Cyberpunk en een kunstmatig paradijs

Cyberpunk en een kunstmatig paradijs

De toekomst is dichtbij. Als je dit voorjaar de grens oversteekt. UiT neemt je mee naar een tentoonstelling en een muziekfestival in Rijsel. Robots, bleeps en beats. Paranoïa is het nieuwste kindje van Lille3000, Les Paradis Artificiels is een festival van een groep gerenommeerde clubs uit Le Nord. Bienvenue!

Paranoïa - op het kruispunt van kunst en technologie

Interactive installaties, video's, sculpturen en beelden. Op de grens tussen wetenschap en kunst kijken kunstenaars vooruit naar de toekomst. Verwacht niet altijd vrolijk optimisme, verwacht je op de tentoonstelling Paranoïa ook aan installaties die doen denken aan de sfeer die William Gibson opriep in de cyberpunkroman ‘Neuromancer'.  Technologie die vragen oproept, wetenschap die grenzen verkent.

Plaats van afspraak is opnieuw Gare Saint Sauveur, na een aantal succesvolle tentoonstellingen sedert 2009 uitgegroeid tot een vaste stek voor uitdagende tentoonstellingen. Een ideale plek om met het hele gezin heen te trekken, omdat Saint Sauveur bijzonder gezinsvriendelijk is ingericht en de tentoonstellingen ook kinderen sterk boeien.

Paranoïa presenteert 29 installaties. De Physiognomic Scrutinizer van Marnix De Nijs (NL) voert een biometrische scan op je uit, en vergelijkt je fysische kenmerken met die van 250 personen die aan onze hedendaagse cultuur hebben bijgedragen. Supernova bezorgt je een sterrenervaring, en Frederik De Wilde (B) vertaalt de elektrische signalen van vissen in een aquarium naar geluid. De Serious games van Harun Farocki tonen hoe VS-soldaten de realiteit van oorlog beleven.

Er mag ook gelachen worden: Expended Eye van Anaiso Franco (BR) houdt je in de gaten en knippert mee met de beweging van je oogleden. En Vigilance 1.0 neemt de wildgroei aan bewakingscamera's op de korrel: in een spel moet je zoveel mogelijk inbreuken vaststellen.  En door te sms-en of te twitteren met The Nixie Mixie Matrix van Boris Petrovsky (D) kan je een gesprek aangaan met honderd neonlampen.

Info

Paranoïa kan je bekijken in Gare Saint Sauveur van 13 april tot 15 augustus 2011. Inkom is gratis / Open van woensdag tot en met zondag van 12 tot 19 uur. Info op www.lille3000.eu

Les Paradis Articifiels - tien dagen hedendaagse muziek

Publiekstrekkers Apocalyptica, Stromae en Aloe Blacc en een hele reeks minder bekende groepen op één affiche. Niet evident, maar Les Paradis Artificiels doet het. Van 13 tot 22 april krijg je in de Noord-Franse clubs een overzicht van wat hip en hot is, of wat het binnenkort zal worden.  Het festival Les Paradis Artificiels is aan zijn vijfde editie toe. Met namen als Bloc Party (2007), Peter Doherty (2009) en The Prodigy (2010) kan je bezwaarlijk zeggen dat het om een underground festival gaat. Maar door grote namen te koppelen aan nieuwe ontdekkingen en frisse groepjes heeft het festival zijn naam gevestigd.

Het is de ideale start voor Belgen die de Aéronef (Rijsel), de Grand Mix (Tourcoing) of de Zenith (Rijsel) nog niet zijn binnengestapt.  Houd deze concertzalen en hun kalender overigens in de gaten. Het gebeurt al eens dat hier groepen staan die De Vooruit of de AB meteen laten vol lopen, terwijl de cultureel verwende inwoners van Rijsel soms niet zo gehaast zijn, wat jou meer kans geeft op een ticket.

Info

Les Paradis Artificiels - van 13 tot 22 april 2011 / Info, tickets en programma op www.lesparadisartificiels.fr

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid