Foto's, genieën en een stadsobservatorium

De voorjaarskalender in de regio’s Doornik en Rijsel is rijk gevuld. Voor en tijdens de jaarwissel mochten we al genieten van het schitterende Fantastic met zijn straatinstallaties, evenementen en tentoonstellingen. Nu dit festival achter de rug is kunnen we vooruitblikken naar een paar festivals in de grensstreek. UiT maakte een selectie uit het aanbod.

Salon du chocolat

Chocolade en circus

Als u dit leest is het begin maart 2012. Haast u nog snel naar het Salon du Chocolat, dat van 1 tot 3 maart plaatsvindt in Rijsel. Dit Salon biedt u een defilé van chocoladejurken, exposities, demonstraties van recepten en proeverijen. Een week later, van 7 tot 10 maart kan u opnieuw terecht in Lille Grand Palais, ditmaal voor de Lille Art Fair, de verzamelplek voor kunstkenners, verzamelaars en galerijen. U kan er kijken, maar ook kopen. En ook nog vroeg in maart is er La piste aux espoirs, een internationaal circusfestival in Doornik, dat u het kruim uit de circuskunsten presenteert, in een tent, een zaal en ook op straat.

Een mondiale blik op fotografie

Misschien bent u wel één van de ruim 3.000 bezoekers die in maart een kijkje komen nemen in Moeskroen. Daar vindt voor de 22ste keer de fotografietentoonstelling “Reflet Mondial de la Photographie”, de grootste tentoonstelling voor amateurfotografen, met inzendingen van over de hele wereld. In deze editie staan kleurenfotografie, zwart-witfotografie en experimenten centraal.

  • Reflet Mondial de la Photographie, van 9 tot 23 maart, Centre Marius Staquet, Place Charles de Gaulle, Moeskroen, www.artec-photo-club.be

Geniale trekjes

Met Babel en de indrukwekkende tentoonstelling Fables du Paysage Flamand met Bosch en Brueghel heeft het Palais des Beaux-Arts in Rijsel een sterk najaar achter de rug. Dit voorjaar duikt het museum in de eigen collectie voor een wel heel unieke tentoonstelling: Traits de génie.Het museum beschikt over 1.300 tekeningen uit de 15de tot de 17de eeuw, met voornamelijk werk uit de Italiaanse school, met onder andere Raphaël, Michelangelo, Botticelli. Maar bij die tekeningen is er ook werk van Cranach, Dürer, Holbein en Poussin. Omwille van de fragiliteit van deze collectie komen die tekeningen amper uit de magazijnen, maar voor deze tentoonstelling selecteerde het museum 200 markante werken. Hedendaags kunstenaar Ernest Pignon-Ernest integreert zijn werk in de expositie. Hij interpreteert, varieert en speelt met de technieken van de oude meesters.

Jockum Nordström

Jockum Nordström is met zijn werk te gast in het Museum LaM in Villeneuve d’Ascq. Deze Zweed is een van de meest gereputeerde kunstenaars van zijn aanstormende generatie. Tekenkunst, collage en sculptuur met materialen als papier en karton komen samen in zijn speelse werk. Hij refereert naar Art brut, het beeldverhaal en surrealistische collages.

  • Jockum Nordström, tot 26 mei in Musée LaM, Villeneuve d’Ascq - www.musee-lam.fr

Het Lokale Bureau voor Stadsobservatie

Nog al te vaak worden stedelijke plannen aan een bureau bedacht en net voor de realisatie gepresenteerd. Dat moet anders, vindt de vereniging Koan uit Rijsel. Zij wil mensen mee laten denken over hun wijk, over de ontwikkeling in de stad. Koan richt daarvoor avonden en ateliers in, maar is ook online actief. Samenwerking is de basis voor alle projecten.

Het Bureau Local d’Observation de la Cité (BLOC) is een website waar mensen uit Rijsel en omstreken hun ideeën en suggesties voor de stad kunnen delen. De projecten zijn ruim en divers: een cartografie van stadsgeluiden, een fotobibliotheek, het in beeld brengen van hoe mensen wandelen in de stad, kunst in het straatbeeld. Je vindt er foto’s verslagen, films en teksten.

Voor 2013 staan boeiende projecten op stapel. Scholieren uit Lille Moulins maken een reportage over hun dagelijkse leven, in Lille Fives maken jongeren een 3D voorstelling van een toekomstige concertzaal en in Anzin ontwerpen bewoners mee hun toekomstige polyvalente zaal.

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid