’t Rusteel, een bierbrasserie

’t Rusteel in Gullegem is al veel jaren een vaste stek voor wielertoeristen, wandelaars, gezinnen en vrienden die graag een biertje drinken en een hapje eten. Peter Koopman: “Met meer dan 300 verschillende streekbieren in ons aanbod waren we in 1983 echte trendsetters.” De boterham met paté en de spaghetti werden geleidelijk aan uitgebreid met bristrogerechtjes en mede door het succes van de bieren van de eigen brouwerij Het Gulden Spoor, groeide ’t Rusteel uit tot een echt bierrestaurant.

De geschiedenis van ’t Rusteel loopt enigszins parallel met haar biergeschiedenis. Begin jaren ‘80 werd de ouderlijke hoeve van de familie Vandamme-Koopman in de Heulestraat in Gullegem gerestaureerd om in juni 1983 open te gaan als bierspeciaalzaak. Kathleen Houthoofd en Peter Koopman waren toen bij de eersten die de kaart van de streekbieren trokken. Dat bleek meteen een succes en de passie voor bier resulteerde in het zelf aan het brouwen slaan. Al in 1985 werd in een bevriende brouwerij een eigen bier gebrouwen: een Vlaams roodbruin bier met gerookte whiskymout voor de vlassersorde ‘de Vlaskapelle’ uit Gullegem. Het was het eerste uit een lange rij.

In 2001 vloeiden de eerste liters in Het Gulden Spoor, de eigen brouwerij. De brouwerij groeide en tegelijkertijd evolueerde ‘t Rusteel naar een bierbistro. Dik een jaar geleden werd het interieur, de kaart en het terras grondig vernieuwd. Nog een jaartje eerder is de volledige installatie van brouwerij Het Gulden Spoor verhuisd naar een hypermodern gebouw waar de nieuwste brouwtechnieken mogelijk zijn. Van op straat krijg je dankzij de gigantische ramen een intrigerende inkijk op de brouwinstallaties.

Brouwerij Gulden Spoor

Netebuk

Die eigentijdse brouwerij contrasteert sterk met het oude gedeelte van de boerderij aan de straatkant. Maar de open lounge op het erf van de hoeve krijgt een eigentijdse look mee. Het restaurant bevindt zich daarachter in wat wellicht in een ver verleden een schuur was. Ook binnen wordt de tegenstelling tussen oud en nieuw aangehouden. De inkom oogt modern, de volgende ruimte grossiert in de Ardense stijl. Daar krijgen wij onder een hertenkop een plaatsje, dicht bij de toog.’t Rusteel is een groot restaurant met bijna 200 plaatsen, maar de vele hoekjes en kantjes zorgen voor de nodige privacy.

Als we de kaart krijgen, vragen we welk bier van de eigen brouwerij we het beste drinken als aperitief en krijgen Netebuk Original en de Netebuk Wheat als tip. Beide bieren zijn boeiend, het ene zeer zacht en vol, het andere meer gedragen door de aciditeit, maar ook met veel diepgang.

Maar we moeten ons focussen op de kaart. De kaart is niet uitgebreid en er staan vooral brasseriegerechten op zoals kaas- en garnaalkroketten, carpaccio, vlees en visgerechten. Er zijn ook hapjes om te delen. We willen er drie bestellen en dan het voorgerecht laten vallen, maar Peter Koopman komt ons zelf vertellen dat we na drie hapjes misschien al geen zin meer in het hoofdgerecht zullen hebben. We houden het dan maar op oma’s toastjes (€7,00) en huisgebakken Netebukpaté (€6,50). Voor het hoofdgerecht laten we ons inspireren door de suggesties op een bord: een paaslamsstoofpotje (€24,00) en pladijs (€24,00).

We snappen meteen wat Peter Koopman bedoelde als de hapjes geserveerd worden: vier flinke sneden drooggebakken paté met toastjes en uienconfituur. Peter: “In ’t Rusteel staat foodpairing centraal. Het keukenteam met chef Domien Plouvier en Gertjan Verhelst staan dicht bij de brouwerij en samen gaan we op zoek naar goede matches. We brengen klassieke gerechten anders, en vinden de lokale verankering heel belangrijk, zo zijn onze leveranciers allemaal mensen van dichtbij en vriend aan huis.” De met bier bereide netebukpaté is daarvan een goed voorbeeld. Hij smaakt heerlijk, net als de acht of negen toastjes met eiermousse en daarbovenop een ansjovisfiletje. Ondertussen zien we de jonge ploeg enthousiast aan en af lopen met gerechtjes, en veel bier.

Als we tussendoor eens richting toilet gaan, en merken hoe groot ’t Rusteel wel is, spotten we bij de ingang van de heel moderne sanitaire voorzieningen een gedenkplaat voor ene Joos Gheijsen die daar in de vallei van de Heulebeek in 1552 aan zijn ‘ende’ kwam ‘deur den Netebuk’. Volgens de legende was de netebuk een vliegende bok die dronken mannen, weliswaar niet zonder slag of stoot, naar huis bracht.

't Rusteel

Tijd voor de hoofdgerechten. De pladijs is gepaneerd en in het gezelschap van grijze garnalen en vongoleschelpjes, puré en pijpajuin, met een licht mousselinesausje in een apart potje. Een royaal, vrij klassiek, maar heerlijk gerecht dat doet denken aan grootmoeders keuken. Dat is misschien nog meer het geval bij het paaslamstoofpotje, maar dat geldt vooral voor de begeleidende kroketten, warme tomaat en sperziebonen in spekverpakking. Het lam smaakt minder klassiek in de biersaus met een licht pikante currytoets. Als begeleidend bier wordt een stevige Gulden Spoor quadrupel (9°) geschonken. De zoethouthint in het bier doet het uitstekend bij het rijke stoofpotje. Na de royale hoofdgerechten zitten we vol, een dessertje zal voor de volgende keer zijn.

Peter Kooman geeft nog mee dat ’t Rusteel en Het Gulden Spoor een familiegebeuren is. Onze zoon Pieter draait mee in de bouwerij en onze dochter Marie volgt het laatste jaar restaurantopleiding in de koksschool Spermalie. “De combinatie brouwerij-restaurant is uniek in ons land en met de volgende generatie gaan we daarvoor.”

Kathleen Houthoofd en Peter Koopman - 't Rusteel 

In ’t Rusteel geniet je van een royale, eerlijke keuken tegen een prima prijs/kwaliteitsverhouding. Dat je de op restaurant obligate wijnen daarbij vlot kan vervangen door bijpassende bieren uit de eigen brouwerij, draagt daar zeker toe bij.

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

't Rusteel
Heulestraat 168 Gullegem
056/35 65 64

www.rusteel.be

Meer Lekker UiT

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid