Waarheen in 2012

Een kleine gids voor een groot cultuurjaar in de Eurometropool

In dit overzicht vindt u nuttige links en tips om uw cultuurjaar te plannen, weekend na weekend. Het eerste kwartaal van 2012 is relatief stil op cultureel gebied, grote evenementen zijn er niet. In de barre wintermaanden zijn de zomerfestivals nog veraf. Dit is dan ook dé gelegenheid bij uitstek om op verkenning te gaan en kleine én grote ontdekkingen te doen. Wij helpen u kiezen in het ruime aanbod in de grensregio.

Lille3000 2012 

Een City Pass en fietsenverhuur V’Lille

In 2012 is de regio Rijsel opnieuw een bruisende culturele plek. Een paar nieuwigheden, maar ook de vertrouwde evenementen staan op de agenda, zoals de braderie die op 1 en 2 september plaats vindt in de centrumstraten. Het toerismebureau van Rijsel vernieuwde onlangs de website, waardoor een aantal klassiekers nu nog beter ontsloten zijn. Zo zijn de tien tips op de site wel degelijk de te volgen tips bij een eerste bezoek aan deze cultuurstad: Het museum voor schone kunsten, de Citadel, de markt van Wazemmes, Euralille, het museum Hospice Comtesse, Oud-Rijsel, de oude beurs, het stadhuis, de grote markt, en het Palais Rihour. Op de website van Toerisme Rijsel vind je voortaan ook tips per locatie en per doelgroep.

Met de City Pass Lille Métropole krijg je voor 20 euro (24 uur) toegang tot het museum voor schone kunsten van Rijsel en dat van Duinkerken, de City-Tour, het recent verbouwde LaM (musée d'art moderne, d'art contemporain, d'art brut in Villeneuve d'Asc), en het museum Matisse in Cateau-Cambrésis. In totaal kan je met die pass 26 sites bezoeken én gebruik maken van de metro, bus of tram in Lille Métropole.

En ook een belangrijk weetje: sedert het najaar van 2011 beschikt Rijsel over een indrukwekkend verspreid systeem van fietsenverhuur onder de naam V’Lille. Mits een waarborg en wat administratie kan je een fiets huren voor korte of lange duur, volgens het systeem van andere grootsteden waarbij je je fiets kan ophalen en deponeren op verschillende plekken in de stad.

www.lilletourism.com - www.vlille.fr

Topevenement Fantastic 2012

Hét evenement van 2012 wordt naar alle waarschijnlijkheid Fantastic. Een grote openingsparade op 6 oktober is het startschot voor een bijna vier maanden durend cultuurevenement. Lille 3000 blijft zijn werking in Gare Saint Sauveur gedurende het jaar op peil houden met semestriële tentoonstellingen en animatie in het voormalige spoorwegstation, maar bundelt nu alle krachten uit het netwerk van Lille 3000 voor Fantastic.

Bezoekers worden tijdens Fantastic uitgenodigd om hun zesde zintuig te gebruiken, om paralelle universa te leren kennen, om kennis te maken met hightech en poëzie. In de straat, in de Tripostal of de Gare Saint Sauveur, maar ook in de “Maisons Folie”, zoals het Buda-eiland in Kortrijk. Fantastic bouwt voort op de traditie van Bombaysers de Lille (2006) en Europe XXL (2009), waarbij zowat elke culturele actor met naam op het ruime grondgebied van de metropool wordt ingezet voor een festival met uitstraling tot ver over de grenzen.

www.lille3000.eu - www.lille3000.eu/fantastic2012

Wapi zet regio Doornik op de kaart

Het cultuurpunt van Wallonie picarde, met de hippe naam Culture.Wapi, is er in een mum van tijd in geslaagd om de streek rond Doornik op een frisse wijze op de culturele kaart te plaatsen. Dit is een regio waar heel veel dingen gebeuren, die meestal niet zo zichtbaar zijn. Door een uitstekende website en tweewekelijkse nieuwsbrieven haalt het agentschap Wapi die kleine dingen boven en maakt er een groot geheel van.

Zo is er in januari het filmfestival Ramdam, dat de alternatieve film centraal zet. Of is er in maart de “Nuit des intrigues” in Doornik, een cultuurluik binnen het populaire carnaval van de stad. En zo zet Culture.Wapi op zijn website heel wat initiatieven in de kijker. Bovendien bundelt de website ook alle programmatie van de cultuurcentra in de regio, en biedt een pak informatie over culturele verenigingen en organisatoren.

www.culturepointwapi.be - www.ramdamfestival.be

50° Nord - Netwerk voor hedendaagse kunst

Al in 1996 bundelden galerijen voor hedendaagse kunst, kleine en grote verenigingen, artiesten en scholen de krachten in het netwerk “50° nord”. Aanvankelijk was dit een Frans onderonsje, stilaan heeft dit netwerk voor hedendaagse kunst vertakkingen tot ver in het grensgebied van Kortrijk, Doornik en Rijsel. Op de website vind je een overzicht van tentoonstellingen, recensies en informatie over hedendaagse artiesten, voornamelijk uit Frankrijk en Wallonië. Deze website is een must voor wie hedendaagse kunst bij onze zuiderburen wil opvolgen.

www.50degresnord.net

Virtueel toerismebureau Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai

Waar u binnenkort heel wat mag verwachten is van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai, het samenwerkingsverband van openbare besturen uit het grensgebied. In de werkgroepen toerisme en cultuur werkt men al een tijdje aan het beter uitwisselen van recreatieve en culturele informatie. Anderhalf jaar geleden bracht de Eurometropool al een toeristische kaart uit, die op veel publieke plekken te krijgen is. Die kaart is binnenkort toe aan een update. Tegelijk werkt men in de Eurometropool aan een virtueel toeristisch bureau, een online plek waar men alle toeristische info vindt. Een gelijkaardig initatief loopt ook voor het bundelen van culturele evenementen en informatie.

www.eurometropolis.eu (je kan er ook de toeristische kaart downloaden)

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid