La Piscine, Musée d'Art et d'industrie

Zwemmen in kunst 

Op weg naar Rijsel razen de meeste mensen voorbij Tourcoing en Roubaix. Toch verdient die laatste stad een tussenstop. Roubaix is een plek met kleine grauwe arbeidershuisjes, groezelige wijken, maar evenzeer met statige boulevards, een centrum dat prat gaat op zijn industrieel verleden en natuurlijk ook de velodroom waar jaarlijks Parijs-Roubaix onder luid gejoel eindigt. Voor liefhebbers van beeldende kunst uit de negentiende en twintigste eeuw is La Piscine dan weer dé trekpleister. Maar ook als schilderijen en beelden je niet kunnen boeien is het museum de moeite waard.

La Piscine Rijsel

Het museum bevindt zich op de as tussen het station en het stadhuis. Een fabrieksmuur en een moderne nieuwbouw verhullen de inkom van het gebouwencomplex. Na het binnenkomen stap je door de douches, en zo raak je meteen in de sfeer van het voormalige stedelijk  zwembad waarin het museum gehuisvest is. Het art déco gebouw bruiste sedert de jaren dertig van de sportieve activiteit, getuige de zwembadgeluiden die nu nog af en toe via boxen weerklinken door de beeldengalerij. Maar doorheen de jaren raakte het gebouw in onbruik, tot men in de jaren negentig besliste om het museum van Roubaix - dat al dateert van 1835 - hier in te richten.

Het resultaat is fantastisch. Het gebouw met de badkuip werd in 2001 geopend en huisvest nu de rijke collectie beelden. Albasten, bronzen en andere marmeren mannen en vrouwen kijken liggend en staand naar de magnifieke zijramen waar het zonlicht vrij spel heeft. Hun torsos verbeelden de luchtigheid van de negentiende eeuw, of getuigen van het harde labeur op het veld of in de mijnschachten van Le Nord. In de galerijen op het gelijkvloers en boven vind je de tijdelijke collecties.

Tot eind februari kan je er zo de werken van Pat Le Chat bewonderen, zelfportretten van een jonge Roubaisien, of Peeping Tom's house, een kijkdoos met een angeltje. De collecties tonen de burgerlijke kunst ie de huiskamers van de begoede mensen sierden, van sigarenkisten tot mythologisch geïnspireerde beeldjes. Maar evenzeer tonen de schilderijengalerijen hoe het volkse leven er aan toe ging in de negentiende- eeuwse bruisende textielsteden van het Noorden van Frankrijk: de cafés, de kermissen en hanengevechten. Een kamermeisje dat de bazin begluurt door het sleutelgat. La Piscine is ook bovenal een textielmuseum: duizenden stalen, verzameld an over de hele wereld, stofjes van de oude Egyptenaren tot de Japanners van nu. De keramiekcollectie telt objecten van icasso en Dufy, de designcollectie bevat stukken van de grootste ontwerpers.

Het museum kan je op twee manieren genieten. Je kan er heen voor de collecties, die er vaak op een klassieke maar ook op soms verrassende wijze staan opgesteld. Of je kan er gaan om er je te vergapen aan een mooie architecturale integratie van oud en nieuw. Twee keer denken dus voor je de afslag Roubaix passeert op de E17 richting Rijsel.

Tekst: Bart Noels

Info

Rue de l'espérance, 23 Roubaix
gesloten op maandag, www.roubaix-lapiscine.com 

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid