Steak Number Eight

kosmokoma ©Eva Vlonk

“Your soul deserves to die twice in 2016”. Met deze moordende one-liner in het achterhoofd speelt Steak Number Eight op dit ogenblik zaal na zaal aan diggelen tijdens hun Europese tournee. Op dit eigenste moment houden ze een ware “home coming week”. Via Het Depot in Leuven en Vooruit in Gent wandelen ze over Muziekodroom Hasselt om op 18 maart te landen in een uitverkochte De Kreun in Kortrijk. Hét moment om het succes van de Wevelgemse postrock/sludgemetal band eens onder de loep te houden.

Een eerbetoon waardig

Als eerbetoon besliste Brent Vanneste op 13-jarige leeftijd na het overlijden van zijn broer de band Steak Number Eight op te richten. De naam refereert naar een songtitel van diens metalband Voidpoint.

In 2008 werd hun debuut EP When the Candle Dies Out uitgebracht, meteen een knaller met een impact van formaat. In 2011 werden de lage landen definitief veroverd met hun eerste volwaardige album All is Chaos. De magnetische kracht van hun naar metaal ruikende composities was onmiskenbaar. Vergelijkingen met superlatieven waren geen uitzondering meer. Noem maar namen zoals ISIS, Pelican, Mastodon, Amenra, Killing Joke, Neurosis en Tool

kosmokoma ©Eva Vlonk

Bewijzen dat ze zouden blijven, deden ze twee jaar later met The Hutch.  Hoewel er net zoals op de voorgaande releases hevig doorgebeukt werd op een steeds aanwezige melancholische ondertoon was er ook plaats voor ontwikkeling, vernieuwing. Onder het verwoestende geluid van de gitaren kon je hoopvolle melodieën waarnemen. De band bleef overtuigen en nieuwe zielen voor zich winnen. Menig net ontgroende gitaarpuber keek smachtend naar deze rockhelden op. Er ontstond een legioen postrock-geïnspireerde bands die het geluid van Steak Number Eight als hun grote voorbeeld namen. Zonder echter de meesters in hun onverzettelijke status te kunnen benaderen.

Kosmokoma

En dan gebeurt het. Op een moment wanneer iedereen denkt dat het recept niet meer voor verbetering vatbaar is, verschijnt november 2015 het nieuwe album Kosmokoma. Zonder zijn eigen sound ook maar een millimeter te bedriegen bewijst Steak dat het nog steeds de beste versie is van zichzelf, en wat voor één. Al van bij het moment dat de albumteaser de wereld ingestuurd wordt, is duidelijk dat we met een wereldplaat te maken hebben. Bovenop het repetitieve, het melancholische en het agressieve komt nu ook het psychedelische kijken. De eerste single, Return Of The Kolomon, is hier het perfecte uithangbord voor. Eenmaal het nummer gehoord kan je er als fan van het genre niet genoeg van krijgen en staat het al gauw op repeat om vervolgens de rest van de dag langs de binnekant van je schedel te kleven. Ook nummers als Gravity Giants en Your soul deserves to die twice - eveneens de naam van de huidige Europese tour - staan als een huis. 

Kosmokoma is een volgroeide plaat. Misschien is het wel de ultieme mix van persoonlijke invloeden die hier naar voren komt. Het psychedelische kantje komt niet uit de lucht vallen. Frontman Brent is al jaren bezig met zijproject Psygasus. Psygasus wordt sterk gelinkt aan het elektronisch Goa Trance Genre (ook wel psychedelic trance genoemd) en is regelmatig te spotten op psy minded trance party’s.

Er is wat tijd over gegaan maar die heeft geloond. Muzikaal is de band sterker geworden dan ooit tevoren.

Live

Die sterkte is ook live duidelijk merkbaar. De livereputatie van de band doet zijn voorgenoemde onverzettelijkheid alle eer aan. Menig fan stond de band reeds te aanschouwen met de vraag hoe het in duivelsnaam mogelijk is om al die optredens met eenzelfde energie, of zeg maar ontploffingsgevaar, gitaarmuziek in je strot te rammen. Traag slepende repetitieve gitaarpartijen worden afgewisseld met puur geweld. Een naar voor springende, impressionante Brent Vanneste bepaalt de zwetende toon van opborrelende onderhuidse agressie.

Op 16 december stelde Steak Number Eight Kosmokoma voor aan een uitverkochte Ancienne Belgique in Brussel. De band deed er weinig moeite om te verbergen dat ze de heersers van hun eigen genre zijn.  Een zaal vol sfeer en duister geweld. Een biotoop gecreëerd op een wilde kosmische snarenmassa met als centrale punt het nieuwe album. Zowel publiek als band waren lovend. Daags nadien een volledig ander verhaal. 25 jaar Den Trap in Kortrijk. Een secret gig van Steak voor een heel beperkt publiek. Van de gonzende AB naar een zwetende pub. Maar met niet minder enthousiasme deden Brent Vanneste, Joris Casier, Cis Deman en Jesse Surmont de keet volledig uit zijn voegen barsten. Na het optreden liet Brent backstage nog aan ondergetekende optekenen dat hij nog aan het nazinderen was van de in AB opgedane energie. Een naar eigen zeggen niet te evenaren ervaring.

kosmokoma ©Eva Vlonk

Na performances op Graspop Metal Meeting (BE), Pukkelpop (BE) en Paaspop (NL), na support act geweest te zijn voor klinkende namen als Deftones, Alice Cooper en Marmozets is Steak number Eight getransformeerd in een wel geoliede live machine.

Die live machine is onderweg en houdt halt in De Kreun op 18 maart te Kortrijk om daarna de Europese tournee, zeg maar veroveringstocht, verder te zetten.

Krijg je de kans om ze ergens gade te slaan – ze zijn niet dik gezaaid – laat ze dan niet liggen. Of om het met hun eigen woorden te zeggen: “Explore your subconsious and let yourself drown in the sounds of Kosmokoma. Destroy. And rebuild. Forever.”

Website Steak Number Eight

Tekst: Wolfram Carlier

Foto's: Eva Vlonk

Meer interviews over bands uit en in de regio vind je in de rubriek UiTklinkend.

Meer UiTklinkend

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid