Traffic Jam

De wereld aan je voeten in Rijsels treinstation

Je kan deze maand de wereld rond in Rijsel. De geur en de sfeer van Afrika. Een bezoek aan Shanghai. Uitblazen in een voormalige stationshal. Amper een half jaar na het schitterende Nouveaux Monstres waarbij technologie en monsters centraal stonden heeft Lille3000 opnieuw een fijne tentoonstelling klaargestoomd in het voormalige station Saint Sauveur. Traffic Jam brengt Afrika in Rijsel. De tentoonstelling is de moeite waard, een bezoek aan Saint Sauveur evenzeer.

Garage Modern Pascale Marthine Tayou

Ingetogen en uitbundig

Op de gevel van de stationshal waar Traffic Jam onderdak kreeg staat het opschrift 'Bank of Cameroon'. Geldbiljetten en muntstukken worden bij het binnenkomen speelse objecten. Die humor en levensvreugde tekent Traffic Jam, samengesteld door Pascale Marthine Tayou. Hij combineerde zijn roots in Kameroen en Europa om eigen werk en dat van collega's te combineren tot een vrolijk, deels ingetogen, deels uitbundig geheel.

Traffic Jam is voor de kunstenaar "een immens kruispunt met een grote file, waarbij iedereen zijn weg zoekt temidden van fragiele sculpturen en bewegende steigers". En dat is ook wat je krijgt, hoewel de vooropgesteld chaos uiteindelijk wel netjes opgesteld staat, met een pak suppoosten. Afrikaanse sculpturen, een video over een kindermascarade afgespeeld in een koelkast, een indrukwekkende waterval van papier en een rad met scheldwoorden wisselen elkaar af. Een aftandse vijfdehandswagen vertelt zijn wedervaren in een video.

Hotel Shanghai

De andere stationshal herbergt Hotel Europa. Vorig jaar werden de kamers ingericht met als thema Oostblok, met ondermeer een kamer die behangen werd met lederen vesten en dikke tapijten. Dit voorjaar is Hotel Europa gewijd aan Shanghai. Kitsch en kunst wisselen elkaar af in de vier ingerichte kamers. Zeepbelletjes, een panorama, een technokamer en donsveertjes brengen je telkens in een andere sfeer. Je kan de kamers overigens afhuren voor een feestje of voor een ontmoeting met vrienden. Het is uiteindelijk nog altijd een hotel, te boeken voor een kwartier of een uur.

Nieuw leven

Het voormalige treinstation Saint Sauveur bevindt zich in een industriële wijk, op een boogscheut van het stadhuis, de nieuwe gebouwen van de Région Nord Pas de Calais en ligt links van de Boulevard Louis XIV waar je Rijsel binnen rijdt. De ingang van Gare St Sauveur kijkt op zijn beurt uit op het in 2006 geopende Parc Jean-Baptiste Lebas, bekend van zijn rode hekkens. Tot voor een paar jaar was dit een vuile parking, nu is het een groene long in dit lang vergeten stadsdeel. De jonge architect Franklin Azzi renoveerde het treinstation, dat in zijn nieuwe gedaante open ging in maart 2009. De Gare Saint Sauveur, met zijn ontmoetingscentrum, bioscoop en tentoonstellingsruimtes moet dit kwartier eveneens helpen een nieuw leven in te blazen.

De tentoonstelling Traffic Jam en Hotel Europa zijn het zoveelste initiatief van Lille3000, de organisatie die de dynamiek van het culturele feestjaar 2004 in de metropool wil behouden en versterken. Lille3000 wil de bezoekers de wereld laten ontdekken via tentoonstellingen en evenementen in de stad en daarbuiten. Misschien doen deze vorige initiatieven al een belletje rinkelen: Bombaysers de LilleEurope XXLFutorotextiles (dat in Kortrijk te gast was als Futurotextiel) en Nouveaux Monstres. A suivre!

Tekst: Bart Noels

Info

Traffic Jam, tot 13 juni, Gare St Sauveur in Rijsel, open van woensdag tot en met zondag, van 12 tot 19 uur (uitzonderlijk ook open op 1, 8, 13 en 24 mei), gratis toegang,
www.lille3000.com

Deze tentoonstelling is afgelopen.

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid