Rijsel in een uurtje

Grand place Lille

Wandelgids voor cultuurliefhebbers met winkelend gezelschap

Winkelen in Rijsel blijft populair bij Belgen. Maar niet iedereen in het gezelschap is opgezet met shoppen. Zin om even te ontsnappen? Op een uur tijd kan je een aantal highlights van Rijsel verkennen. UiT maakte voor jou de ultieme ontsnappingswandelroute. Op een paar straten van het station en het winkelcentrum Euralille vind je markante straten en monumenten. Wandel mee.

We starten aan het station van Rijsel, Lille Flandres, vlakbij het winkelcentrum Euralille. Wandel de Rue Faidherbe in, de straat die naar het centrum leidt. Op het einde van deze straat vind je aan je rechterkant de Opera van Rijsel, een pompeus gebouw van begin de twintigste eeuw. Piep eens binnen en ontdek er de prachtige gaanderijen van waaruit je het centrum van Rijsel kan zien. De overbuur van de Opera is de Oude Beurs waar steevast boeken worden verkocht op de binnenplaats. La Vieille Bourse is een parel van Vlaamse architectuur uit de zeventiende eeuw, en je kan er je vergapen aan de vele details in de gevel.

Luchtig marmer

Je laat de Opéra aan je rechterzijde en passeert vervolgens de markante toren van de Kamer van Koophandel. Via de Rue Lepelletier stap je op het kruispunt met de Rue Basse de wijk Vieux Lille binnen. Dan ben je natuurlijk van de regen in de drop beland, want dat is een centraal winkelgebied in de stad. Het voordeel is dat hier veelal fraaie kleinere boetiekjes hun waren aanprijzen, en de vele steegjes en passages het wandelen fijn maken. We steken de Rue Basse over en stappen door naar de Parvis de la Treille. Zo kom je terecht op een open plein omgeven door kleinere winkelstraatjes. Midden op het plein prijkt de statige Notre-Dame de la Treille. Met de bouw van deze kathedraal is gestart in de negentiende eeuw, maar de voorgevel is pas in de jaren negentig afgewerkt . Platen marmer geven de kerk buiten een moderne aanblik, binnen laten deze marmerplaten licht door, met een oranje schijn.

Eenmaal het plein overgestoken naar het Noorden komen we bij het Musée de l'Hospice Comtesse. Dit voormalige hospitaal gesticht in de dertiende eeuw herbergt nu permanent kunst uit de regio en een reeks tijdelijke tentoonstellingen. Maar we hebben geen tijd om dit museum te bezoeken. Geniet gewoon even van de gevel, want als je er binnen gaat verdient deze collectie minstens een paar uur van je tijd. En die is er niet op deze Rijsel-in-een-uur. Dus stappen we naar rechts en lopen de Rue de la Monnaie uit tot aan de kruising met de Rue Saint-Jacques.

Nieuw stadsdeel voor diensten

Onze wandeltocht verandert van karakter. Hier lopen we een in een typische Rijselse winkel-woonstraat die - o ironie - overloopt in de Rue des Urbanistes. Hier geen Vlaamse architectuur, maar jaren zestig en zeventig flats die je aanstaren. We komen stilaan weer in de buurt van het Euralille district.

Op het eind van de jaren 80 ontwierp Rem Koolhaas dit kwartier aan en rond het gloednieuwe TGV-station Lille Europe. Lappen grond die gewonnen werden van oude industrie werden terug gegeven als park en als dienstengebouwen. We stappen het Parc Matisse binnen op het einde van de straat en zien de skyline van het nieuwe Rijsel, van ‘de schoen' van Christian de Portzamparc tot het winkelcentrum getekend door Jean Nouvel. 
Deze kern van de jaren 90 is de voorbije tien jaar aangevuld met een gordel van nieuwbouw van Oost naar West. Een evolutie die je - als de shoppers op zich laten wachten - nog rustig kan bekijken in het kleine centrum voor architectuur en urbanisme dat je kan vinden onder het Le Corbusier viaduct. Of bewonder de tulpen van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama, een herinnering aan Lille2004, toen Rijsel Culturele hoofdstad van Europa was.

Info

de wandeling is ongeveer 2,5 kilometer

Eén uur in Rijsel weergeven op een grotere kaart.

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid