Zomer in Le Nord

Zomer in Le Nord 

Thuis blijven en toch van het buitenland proeven. Dat is het voordeel van leven in onze grensregio. Een dagje Doornik en Rijsel is heel eenvoudig, er is altijd wat te beleven. Op deze website vind je in de rubriek "UiT in de metropool" alvast een aantal tips voor een korte of iets langere trip in de metropool. Tijdens de zomer zijn er bovendien nog heel wat evenementen. We maakten een eigenzinnige selectie uit het ruime aanbod.

Rijsel

Main Square festival - Arras (2 tot 4 juli 2010)

Het Main Square festival heeft op bijzonder korte tijd een plaats verworven op de concertkalender. Live Nation, dat ook Rock Werchter organiseert, laat de artiesten die in Werchter en andere plekken optreden ook passeren in Arras. En dat leidt tot een heel aantrekkelijke affiche. Door het relatief onbekende karakter van het festival zijn ticketjes ook net iets langer beschikbaar in voorverkoop dan in Werchter het geval is. Dit jaar vindt het festival niet plaats op het bekende rechthoekige marktplein van Arras, maar in de citadel. Op de affiche: Black Eyed Peas, Jamiroquai, Pearl Jam, Rammstein, Pink, Stereophonics,... en dat zijn nog maar de hoofdacts.

Meer info: www.mainsquarefestival.fr

Clef de Soleil festival - Rijsel (4 juli tot 26 augustus 2010)

Een klein maar fijn festival voor klassieke muziek dat Rijsel animeert op een aantal zomerse avonden. Veelal pianoconcerten, maar ook soms een kwartet of een duo. De meeste concerten vinden plaats in het Conservatorium aan de Place du Concert, maar de minder gekende plekjes worden opgezocht, zoals het Couvent des Dominicains en La Halle aux Sucres.

Meer info: www.clefdesoleil.com

Les Misérables - Montreuil-sur-Mer (30 juli tot 9 augustus 2010)

Niet bij de deur, we geven het toe, maar een bezoek aan de Opaalkust maakt een uitstap naar dit stadje dubbel de moeite waard. Voor de vijftiende keer brengen 450 acteurs en muzikanten er het wereldberoemde boek van Victor Hugo tot leven. Van 30 juli tot 9 augustus wordt het spektakel opgevoerd in de citadel van Montreil-sur-Mer. Verwacht geen subtiel theater maar een massaspektakel, hoewel de vertolking van niveau is. Een meeslepend vertoon met vuurwerk, paarden en tientallen acteurs.

Meer info: www.lesmiserables-montreuil.com

Dancing Machine - Saint Sauveur Lille (2 juli tot 31 oktober 2010) 

In de voormalige spoorwegloods van Saint Sauveur staan in de zomer twintig installaties: grappig, ludiek en interactief. De discotheek van de toekomst, dansmachines en muzikale iglo's. De tentoonstelling is gemaakt door kunstenaars, ingenieurs en creatievelingen die zich afvroegen of er geen andere manieren zijn om met muziek om te gaan dan we nu kennen. Het resultaat is een gevarieerde tentoonstelling. De eraan gekoppelde tentoonstelling "Détours d'objets" nodigt kinderen en een jeugdig publiek uit om bij het alledaagse stil te staan.

meer info: www.lille3000.com

Braderie van Rijsel - centrum Rijsel (4 en 5 september 2010)

De zomervakantie sluit Rijsel steevast af met de braderie. Denk aan de rommelmarkt van de Kortrijkse Sinksenfeesten, maar dan vijf keer groter. Heel de Rijselse binnenstad wordt omgetoverd tot een grote bazar. Met kleine en grote optredens. De mensen eten dan mosselen en ze gooien de overschot van de schelpen midden op straat. Grote bergen mosselschelpen zijn tegen zondag het resultaat. Twee dagen en twee nachten feesten. Ga best met de trein, want dat weekend is parkeren in de stad quasi onmogelijk.

meer info: www.lilletourism.com

En tot slot...

Het blijft tijdens de zomer aftellen voor de heropening van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Villeneuve-d'Ascq. Dat museum heeft een paar jaar de deuren gesloten voor een forse facelift. Het herbergt meesterwerken van de voornaamste kunstenaars uit de twintigste eeuw, en ook een forse collectie Art Brut. Het collectief Qubo Gas heeft om het aftellen leuker te maken een installatie gemaakt op de website www.musee-lam.fr, een telkens veranderend en evoluerend kunstwerk.

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid