Visiteurometropolis

Eén infoplek voor toerisme in de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai

“Wist u dit? De radioboodschap uit Londen die de landing in Normandië aankondigde werd ontcijferd in Tourcoing. Dat gebeurde in het hoofdkwartier van het vijftiende Duitse leger, dat nu het museum van de vijfde juni 1944 huisvest.” Dat is één van de weetjes die je kan vinden op de gloednieuwe toeristische website over de Eurometropool. Een vrij unieke website. Het is niet evident om een gebied met twee landen en drie landsdelen als een eenheid te presenteren.

Website eurometropolis

Deze website wil toeristen die nu al Rijsel bezoeken over de grens te krijgen, naar Roeselare, Ieper of Kortrijk. Maar evengoed moet de website er toeristen uit onze regio toe bewegen om naar de regio Doornik of Rijsel te trekken. Daarvoor krijgt de bezoeker een website voorgeschoteld met alle informatie die je van een toeristische website mag verwachten: blikvangers, suggesties voor maaltijden en overnachtingen en een pak informatie en brochures met inspiratie voor uitstappen.

Rijkdom leren kennen

De website hanteert gegevens van de partners die de website bouwden: de provincie West-Vlaanderen met Westtoer, de Waalse intercommunale Ideta en de Rijselse Communauté Urbaine. François Goarin van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai is tevreden over het resultaat. “We stellen vast dat veel mensen de rijkdom van onze grensregio niet voldoende kennen, we hebben zoveel moois te beleven en te ontdekken in een straal van amper vijftig kilometer. En bovendien is dit gebied supergoed ontsloten, met luchthavens en een tgv-station.”

Op de website kan je de kaart van de Eurometropool bekijken. Daar vind je met één oogopslag alle trekpleisters. “Zelfs ik was verrast”, aldus Goarin die in Rijsel woont, “Ik wist wel dat we een gezamenlijke geschiedenis hadden met wielrennen, en dat we vele wielerkoersen hebben. Maar dat er in Roeselare zo een aantrekkelijk Wielermuseum staat, dat is iets dat alle inwoners toch zouden moeten weten.”

Maar ook het cultuurhistorisch erfgoed komt sterk aan zijn trekken op de nieuwe website. “Neem bijvoorbeeld het Musée de l'hôpital Notre-Dame à la Rose in Lessines. Dat is zo een mooi museum, en toch zo weinig gekend, het heeft nochtans in 2010 de Museumprijs gekregen. Terwijl iedereen het Musée de l'Hospice Comtesse in Rijsel kent. Daar willen we met deze website aan werken. Bovendien, als je deze twee musea naast elkaar gepresenteerd ziet, zal je des te meer merken dat onze gezamenlijke geschiedenis zo rijk is, het zijn bijna zustermusea.”

Verder looft François Goarin de toeristische troeven van de Westhoek en Rijsel en het vernieuwde Kortrijk met zijn historisch centrum.

Multimedia

“Met de lancering van deze website stopt het niet”’, zegt François Goarin, “We werken met een redactie die geregeld nieuwe inhoud voorziet, en nadenkt over het gezamenlijke aanbod. En we voegen binnenkort nog meer video toe, samen met audiowandelingen en nog meer multimedia.”

Meer info: www.visiteurometropolis.eu

Cultuur over de grenzen

Samenwerking in de Eurometropool

Heel wat culturele partners werken al lang samen in projecten, festivals en producties. Deze cultuurmakers waren samen met toerismeprofessionals de gangmakers van tastbare grensoverschrijdende samenwerking. Die samenwerking is intussen uitgebreid tot veel andere thema’s, zoals mobiliteit, welzijn of groenontwikkeling. Gedurende drie jaar werken culturele partners nu ook samen in het kader van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai. Een werkgroep cultuur komt regelmatig bijeen om initiatieven te plannen en te overleggen. En dat gaat er heel concreet aan toe.

“We zijn sterk vooruit gegaan in het informeren over de verschillende statuten van kunstenaars”, aldus François Goarin die de werking rond cultuur begeleidt vanuit de Eurometropool. “Grensoverschrijdend werken als artiest in de Eurometropool is immers geen makkelijke klus. Drie verschillende wetgevingen, verschillende sociale en fiscale statuten, zelfs tussen Vlamingen en Walen, maakt het werken complex.”

De culturele actoren uit het grensgebied hadden een paar jaar geleden zeventien aanbevelingen gedaan om elkaar beter te leren kennen en nauwer samen te werken. “Heel wat van de aanbevelingen hebben we gerealiseerd”, zegt François Goarin van de Eurometropool. “Denk bijvoorbeeld aan onze ondersteuning van Next, maar ook aan de samenwerking rond communicatie tussen alle culturele partners.” Zo heeft de Eurometropool gewerkt aan rondritten zodat de partners elkaar leren kennen, de “toer van de culturele fabrieken”.

In 2013 wil de cultuurwerking van de Eurometropool focussen op scholen, een cultuurprijs van de Eurometropool en het vormen van een netwerk van geëngageerde burgers. Ook moet het politiek engagement rond cultuur verhogen.

Overleg Cultuur, de uitgever van UiT in Regio Kortrijk, is ook actief in de Eurometropool. De informatie van Uit in Regio Kortrijk wordt gedeeld met de Franse en Waalse partners. Op termijn moet dit kunnen leiden tot een boeiende grensoverschrijdende cultuurkalender. Want wie deze rubriek regelmatig volgt weet dat die agenda keivol is, maar helaas soms te weinig bekend.

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid