Mosaïc

33 hectare groen ingericht door tuinarchitecten uit alle landen. Een vrijplaats van planten, cultuur en ruimte. Een lofzang op de diversiteit van de Metropool Rijsel. Dat is Mosaïc. Je blijft niet onberoerd bij een bezoek aan deze voormalige industriële site in het zuiden van Rijsel. Vanaf Pasen opent Mosaïc de deuren.

Verhalen van ver en dichtbij

Mosaïc stap je binnen via een oude treinwagon. Je krijgt er een Nederlandse audiogids mee, waarmee je in het eerste deel van het parcours verhalen kan horen over migratie in Le Nord. Verre verhalen van Afrikanen, maar ook verhalen van dichtbij: de 168.000 Belgen die begin vorige eeuw in Frankrijk actief waren als textielarbeider. Hoe hebben zij hun leven ingericht? Wie bladert in het telefoonboek van de metropool ziet aan de namen hoe Rijsel vorm kreeg door de wereld. 83 verschillende nationaliteiten telt de regio Rijsel.

Vijgen en anijs

De persoonlijke verhalen klinken verder in het tuinengedeelte waar een dertigtal tuinarchitecten aan de slag ging. Daar ruik, zie en ervaar je de mélange die Rijsel rijk maakt: tien tuinen met sculpturen die refereren naar ondermeer Afrika, Portugal, Azië, Groot-Brittannië. Geurende planten, vijgenbomen, tijm en anijs bedwelmen je zintuigen. Een Chinees looppad onthult jasmijn en bamboe. Een Britse telefooncel dient als doorgang. 
Stuk voor stuk scheppen deze stukken landschap een sfeer, die tegelijk intiem en open aanvoelt, door het mooie open landschapspark dat de tuinen verbindt. Van op de oranje buizenstructuur van een Vlaamse reus krijg je een metershoog uitzichtspunt over Mosaïc. Het park is nu al een poosje open, en de aangeplante natuur toont zich stilaan op zijn best.

Sanering

Het natuurpark bevindt zich bij de Deûle, de rivier die de metropool Rijsel verbindt met het mijnbekken. Sedert de vroege jaren negentig wilde de overheid een groene long creëren in dit voormalige industriële bekken. Geen eenvoudige klus, meer dan 600 hectaren schoon krijgen. Cadmium, chroom en andere zware metalen dwongen de overheid tot een grondige sanering. Doel is op termijn een band van groen rond Rijsel te creëren, en de voorbije jaren is de Franse overheid daar al goed in geslaagd. 
Een Frans-Belgisch architectenteam kreeg na een internationale wedstrijd de kans om "Mosaïc - le jardin des cultures" in te richten als onderdeel van het park van de Deûle. In het cultuurjaar 2004 werd het lint doorgeknipt. Duurzaamheid is de rode draad doorheen het park: van de waterzuivering tot de bar die uitgebaat wordt als sociale economie project.

Hangmatten

Ecologisch, educatief en sociaal verantwoord dus. Maar vergeet niet: een bezoek aan Mosaïc is ook gewoon fun. Rondzwerven tussen de bomen, de tuinen. Een schaakspel met de kinderen in de Noord-Afrikaanse tuin. Trappen op een regenfiets die water spuit. En achteraf uitblazen in de hangmatten niet ver van de leuke bar. In de weekends organiseert Mosaïc activiteiten voor kinderen en volwassenen: rondleidingen, doe-activiteiten, knutselen. 
Neem de tijd voor je trektocht, een halve dag is een minimum. Een dagje is ideaal.

Tekst: Bart Noels

Info 

Mosaïc, le jardin des cultures (Rue Guy Mocquet, 59263 Houplin-Ancoisne) -www.enm-lille.fr - +33/320.63.11.24 
tot eind mei is Mosaïc open van woensdag tot zondag, van juni tot eind augustus is Mosaïc elke dag open.

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid