Oud Walle, new look

Terras Oud Walle

Je kan steeds beter tafelen in de regio. Geregeld komen jonge chefs hun restaurant openen, maar noodgedwongen verplaatsingen kunnen ook bijdragen tot meer gastronomisch plezier. Door wegenwerken moest restaurant Oud Walle vertrekken uit het (te) kleine pand aan de rand van Kortrijk, diezelfde werken noopten trouwens ook het sterrenrestaurant Table d’Amis tot verhuis naar het centrum. Oud Walle vond een nieuw onderkomen in een prachtig riant herenhuis in de buurt van het station. Van een contrast gesproken. Maar het gastronomisch project van chef Frederik Desmet loopt verder, in mooi kader en voor een ruimer publiek.

Chef Frederik Desmet was een laatbloeier, hij begon pas op zijn 21e in de horeca. Voor hij zijn eigen zaak startte doorliep hij in een tiental jaar alle échelons van het keukenwerk. Frederik deed dat in diverse toprestaurants: de Hostellerie St. Nicolas in Elverdinge, waar hij sous-chef was toen de eerste Michelinster binnengehaald werd, in d’Hommelkeete in Poperinge en in De Karmeliet in Brugge, bij Geert Vanhecke. Frederik: “Daar besefte ik ten volle wat ik later wilde. Koken met topproducten op het ritme van de seizoenen met oog voor smaak en versheid. Ik wist toen ook al dat ik me niet zou laten sturen door culinaire modegrilletjes. Net als Geert Vanhecke wil ik in de luwte van alle heisa, drukte en gekte die rond de horeca leeft, denk aan pop-up en dergelijke nonsens, mijn keuken brengen, vertrekkend van een klassieke basis, met een hedendaagse twist. Na de Karmeliet werkte ik bij de Boxy Brothers, in de Mangerie in Lauwe en in hotel Messeyne in Kortrijk. Toen ik daar chef werd kwam de kriebel om een eigen zaak te starten.”

Frederik Desmet - Restaurant Oud Walle

In 2009 was het zover. Voor Frederik Desmet en Els Deklerck begon het culinaire avontuur echt toen ze het knusse restaurant Oud Walle, ergens middenin het Ei van Kortrijk, overnamen. Frederik: “Het was een zeer kleinschalig project, met een goede reputatie en ideaal als springplank.” 

Op een maandagavond bellen we aan bij de indrukwekkende voordeur van Oud Walle in de Koning Albertstraat (Oud Walle is overigens één van de weinige restaurants in de regio waar je op maandag kan tafelen). Achter de voordeur ligt de inkomhall en die is nog imposanter met zijn donkere kleuren en een paar gigantische schilderijen. Het contrast tussen het kleine, landelijke Oud Walle en het restaurant in het statige herenhuis kan niet groter zijn. Maar ons hoor je niet klagen, de indrukwekkende burgerwoning kan ons best bekoren.

Het restaurant bestaat uit drie achter elkaar liggende ruimtes met telkens andere kleuraccenten en een andere grootse luster. De hoge plafonds, de houten lambrisering en het kunstige pleisterwerk zijn standaard. Wij krijgen een plaatsje in de ‘gouden kamer’. Thomas Naessens is onze begeleider van de avond. De jonge kerel ontpopt zich tot een charmante en onderlegde gastheer. Thomas vormt een prima team met de gastvrouw Els Deklerck. Hij studeerde aan het St.-Niklaasinstituut in Kortrijk. Na zijn 7e jaar wijn- en drankenkennis kwam hij vast in dienst bij Oud Walle. Samen met de chef staat hij in voor de wijnkeuzes.

Tijdens het aperitief, twee smaakvolle gin tonics: een Kortrijkse Blind Tiger en een Belgische Meyer’s, bekijken we de kaart. Oud Walle heeft twee menu’s: Smaken en Kleuren (vier gangen € 63, vijf gangen 75, met passende wijnen 90 of 110 euro), Albert IV, het adres van de zaak, is een verrassend menu geïnspireerd door het marktaanbod, aan 49 euro voor drie gangen, 67 met aangepaste wijn.

We kiezen voor Albert IV. Ondertussen worden diverse hapjes geserveerd: koekjes met vlaskaas, tartaar met wasabi, licht gerookte zalm en makreel met zachte pickles. Hapjes die naar meer doen verlangen.

Als voorgerecht worden asperges, zeeduivel, ei, garnaaltjes en waterkers geserveerd. Asperges zijn de seizoensgroenten bij uitstek en de chef presenteert ze hier in een mooi uitgebalanceerd gerechtje. Een smaakbommetje waar de witte aromatische wijn met body uitstekend bij smaakt. Het is een Siciliaanse wijn, Di Giovanna, gemaakt van chardonnay- en viognierdruiven. Als rode wijn schenkt Thomas ook een Italiaanse wijn, de Pian Scorrone, een Piemontese wijn van het huis Il Falchetto, gemaakt van de barbera d’asti druif.

 

De fruitgedragen wijn doet het prima bij de zuiderse groenten, tomaat, artisjok en aubergine, en de zalvende mousselinesaus die het Normandisch rund in het hoofdgerecht begeleiden. Maar de wijn heeft tegelijk voldoende finesse en versmolten tannines om het perfect gegaarde rode vlees aan te kunnen. Ook bij het dessert toont chef Frederik zijn kunnen. Met aardbeien, rabarber, limoen, witte chocolade en vanille creëert hij een smaakvol gerechtje met een aantrekkelijk spel tussen zoet en zuur.

In Oud Walle is het decor grondig veranderd, maar de essentie blijft dat je er heel lekker kan tafelen in een ontspannen en gemoedelijke sfeer. Je geniet er van een lichte, hedendaagse keuken gebaseerd op verse kwaliteitsproducten. Daarmee nestelt Oud Walle zich bij de toprestaurants in de regio, waar natuurlijk een prijskaartje aan hangt. 

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

Oud Walle
Koning Albertstraat 4 Kortrijk
056/22 65 53

www.oudwalle.be

Meer Lekker UiT

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid