La Petite Fabriek

Een vooruitblik op een nieuwe creatieve broed- en ontmoetingsplek

UiT presenteert in deze rubriek culturele trekpleisters die u kan bezoeken. Deze maand doen we dat even niet. We gunnen u een eerste blik op een interessante plek die pas in oktober de deuren opent: La Petite Fabriek. Een omgebouwde vierkantshoeve die de komende jaren moet uitgroeien tot een creatieve broedplek. De focus ligt op cultuur, ontmoeten, deelnemen, creativiteit én op de boeiende wereld die Via Lactea de voorbije jaren de regio binnentrok en een podia gaf. La Petite Fabriek is internationaal én lokaal, getuige de opkomst van vele buurtbewoners in het voorbije ‘Weekend Papillon’. Honderden gasten konden vaststellen waarheen de vele activiteit op de site moet leiden. Een rondleiding.

La petite fabriek

Fraaie architectuur

La Petite Fabriek is nog in volle opbouw. Maar de werf schiet op, met de deadline van oktober voor ogen, de maand waarin de Fabriek wil openen. De vroegere Ferme du Beauregard bevindt zich in Froyennes, op een boogscheut van Doornik en de Schelde. De vierkantshoeve dateert uit de zeventiende eeuw en hoorde bij het kasteel van Froyennes, wat verderop. Grote delen zijn de voorbije jaren opnieuw ingericht. Markant is het bijgevoegde hedendaagse deel, dat door haar fraaie architectuur toch naadloos aansluit op de bestaande oudere delen. En eveneens bijzonder is het opgehoogde terras op het middenplein, dat kan dienen als terras of podiumplek.

Podiumplek en gastenkamers

De site heeft de ambitie om volgens de initiatiefnemers “een grensoverschrijdende plek te worden voor grensoverstijgende kunstenaars en collectieven, maar evenzeer voor scholen of bedrijven die op zoek zijn naar een originele plek voor een verblijf of seminarie”. Ook individuele personen zijn welkom in la Petite Fabriek. Tegen oktober kunnen ze er alle accommodatie vinden: een zaaltje met podium dat ook dient als atelier, grote omgebouwde zalen om te repeteren of te vergaderen, maar evengoed mooie gastenkamers om te overnachten. De ruimtes zijn smaakvol ingericht, met veel gebruik van hout en recuperatiematerialen.

La petite fabriek2

Ilot des Roulottes

In een klein bosje naast de site van La Petite Fabriek gingen de Kortrijkzanen van Bolwerk aan de slag. Het collectief bouwde oude trekwagens - roulottes - om en verbond de wagens met elkaar via houten looppaden. Op ééntje kan je zelfs op het dak rondkijken. Hout en prachtig smeedwerk geven de roulottes een heel mooi karakter. Ze kunnen gebruikt worden als slaapplek voor residerende artiesten, maar ook voor koppels of gezinnen die een unieke nacht in het bosje willen beleven.

Wereldmuziek

La Petite Fabriek komt uit de koker van vzw Via Lactea. Piet Decoster - in een vorig leven nog organisator van het Avelgemse Krakrock - en Trui Dewaele timmeren al jarenlang aan de weg met Via Lactea, een vzw die fungeert als managementkantoor voor wereldmuzikanten maar ook zelf evenementen organiseert. De meest bekende groep uit hun stal is natuurlijk de Orchestre International du Vetex, die dit jaar tien kaarsjes mag uitblazen. Maar denk ook aan Mafiasko Taxi en Amparo Sanchez. Als booker houdt Via Lactea bovendien de agenda’s bij van nog heel wat andere groepen, op toer in binnen- en buitenland. Via Lactea is een vzw, voor alle duidelijkheid, en dat blijkt des te meer uit de ethische en duurzame relatie met artiesten. Uitwisseling, verrijking en respect zijn het resultaat.

Ontmoetingsplek

En net die filosofie wil ook La Petite Fabriek uitstralen. De site is geen commercieel project, het is een plek om te delen: uitwisseling tussen culturen, maar ook tussen kunstdisciplines. Tussen internationale gasten en tussen buurtbewoners. Piet Decoster positioneert het project ook uitdrukkelijk in de grensoverschrijdende context van de Eurometropool. En dat blijkt ook te lukken. In het diverse publiek op het Weekend Papillon vielen Frans en West-Vlaams en alles ertussen te horen.

Tekst en foto’s: Bart Noels

Meer info

De opening van La Petite Fabrique is voorzien in oktober 2014.
www.vialactea.be - www.lapetitefabriek.be (binnenkort online) -www.facebook.com/lapetitefabriek

De Doornikse regionale zender NoTélé maakte een 25 minuten durende reportage over La Petite Fabriek, en die is integraal te bekijken op: www.notele.be/content/view/29023/112/

Meer info over Bolwerk: www.bolwerk.be

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid