4x ruimtes in huis veilig voor ouderen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo ook in huis. De nodige maatregelen zijn zo gepiept om het huis een stukje veiliger te maken. Zo plaats je traphekjes voor kleine kinderen en haal je losse spullen van de grond voordat je nieuwe viervoeter ermee aan de haal gaat. Ook voor ouderen kun je verschillende aanpassingen in huis doen om de veiligheid te waarborgen. Ouderen zijn vaak wat kwetsbaarder en daarom kan hun woning wel wat extra aandacht gebruiken, zeker nu steeds meer ouderen ervoor kiezen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Benieuwd wat jij allemaal voor je opa, oma of andere oudere kunt doen? Dan lees je in dit blog enkele tips.

 

Slaapkamer

Te beginnen bij de ruimte waar de mooiste dromen worden beleefd, namelijk de slaapkamer. In de slaapkamer is het belangrijk om voldoende en het juiste licht te hebben. Plaats een bedlampje op het nachtkastje en een extra led-strip met sensor langs de rand van het bed. Bij het in- en uitstappen verlicht de vloer waardoor je goed kunt zien waar je moet lopen. Een verhoogd bed zorgt ervoor dat het opstaan makkelijker en veiliger gaat en eventueel kan er een extra bedsteun worden geplaatst. Ook een duidelijke wekker met grote cijfers mag niet ontbreken in de slaapkamer.

 

Hal

De hal is vaak maar een kleine ruimte in huis, maar is daarom niet minder belangrijk. In de hal zorg je voor een handig tafeltje om bijvoorbeeld sleutels op te leggen en leg je een deurmat op gelijke hoogte als de vloer. Bij de trap plaats je extra leuningen en eventueel een traplift. Is de prijs traplift nu hoger dan je budget toelaat, kijk dan eens voor een traplift tweedehands. Is een traplift overbodig, zorg er dan in ieder geval voor dat de treden goed zichtbaar en niet glad zijn.

 

Badkamer

Ultiem ontspannen in de badkamer, dat wil natuurlijk iedereen. Veiligheid in de badkamer is voor ouderen extra belangrijk. Plaats daarom een verhoogd toilet om opstaan en zitten makkelijker te maken. Bij het toilet en de douche kunnen ook extra wandbeugels worden geplaatst, bij voorkeur horizontaal en zonder zuignappen. Daarnaast mag het niet ontbreken aan een goede antislipmat.

 

Woonkamer

De woonkamer is de ruimte in huis waar ouderen de meeste tijd doorbrengen. Om deze kamer zo optimaal mogelijk voor hen in te richten kun je een aantal dingen doen. Vloerkleden staan mooi, maar zijn niet praktisch. Wil je deze toch graag houden, zorg er dan voor dat ze vastliggen en geen losse randjes hebben waar over gestruikeld kan worden. Werk snoeren ook zoveel mogelijk weg, plaats goede verlichting en houd voldoende ruimte vrij om te lopen met een rollator. Ook de telefoon of een seniorenalarm moet binnen handbereik liggen.