Voltage

Op het kookpunt van de zomer zindert het hart van ieder zichzelf respecterend technofanaat in Zwevegem. Op 29 en 30 juli zet Voltage de oude elektriciteitsplant Transfo in Zwevegem onder stroom als nooit tevoren. Steven Van Belle, peetvader van organiserend techno-initiatief Ohm, over de elektronische droom van zomer 2016.

Vorig jaar ging Voltage op volle kracht van start met een eerste, 1daagse editie, op de Transfo site in Zwevegem. Een oude industriële energiefabriek. Kan je ons iets meer vertellen over het ontstaan van het festival? 

“Met Ohm speelden we al een tijdje met het idee om iets te doen op de Transfo-site in Zwevegem. Met zijn historiek en uitstraling biedt het terrein een enorme waaier aan mogelijkheden. Een oude elektriciteitscentrale zorgt natuurlijk voor een unique selling point dat kan tellen. Daarnaast vinden we het zelf een zeer welgekomen afwisseling tegenover de vele festivals met weides en tenten.”

“We hadden de site eigenlijk al ruim drie jaar op het oog. Eerst wilden we zelf echter de nodige ervaring opbouwen zodat we vol vertrouwen en know how aan dit verhaal konden beginnen. Daarnaast vergt een dergelijk festival natuurlijk ook een serieuze financiële inspanning die niet te onderschatten is. We hebben onszelf dus op alle vlakken gedurende drie jaar opgeladen om dan meteen een festival te kunnen neerzetten dat kwalitatief zijn mannetje kan staan in tijden waar er erg veel festivals zijn. 

“Zoals altijd met Ohm focussen we daarnaast ook op een sterke niche-programmering met opkomende talenten, de helden van morgen en het betere lokale werk. Daarnaast hechten we erg veel belang aan state of the art licht en geluid en tot de verbeelding sprekende decoratie. We proberen onze bezoekers op alle vlakken kwaliteit te bieden. We richten ons dan ook op de meerwaardezoeker die graag nieuwe artiesten ontdekt of de diehard fans die de nieuwste ontwikkelingen in het genre volgen.”

Wat bracht jullie ertoe om van een eendaags naar een tweedaags festival over te stappen?

“Een volwaardig festival telt meerdere dagen en daar wilden we dus ook zo snel mogelijk naartoe evolueren. We willen echter geen stappen overslaan en hebben daarom gekozen voor een logisch en realistisch tussenstation.

Op vrijdag zullen onze campingbezoekers kunnen genieten van een exclusieve pre-party. Verwacht je hier echter niet aan een mager afkooksel van de dag erop maar aan een volwaardige line-up met enkele erg gekke namen.” 

Vorig jaar was Voltage een samensmelting van 3 partners: Ohm, Techyard, King Kong. Hoe is dit gegroeid? Zal dit dit jaar ook weer het geval zijn?

“Ook dit jaar zijn Ohm en Techyard weer van de partij alsook twee nieuwe hostingpartners: Korridor en Just/This. Techyard is een dochterconcept van Ohm en gezien het opereert in de streek van Avelgem, erg dicht bij de Transfo-site dus, een erg logische keuze als partner. Daarnaast halen we met Korridor een ander nevenconcept van onszelf erbij. Korridor is ons opkomend label waarmee we enkele van de leukere Belgische techno-acts verenigen. Er zijn enkele grootste plannen die eraan komen en dus was het ook hier niet meer dan logisch om dit te koppelen aan het festival. Ook vorig jaar kwam het merendeel van de techno artiesten al uit de Korridor stal trouwens.”

“Dit jaar hebben we ook het Italiaanse toplabel Just/This die hun eigen stage zullen hosten. Just/This is een project van Hunter/Game en Pizetsky, toch wel twee van de interessantere artiesten die in 2015 zijn opgestaan. Zij komen de allereerste label showcase op Belgische grond doen en daar zijn we best trots op! Verwacht je aan heerlijke melancholische en melodieuze muziek die balanceert op het randje tussen house en techno. Heel gevarieerd en extreem dansbaar!" 

Wie zijn de publiekstrekkers dit jaar?

“We zitten weer met heel wat debuten op Voltage maar voor veel techno-liefhebbers zal de live performance van het mysterieuze Polar Inertia toch wel één van de hoogtepunten zijn. Heel hypnotisch met subtiele veranderingen en voor ons persoonlijk dé sound van de toekomst."

"Daarnaast zijn we enorm trots om de Duitse legende Tiefschwarz te mogen verwelkomen, een act die al ettelijke jaren meedraait en hét gezicht van het Duitse Watergate label. Tot slot hebben we nog publiekslieveling Christian Löffler met zijn zweverige en dromerige elektronica. Sinds zijn laatste album heeft hij zichzelf in het sterrendom verheven en we kunnen nu al met zekerheid zeggen dat veel mensen een uur lang met de oogjes dicht zullen staan meegenieten van deze uitermate uitzonderlijke act.”

Wie dit jaar een nieuw festival wil ontdekken zoals er in België geen zijn, moet gewoon afzakken naar Voltage Festival. Unieke locatie, originele line-up, geluid van wereldniveau gecombineerd met prachtige decoratie én de onovertroffen Ohm-sfeer. Dat is nu eenmaal een recept dat erg moeilijk te evenaren valt!

Praktische informatie

Vrijdag 29 en zaterdag 30 juli

Transfo site - Paul Ferrardstraat Zwevegem

Website Voltage

Zomergids

Benieuwd naar andere festivals in de regio? In de Zomergids 2016 vind je een kalender met alle activiteiten tijdens de zomer en een unieke blik achter de schermen van enkele festivals!

Tekst: Wolfram Carlier

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid