Renaissance haalt de wereld in de stad

Renaissance dompelt Rijsel de komende maanden onder in een feestelijk artistiek bad. Wie eerder Bombaysers de Lille en Fantastic meegemaakt heeft weet wat we kunnen verwachten. Niet enkel een handvol tentoonstellingen, maar een stad die cultuur ademt, van het station tot de straat.  Het stadsfestival haalt de wereld binnen, met steden in verandering als eregasten: Rio, Detroit, Eindhoven, Seoul en Phnom Penh. UiT maakte voor u een selectie uit het grote aanbod aan activiteiten.

“Net zoals in de zestiende-eeuwse renaissance Europa de broedplek was van nieuwe ideeën en inzichten, leven we vandaag in een tijd waarin alles verandert: onze manier van denken en leven wijzigt onder invloed van nieuwe technologie en nieuwe evenwichten. De wereld en de steden veranderen. Dit willen we capteren met Renaissance”, klinkt het bevlogen bij Lille 3000, de Rijselse organisatie die de erfenis van het cultuurjaar 2004 vitaal houdt.

Eind september gaat het festival Renaissance van start met een Parade. Tegen dan kan je her en der in de stad artistieke ingrepen in de publieke ruimte aantreffen. Tentoonstellingen vind je de komende maanden in alle cultuurhuizen zoals het Palais des Beaux-Arts en de Maisons Folies.

Braziliaanse openingsparade

Rijsel heeft intussen een patent op reusachtige openingsfeesten. Renaissance wordt afgetrapt met een parade op 26 september, in het hart van de stad. Al van in de lente oefenen inwoners van de stad en artiesten op de danspassen.

Lille 3000 bereidt dit feest al een lange tijd voor: de parade is een feest dat niet alleen voor, maar ook van de inwoners is. Verwacht je als bezoeker aan muziek, dans, licht en vooral veel geluid. En deelnemen kan natuurlijk ook, het wordt moeilijk de benen stil te houden bij de drums van Rio, Recife en Sao Paulo. Groupe F staat in voor het vuurwerk.

O ja, de dress code nog. Zoals de Fransen het zeggen: « À poils, à plumes et à pailettes ».

Steden als voorbode van nieuw samenleven

“Seoul, vite, vite” is de titel van de expo in Tripostal, naast het station van Rijsel. In veertig jaar tijd is deze Zuid-Koreaanse stad getransformeerd tot een economische pool. Hier viert het kapitalisme en de hypermoderniteit hoogtij. De snelheid van verandering is hoog, maar de ontwikkelingen krijgen ook kritiek. Dat is wat de Zuid-Koreaanse kunstenaars vertellen in de Tripostal. Grafisch werk, maquettes, installaties en audiovisueel werk tonen de voor- en achterzijde van de metropool.

Een ander deel van Tripostal is gewijd aan het artistiek parcours “Tu dois changer ta vie”. Geïnspireerd door werk van historici en filosofen heeft curator Fabrice Bousteau werk bijeengebracht met als rode draad de nieuwe communicatiemiddelen, verleden, heden en toekomst: “Hoe raken we vooruit met wetenschap? En waar gaat het heen met deze wereld?” Het parcours door deze expo leest als een spel, de bezoeker wordt geleid door het toeval.

De Amerikaanse stad Detroit - Motor City - neemt de Gare Saint Sauveur in. Detroit is een stad die zwaar getroffen is door economische terugval maar nu stilaan weer uit het dal probeert te klimmen. Artiest Scott Hocking neemt een hal van Saint Sauveur onder handen met een monumentale installatie. Fotograaf Steve Shaw toont de verschillende facetten van Motor City. Architecte Catie Nowell verzamelde ruwe materiaal in de verschillende verlaten fabrieken van haar stad en bouwt er in Rijsel twee grote installaties mee. Feestelijk is de kunst van Corrie Baldauf die met gekleurd plexiglas mensen uitnodigt om de stad door een roze of gewoon een andere bril te bekijken. Deze expo in samenwerking met het Museum of Contemporary Art van Detroit belooft een confrontatie te worden van industriële kathedralen en warme menselijkheid.

Warm wordt het overigens ook in ‘La plus petite discothèque du monde’. Een kleine container waar je de tunes van Detroit hoort en je kan kijken naar video’s van het Detroit Electronic Music Festival, gesticht door electropionier Carl Craig. Dompel jezelf onder in de wieg van de techno.

De steden Rio en Eindhoven komen aanbod in de Maisons Folies. “Cariocas!” is de expo in het Maison Folie van Wazemmes waarin je kennis maakt met het bruisende leven in Rio. Hier staat de straat centraal: kleurig en wervelend. De artiesten schetsen het feestelijke en tegelijk het duale van deze stad met de vele favela’s.

Het Nederlandse Eindhoven wordt belicht in het Maison Folie van Moulins en het ernaast geleden Flow. Niet toevallig in deze voormalige industriële panden wordt de Zuid-Nederlandse stad in de kijker gezet. Na het vertrek van een groot deel van de activiteiten van Philips moest Eindhoven zichzelf opnieuw uitvinden. Deze internationale hoofdstad van het design kan je in Rijsel verkennen aan de hand van installaties, ateliers en performances.

Het Musée de l’Hospice Comtesse herbergt kunst van artiesten uit Phnom Penh. Een stad die in de jaren zeventig het geweld van de Khmer heeft moeten ondergaan. Tijdens de oorlog een fantoomstad, later een stad die ongebreideld groeide, geteisterd door corruptie. “Hoe moet het verder met deze stad?”, vragen drie generaties kunstenaars zich af, balancerend tussen traditie, overlevering en moderniteit.

La joie de vivre

Een mooiere titel konden ze in het Palais des Beaux-Arts niet vinden voor een tentoonstelling waar levenskunst gevierd wordt. In 120 kunstwerken krijg je kleur en energie, van Bruegel tot Niki de Saint-Phalle, en Monet, Renoir, Matisse, Picasso, Dufy, Rodin, Richter en Murakami. “Overal waar vreugde is, wordt kunst gemaakt. Hoe rijker de kunst, hoe dieper de vreugde”, is de baseline van deze tentoonstelling, een citaat van Henri Bergson. En die vreugde uit zich in de zon, in klein geluk, in sensualiteit, in eten, in feesten, in het lichamelijke en in de lach. Over de eeuwen heen hebben kunstenaars dit verbeeld, ook in moeilijke tijden. Een bezoek aan het museum zou wel eens de ‘feel good’-ervaring van het najaar kunnen worden.

Daarnaast zijn er nog expo’s in het LAM in Villeneuve d’Ascq, Le Fresnoy in Tourcoing en kan je in La Condition Publique in Roubaix zelf een film maken. In La Piscine in Roubaix staat Chagall centraal en verder zijn er nog heel veel kleinere tentoonstellingen in de kleinere galerieën en ruimtes in de stad en regio.

De website van Renaissance bezoeken is door het grote aanbod een stevige klus, maar telkens bots je op verrassingen bij het doorploegen van de rijke kalender.

Metamorfosen in de stad

De stad leeft de komende maanden op het ritme van de kunst. De Rue Faidherbe, de straat tussen het station en het centrum van Rijsel wordt omgetoverd tot een Braziliaanse Rambla. Twaalf grote totems markeren de weg. In het station Lille Flandres hangen vijf immense wolken met mensen op, een dromerig beeld dat zweeft boven het gewriemel van reizigers en treinen. Her en der in de stad vind je de grote beelden van Choi Jeong Hwa: een roze olifant, een fruitkorf, een rode en witte bloem. Artiesten nemen gevels onder handen. En aan het Maison Folie van Wazemmes hangt een verticaal huis waarbij de kunstenaars van zetel naar bed naar keuken moeten klimmen. Een statement over het wonen van de toekomst.

Plan je bezoek

Dit overzicht beschrijft die activiteiten waar je de komende maanden doorlopend heen kan. Daarnaast biedt Renaissance nog een volle kalender aan avond- en weekendactiviteiten. Alle kunstdisciplines komen aan bod, en er staat nog een reeks debatten over stedelijkheid op het programma. Genoeg te beleven dus, en zoals je intussen hebt kunnen lezen zal een namiddagje Rijsel niet volstaan om al dat lekkers te proeven. Veel plezier!

Renaissance, van 26 september 2015 tot 17 januari 2016 in Rijsel en omstreken.
Alle info op
www.renaissance-lille.com

Tekst: Bart Noels

Foto’s: © Lille 3000

Affiche Renaissance 2015 

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid