De Zoo van Rijsel

Honderden dieren uit alle windstreken in gratis dierentuin

Een vrolijke neushoorn? Vervaarlijke spinnen? Om die te zien hoef je geen lange kilometers te malen. Op amper twintig minuten rijden vind je pal in Rijsel een kleine zoo. Hoewel, klein? Een dierentuin van 3,5 hectare. En een uitbreiding is gepland voor de komende jaren. Want de jaarlijkse 1,4 miljoen bezoekers kunnen deze gratis zoo bijzonder waarderen. De stad Rijsel wil blijven investeren in deze trekpleister.

Zoo van Rijsel

In de armen van de Citadel

De zoo opende de deuren in 1950, in de armen van de citadel van Rijsel. Dit militaire bouwwerk van de 17de eeuw met zijn typische stervorm werd door bouwmeester Vauban zelf de ‘Reine des citadelles' genoemd. De citadel vormt de wand van de dierentuin, terwijl de andere kant wordt begrensd door een zijarm van de Deule. Het nabij gelegen Parc de la Citadelle staat op zijn beurt nog eens voor 70 hectare groen, en dit alles op een paar minuten wandelen van het centrum.
Zestig jaar geleden was dit een eenvoudige plek voor kinderen, op vandaag bekleedt deze zoo met zijn bezoekerscijfers een plekje bij de tien meest bezochte regionale Franse attracties, niet in het minst door de aangehouden gratis politiek van de stad Rijsel. Dat zorgt ervoor dat het er in de weekends bijzonder druk kan zijn. Vroeg komen in de ochtend, of een bezoekje op weekdagen garanderen de beste omstandigheden om de dieren goed te observeren. Op vandaag zijn dat 350 verschillende species, waarvan drie kwart bedreigde  diersoorten.

Bedreigde soorten

Neushoorns, gibbon- en kapucijnaapjes, papegaaien, zebra's, spinnen, slangen vind je er in kooien, open ruimtes en in een verduisterde ruimte. De laatste jaren wordt er fors geïnvesteerd in bezoekerscomfort, een betere signalisering en educatie. De zoo is overigens actief in tal van internationale netwerken. Specifiek is Rijsel betrokken bij de bescherming van tapirs en gibbons. De zoo kweekt deze diersoorten om er voor te zorgen dat ze niet verder uitsterven. De zoo ligt niet bepaald in een lichte en vrolijke omgeving, tussen de bomen en de vestingmuren. Maar voor het comfort van de dieren worden kooien herbouwd, en ondernemen de 35 medewerkers pogingen om de leefomgeving van de dieren natuurlijker te laten ogen. Voedsel wordt verborgen om het spannend te houden voor de dieren, voederen is verboden, roepen en brullen wordt niet gewaardeerd. Maar daarom is het park niet minder kindvriendelijk. Integendeel. Kinderen zijn er koning. Succesnummers zijn alvast het apeneiland en de Afrikaanse terreinen. Schrik ook niet als een pauw je voor de voeten loopt.

Uitbreidingsplannen

De stad Rijsel wil de oppervlakte van de zoo de komende jaren verdubbelen, zo kondigde de burgemeester Aubry onlangs aan. Van 3,5 naar 8 hectare. De uitbreiding past in een grootschalige aanpak van de hele site rond de citadel. Eerst gaat het oude voetbalstadion Grimonprez-Jooris tegen de vlakte. Daarna wordt in de periode 2011-2013 een nieuw stuk grond aangesneden aan de overkant van de Deule-arm, waarna de beide delen van de zoo via bruggen worden verbonden. Een ambitieus plan dat naar schatting tien miljoen euro zal kosten. Maar wachten op die megaplannen hoeft niet. Een bezoek is nu al de moeite. Voor jong én oud.

Tekst: Bart Noels

Info

Parc Zoologique de Lille, Avenue Mathias Delobel Lille, +33 3.28.52.07.00, zoolille@mairie-lille.fr
In de zomermaanden is de zoo elke dag open van 9 tot 18 uur, in het weekend tot 19 uur.

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid