PerplX

PerplX © Claurent Philippe

Festival PerplX is een unieke totaalbeleving waar de grenzen van het lichaam centraal staan. Het staat voor circus in al zijn vormen. PerplX, omdat het circuslichaam ons zo uitdaagt, omdat nieuw circus meer is dan artistiek interessant. Het circus verbaast, verwondert en confronteert ons met onze fysische grenzen. Steeds opnieuw wordt de zwaartekracht getest, omhoogvallen kan hier echt.  

Van vrijdag 1 tot zondag 3 juli wordt er resoluut gekozen voor PerplX met als uitvalsbasis het schitterende park rond het OC in Marke. Het wordt genieten van verbazingwekkend circus, ontmoetingen en een drankje achteraf. PerplX kiest ervoor om vooral actuele circusvoorstellingen in tent en zaal te presenteren en positioneert zich hierdoor als een van de weinige Vlaamse festivals die jaarlijks grote zaalvoorstellingen en uitzonderlijke tentvoorstellingen presenteert in een festivalformule. Daarnaast coproduceert PerplX ieder jaar ook enkele voorstellingen en organiseert het residenties voor artiesten.

Het festival is in 2016 reeds aan zijn 31e editie toe, maar gaat slechts voor de tweede maal onder de naam PerplX door het leven. Het vroegere Humorologie onderging vorig jaar een naamwissel. Naast humor kwam de inhoudelijke focus steeds meer op de artistieke ontwikkeling van circuskunsten en aanverwante kunstdisciplines te liggen. Gezien de naam Humorologie de volledige lading niet meer dekte werd er gekozen voor een verwonderende festivalnaam: PerplX.

De artistieke kwaliteiten van een voorstelling staan bij dit wonderlijke festijn steeds centraal. Daarom worden publieksvriendelijke voorstellingen bewust geprogrammeerd in combinatie met artistiek uitdagende hoogstandjes. De grenzen van het actuele circus worden verkend, het clichébeeld doorbroken. Het publiek wordt meegenomen op een blind date, een verkennend traject langs het hedendaagse circus.

Publiek en organisatoren komen hier samen in het hart van het festival, het park aan het OC Marke. Wie wil kamperen kan dit gratis op de aansluitende camping.

Voor elk wat wils dus op PerplX. De week voor aanvang worden schoolvoorstellingen en circusworkshops voor kleuters georganiseerd. De festiviteiten gaan op 1 juli definitief van start met de voorstelling Andersom van Collectif Les Malunés. Dit is een coproductie van PerplX zelf. Op zaterdag 2 en zondag 3 juli zijn er voorstellingen op diverse locaties: in de zaal van het OC te Marke, de twee zalen van Budascoop Kortrijk, de Schouwburg in Kortrijk, CC Guldenberg in Wevelgem en het OC in Aalbeke. Op het festivalterrein zijn er workshops van vzw Woesh, een circusatelier uit Brugge. Voor de allerkleinsten is er carrousel L’imaginarium du Capitaine Gustav II van de vzw Machienerie. Op het festivalterrein zijn de workshops en de carrousel gratis toegankelijk. Uiteraard heeft dit schitterend festival nog veel meer te bieden, ga er zeker eens hun website op na om het volledige programma te doorlopen!

Alexander Vantournhout

Sinds kort is Alexander Vantournhout artist-in-huis bij PerplX. In het verleden werden nagenoeg al zijn voorstellingen door de organisatie geprogrammeerd.

“PerplX is één van de meest toonaangevende circusfestivals van België. Het festival trekt heel wat buitenlandse programmatoren en toeschouwers aan. Tegelijk is het festival heel lokaal, het is in Marke verankerd. Hier slaagt men erin een gezellig sfeertje te creëren tussen chapiteaux.”, aldus Alexander.

Praktische informatie

Vrijdag 1 juli tot en met zondag 3 juli

OC Marke – Hellestraat 6 Kortrijk

Website PerplX

Zomergids

Benieuwd naar andere festivals in de regio? In de Zomergids 2016 vind je een kalender met alle activiteiten tijdens de zomer en een unieke blik achter de schermen van enkele festivals!

Tekst: Wolfram Carlier

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid