Mijnmuseum Lewarde

Mijnmuseum Lewarde

Al eens door de gangen van een steenkoolmijn gedwaald? Het stof, het duister en het lawaai van een steenkoolmijn ervaren? Het Centre Historique Minier in Lewarde doet de bezoeker ervaren hoe het leven was onder de grond, en dit al jaren voor het woordje ‘beleven' in musea in mode werd. Roep je familie samen, stap in de auto en trek naar Lewarde. Word mijnwerker voor een dag.

Mijnmuseum Lewarde

Het is een klein uurtje tuffen voor je er bent, Lewarde bevindt zich 8 kilometer van Douai. Het Centre Historique Minier bevindt zich op de steenkoolsite van dit kleine stadje, verborgen  tussen de Noord-Franse weiden en bossen. Het is het grootste mijnmuseum van Frankrijk. In deze mijn werd gedolven van 1931 tot 1971, meer dan duizend miniers waren er in de gloriejaren aan de slag. Bij het bezoek kan je kiezen voor een gidsbeurt. En dat is een aanrader. Want de gids is veelal een vroegere mijnwerker, actief geweest in één van de vele mijnen die Noord-Frankrijk tot voor kort telde. Vergeet niet: dit is heel recente geschiedenis. De laatste mijn in Le Nord is pas gesloten in 1991.

In het museum krijg je de klassieke historische overzichten en afbeeldingen voorgeschoteld, opstellingen met foto's, schetsen en objecten. Interessant en boeiend opgesteld. Maar het  echt leuke aan dit museum is dat veel zaken zijn nagebouwd of gerenoveerd die je helpen om je in de leefwereld van de mijnwerker te verplaatsen. Neem het loket waar de arbeiders wekelijks hun loonzakje konden halen. Of de zaal waar de rondleiding start: de salle des pendus, waar mijnwerkers hun persoonlijke spullen aan touwen ophingen en de douches nog  intact zijn. Of de indrukwekkende lampenkamer waar de miniers hun lamp afhaalden voor ze aan hun dagtaak begonnen.

Je stapt in een mijnwerkerstrein, gebruikt een lift, het lijkt allemaal net echt. Wat kinderen zeker zullen onthouden is het bezoek aan de lange mijngangen waar je de evolutie van het ontginnen van steenkool kan zien én ervaren. Je ziet hoe mechanica en elektriciteit gaandeweg een oplossing bieden voor efficiënte mijnontginning, maar hoe tegelijk je handen en  gezicht zwart blijven van het harde labeur onder de Noord-Franse grond. En dan mogen sommige stukken al eens fake of gedateerd aanvoelen, je krijgt respect voor die mannen die hun leven sleten in de duisternis. Je kan voelen hoe dit leidde tot kameraadschap en collegialiteit, want je leven hing af van de ander.

En los van dit alles kan je ook rond zwerven over het terrein, de toenmalige kantoren van de ingenieurs bezoeken, gapen naar de metershoge installaties, het spoormaterieel en de  machines. Jongens en wetenschap. Trek hier gerust een volle dag voor uit, dit mijnmuseum verdient elk uur van je bezoek.

Tekst: Bart Noels

Info

www.chm-lewarde.com - +33/327.958. 282 
€ 11,5 / 5,9 - van maart tot oktober elke dag open

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid