Venti, de betere brasserie op een prachtlocatie

Op 3 mei opende de nieuwe brasserie Venti in Zwevegem en zie, een maand later loopt de zaak op een donderdagavond al bijna vol. Venti heeft zijn intrek genomen op een intrigerende locatie, het voormalige politiekantoor van Zwevegem, een art-decovilla die zeer smaakvol werd omgetuned in een trendy brasserie. 

Venti is Italiaans voor 20 en dat is precies het leeftijdsverschil tussen de uitbaters van de brasserie: schoonmoeder Annick Lepere en haar schoonzoon Lorenzo Bruynooghe. Lorenzo runt de keuken en Annick neemt de zaal voor haar rekening.

Annick: “Venti is een woord dat in Zwevegem ook gemeenzaam gebruikt wordt voor echtgenoot, maar daar heeft onze naam niet mee te maken.” Ronny Depraetere, de ‘venti’ van Annick, heeft wel mee geïnvesteerd in de zaak. Ronny: “Na 18 jaar de Speelplaneet uitgebaat te hebben, waren we toe aan iets nieuws. Eigenlijk is dit een droom die waargemaakt wordt. Toen dit pand door de gemeente te koop werd gesteld, deden wij een bod omdat we geloofden in de kwaliteiten van onze schoonzoon die na zijn koksopleiding klaar was om als chef in een eigen zaak te staan. Van de burgemeester moest de villa een horeca bestemming krijgen en dat heeft onze zaak wel een beetje geholpen. Uiteindelijk hebben wij dan van november tot bij de opening gewerkt om van de mooie villa een eigentijdse brasserie te maken.”

Parktuin

De art-decovilla in de Harelbeekstraat werd door de familie Herman gebouwd in 1938, maar hij heeft een hele geschiedenis achter de rug. Tijdens WO II namen Duitse troepen er hun intrek, later werd de Zwevegemse bib er gevestigd en ten slotte was de politie er gehuisvest. En nu begint het nieuwe leven als brasserie Venti.

Al aan de buitenkant oogt de villa impressionant, ook al door de parktuin met prachtige bomen. Onder die bomen heeft de brasserie een terras geïnstalleerd. Als we toekomen, zit het terras bijna vol met mensen die er van de omgeving en hun aperitief genieten. Om buiten te eten is het te fris, we gaan meteen naar binnen. De verbouwingswerken zijn gebeurd met veel respect voor het origineel, maar door het gebruik van verweerd hout krijgt het interieur tegelijk iets heel eigentijds. Ook de sobere, warme kleuren helpen daarbij.

We worden heel vriendelijk ontvangen door gastvrouw Annick en krijgen een tafeltje dat ons een zicht biedt op de open keuken waar chef Lorenzo aan het werk is. Bij het aperitief nemen we de kaart door. Het is duidelijk dat niet gekozen wordt voor de echte brasserieklassiekers. De kaart is eerder beperkt, maar geeft heel veel uitleg. De chef legt ons achteraf uit dat de gerechten elke maand veranderen.

Chef’s choice

Er is een menu, ‘Chef’s choice’, met een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor 37 euro, en dat kiezen we. Starten doen we hierbij met carpaccio, wel een klassieker, maar de chef maakt er een heel smakelijke eigen versie van. Het vlees wordt in een rauwe en een gerookte versie gecombineerd met courgette, salade en avocadomousse. Een gerecht dat zelfs de niet-vleesliefhebber aan de andere kant van de tafel erg weet te bekoren. Bij de carpaccio kiezen we een witte wijn, een Oostenrijkse bio Grüner Veltliner van Johannes Zillinger (25 euro). De frisse, fruitige en strakke wijn doet het uitstekend bij het gerecht.

Als hoofdgerecht komt een royale portie perfect gegaarde kabeljauw op het bord. De kabeljauw krijgt het gezelschap van gekonfijte krieltjes, spitskool en zachte Picklessaus, een smaakvol gerecht met een mooie combinatie van texturen. Het dessert biedt een beeldig plaatje, maar de smaak mag er zeker ook zijn. Chef Lorenzo combineert chocolade, mangomousse, rood fruit, vanillesaus en pistachenootjes.

Met het menu ‘Chef’s choice’ toont chef Lorenzo zijn kunnen. We proefden een lichte eigentijdse keuken, verse kwaliteitsproducten die met veel respect in het bord komen.

Na het beëindigen van zijn opleiding aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde liep Lorenzo Bruynooghe stage in restaurants in Barcelona, Nice en in restaurant Kaai 15 in Nieuwpoort. Lorenzo: “Ik scherm niet graag met de namen van de chefs waarbij ik gewerkt heb, want dat schept meteen grote verwachtingen. Ik wil mij onderscheiden in mijn restaurant, met mijn gerechten. Ik wil de mensen blijvend verrassen met een pure keuken.”

Bij ons eerste bezoek is dat zeker gelukt. Brasserie Venti is een plaats om terug te keren. De brasserie heeft in de namiddag ook een tearoom, waar je onder meer van zes verschillende hot chocolates kan proeven, met voldoende uitleg om je keuze te kunnen maken.

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

Venti
Harelbeekstraat 54 Zwevegem
056/44 04 03

www.brasserieventi.be


 

Er zijn heel wat heerlijke adresjes in de regio. UiT schuift graag aan tafel en het verslag lees je in Lekker UiT.

Meer Lekker UiT

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid