Open Monumentendag

Op zondag 13 september zetten meer dan 700 monumenten in Vlaanderen hun deuren wagenwijd open voor het publiek. Door het ruime aanbod kan je er een overgetelijke daguitstap van maken. Op de website van Open Monumentendag kan je uit alle activiteiten je favorieten kiezen en zo een persoonlijk programma samenstellen.

 

Vergeet-me-nietjes, verborgen parels en klassiekers
Hoge getuigen van industrieel erfgoed
Tentoonstellingen
Nieuw leven in waardevolle panden - programma Kortrijk
Open Monumentendag2015

Vergeet-me-nietjes, verborgen parels en klassiekers

Open Monumentendag is dé gelegenheid om het verhaal achter oude gevels te weten te komen en om bekende en minder gekende monumenten te ontdekken en te beleven. Ook in Zuid-West-Vlaanderen zetten heel wat gebouwen de deuren open. Het volledige overzicht van de activiteiten in de regio vind je hier.

Avelgemse gevels met een verhaal

Achter elke gevel ligt een hele wereld… Op Open Monumentendag presenteert de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Avelgem haar deelnemers een gegidste wandeling doorheen het centrum van de gemeente, met zowel aandacht voor de aanwezige als verdwenen gevels.

Met behulp van oude afbeeldingen, anekdotes en kleine details wordt een beeld geschetst van het Avelgemse verleden doorheen een kleine 200 jaar geschiedenis. Ook enkele illustere Avelgemnaars worden weer tot leven gewekt. In het kader van grote herdenkingen van “100 jaar Eerste Wereldoorlog” wordt vanzelfsprekend ook aandacht besteed aan het oorlogsverleden van de Scheldegemeente.

De wandeling start om 10u00, 11u00 en 14u00 en vertrekt telkens aan het Conservatorium - Kasteelstraat 3b Avelgem.

10.000 jaar in beeld

Duizenden jaren geleden leefden er in Kerkhove jagers-verzamelaars langs de Schelde. Door de werken van Waterwegen en Zeekanaal NV aan de nieuwe stuw langs de Boven-Schelde komen hun sporen nu bloot te liggen aan de hand van een grootschalig archeologisch onderzoek.

Voor de uitvoering van het archeologisch onderzoek werkt de Universiteit Gent samen met GATE-Archaeology. In samenwerking met de Gemeente Avelgem en de Vereniging voor Archeologisch Onderzoek in West-Vlaanderen (V.O.B.o.W.) is er tijdens Open Monumentendag een bezoekmoment. Uitzonderlijk zal de archeologische site opengesteld worden voor het publiek. Het verzamelpunt is het Regionaal Archeologisch Museum van de Scheldevallei. In afwachting van een geleid bezoek aan de site, kan men hier grasduinen in de vaste collectie met objecten uit de prehistorie, de Romeinse periode en de middeleeuwen. Bezoekers krijgen hier ook de eerste resultaten van het actuele archeologisch onderzoek in primeur. Voor het museum vindt zelfs een demonstratie prehistorische vuursteenbewerking plaats.

Het museum is geopend van 13u00 tot 17u00 uur. De initiatie vuursteenbewerking en de eerste geleide wandeling over de site starten om 14u00 uur. Stevig schoeisel is een absolute noodzaak. Bij slecht weer voorzie je best regenkledij en laarzen. 

Regionaal Archeologisch Museum van de Scheldevallei - Rijtstraat 4 Avelgem

Beleef Transfo

De oude elektriciteitscentrale staat onder hoogspanning op Open Monumentendag want er valt vanalles te beleven. Vanaf 10u00 kom je meer te weten over de gigantische site en kan je de sfeer opsnuiven met muziek, animatie, tentoonstellingen en rondleidingen.

Wist je trouwens dat de oude stookolietank nu een duiktank is? Je kan er zondag zelf een kijkje én een duik gaan nemen. De initaties zijn gratis en lopen van 14u00 tot 17u00, je moet je hier wel op voorhand voor inschrijven via www.zwevegem.be/cultuur.

Vanaf 12u00 kan je ieder half uur mee met de architecten Pol Sileghem, Pascal Schneider, Ria Vandekerkhove en Valerie Doutreluingne. Zij geven je meer informatie over de architectuur en de restauratiewerken van Transfo.

Je kan het ook iets gewaagder aanpakken en je op het avonturenparcours begeven. Waag je onder professionele begeleiding aan een deathride of het touwenparcours tussen de oude stoombuizen van de vroegere elektriciteitscentrale.

Transfo - Paul Ferrardstraat 15 Zwevegem

Bezoek de Tombeelmolen

De 19e eeuwse is een van de jongste bakstenen molens van Vlaanderen die in 1923 compleet herbouwd is geworden. Zondag kan je de geschiedenis van de molen en de restauratiewerken ontdekken.

Tombeelmolen - Molenstraat 41 Outrijve

Fietsen langs Deerlijkse vergeet-mij-nietjes

In Deerlijk kan je zondag 19 km lang door het verleden fietsen. De fietstocht start aan het authentieke winkeltje uit 1903 van de voormalige bakkerij 'Den Nieuwen Belgiek' van de familie Roose op de wijk 'Belgiek'. Daar krijg je een kaart met beschrijving van de route waarop een 25-tal bezienswaardigheden zijn aangeduid. Zo fiets je langs stille getuigen van beide wereldoorlogen. Schuilkelders, gebouwen met herstelde oorlogsschade, foto's van voorbijtrekkende soldaten en vluchtelingen en vroegere oorlogsmonumenten... Zij bieden een mooi zicht op de situatie 70 of 100 jaar geleden.
Onderweg kan je stempels verzamelen en bij aankomst inruilen voor een drankje in 'Den Nieuwen Belgiek'. De tocht is ook met de wagen af te leggen mits een kleine omweg.

Leegstaand winkeltje van de voormalige bakkerij Roose - Vichtesteenweg 252 Deerlijk

Herontdek het Koetshuis!

Tijdens de 27ste Open Monumentendag wordt het Waregemse Koetshuis en het park  Casier in de schijnwerpers geplaatst. In 2003 werd het Koetshuis in Park Casier beschermd als monument omwille van de bijzondere architectuurhistorische waarde. Helaas zorgde de slechte staat van het gebouw ervoor dat je weinig van de architectuur kon genieten. Een grondige restauratie zorgde voor verandering. Zo krijgt het neoclassicistische pronkstuk zijn oude glorie terug.

Neem op zondag als eerste een kijkje in het volledig gerenoveerde Koetshuis en maak kennis met Waregems nieuwste tentoonstellingsruimte met focus op de lokale kunstenaar! De Waregemse fotoclubs bijten de spits af met een eerste tentoonstelling. Daarnaast kan u genieten van een ontspannende dag in het heraangelegde Park Casier. Iedereen is ook welkom op de tentoonstelling 'Park in de kijker' en kan deelnemen aan een rondleiding doorheen het park in 1900. Speciaal voor de allerkleinsten zijn er ook volksspelen en zelfs ponyritjes! 

Park Casier - Stationsstraat 34 Waregem

Wandelgedicht

Een West-Vlaams icoon als Het Lijsternest, de landelijke villa van schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) mag als opengesteld monument natuurlijk niet ontbreken op Open Monumentendag. Vanaf 11u00 neemt een gids je mee op rondleiding. Na de gidsbeurt kan je nog even blijven kijken naar de reportages in het filmkamertje, de Lijsternestquiz spelen of gezellig een boek van Streuvels blijven lezen in de leeshoek.

Trek je liever de natuur in dan kan je het vernieuwde wandelnetwerk ‘Land van Streuvels’ ontdekken aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Het Lijsternest daagt alle wandelaars dit jaar uit om zelf in de pen te kruipen in het kader van hun actie ‘Wees een slimmerik en schrijf een limerick’. Verzamel de Lijsternestbierkaartjes en schrijf daarop zelf een originele limerick (over het Lijsternest of over Streuvels). De vier mooiste limericks die worden ingediend aan de balie van het Lijsternest krijgen later zelf een plaatsje op een Lijsternestbierkaartje.

Het Lijsternest - Stijn Streuvelsstraat 25 Anzegem

Pareltjes langs de Leie

In Menen vertelt een gids je meer over de geschiedenis achter het stadspark Bois de Boulogne, de Hollandse vestingen, de kazematten en nog veel meer. De tocht duur 2 uur en vertrekt steeds aan het Stadsmuseum 't Schippershof.

De rondleiding start om 10u00, 14u00 en om 16u00, telkens aan het stadsmuseum 't Schippershof - Rijselstraat 77 Menen

Hoge getuigen van industrieel erfgoed

Fietsen langs schoorstenen in Wevelgem, Gullegem en Moorsele

Een zomerse fietstocht laat je kennismaken met hoge getuigen van industrieel erfgoed in Wevelgem, Gullegem en Moorsele.

De fietstocht Naar schouwen en schoorstenen  is ca. 25 km lang en leidt je langsheen vijftien overblijvende fabrieksschouwen. Bij elke schoorsteen staat een infobordje met een korte historiek van de schouw en de omliggende site. Er zijn drie schoorstenen in Gullegem, drie in Moorsele en negen in Wevelgem. Je kan zelf kiezen waar en wanneer je de fietstocht begint en eindigt.

De fietstocht wordt ingereden op Open Monumentendag maar je kan natuurlijk ook op een ander moment de te tocht maken. Tijdens Open Monumentendag is er op drie plaatsen langs het parcours (1 per deelgemeente) een infopunt waar medewerkers van de erfgoedcel meer informatie over de fabrieksschoorstenen geven. De infobordjes blijven ook na Open Monumentendag nog op de sites staan (tot en met zondag 27 september). 

De fietskaart kan je ophalen nabij de schoorsteen van Kloddenbedrijf Herpels (parkeerstraat Handboogstraat) in Wevelgem - nabij vlasbedrijf Devos (Schuttershoflaan) in Gullegem - nabij 't Roterietje (Dadizelestraat) in Moorsele.

De laatste fabrieksschoorstenenbouwer

Zondag kan je het atelier bezoeken van Frank Coornaert, de laatste ambachtelijke bouwer en hersteller van fabrieksschoorstenen in Vlaanderen. Hij geeft uitleg over de wijze van werken, de uitrusting, het materiaal en bezit hierover een rijke documentatie. Vanaf deze locatie kan je ook een wandeling langs fabrieksschoorstenen maken.

Atelier Frank Coornaert - Spoorwegstraat 13-15 Harelbeke

Tentoonstellingen

Alle registers open

Het Peter Benoitmuseum is een interactief museum waarin je terugkeert naar het Vlaamse muziekleven uit de negentiende eeuw. Vijf vrouwen vertellen het verhaal van Peter Benoit, zijn muziek en zijn tijd. Een film staat stil bij de internationale betekenis van Benoit. Muziekdouches, touchscreens en unieke stukken leiden je door het leven van de man "die zijn volk leerde zingen". In het authentieke geboortehuisje ernaast zie je hoe een arm gezin twee eeuwen geleden leefde.

Peter Benoitmuseum - Markstraat 55 Harelbeke

Ophelia

Ophelia staat symbool voor de poëtische en vernietigende kracht van water. Water laat dingen groeien, is poëtisch, melancholisch, brengt rust, is mooi. Het spiegelt onze verlangens en is een symbool voor emoties. Maar water is ook agressief, overspoelt ons, is krachtig, destructief en ontneemt soms leven. Jonas Vansteenkiste nodigde 11 kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om zich door dit thema te laten inspireren.

Kunstenhuis - Markstraat 100 Harelbeke

De Linie Arras-Ieper

Beeldend kunstenares Virginie Gallois en fotograaf Laurent Mayeux hebben de frontlinie afgelopen van Arras tot Ieper. Ze bekeken de landschappen door een hedendaagse bril en legden de herinnering aan de tragische gebeurtenissen van 100 jaar terug vast.

Kortrijk 1302 - Begijnhofpark Kortrijk 

Nieuw leven in waardevolle panden - programma Kortrijk

Herbestemming en reactiveren van leegstaande gebouwen is de rode draad van het Kortrijkse programma. Of het nu gaat over een verlaten klooster, een 19de eeuws winkelpand, industrieel erfgoed of een historische hoeve: overal zijn er plannen om mooie historische plekken op te knappen, te hergebruiken, opnieuw in te richten en een mooie toekomst te geven. Keer op keer wordt het bewijs geleverd dat behoud van erfgoed geen hinderpaal moet zijn voor dynamische ontwikkelingen. Goed nieuws voor eeuwenoude panden die aldus een nieuw leven tegemoetgaan. 

Het programma van Kortrijk is ook te raadplegen via de handigefolder.

BST, kantoren met klasse

Het kantoorgebouw BST werd in 1928 opgericht in opdracht van Les Comptoirs Steverlynck dat vlas exporteerde naar Zuid-Amerika. In 1935 werd het de garenspinnerij Belgian Sewing Thread, opgericht door Baldewijn Steverlynck. De gevel in baksteenmetselwerk is een opvallend voorbeeld van art déco

Zondag kan je het interieur van BST bewonderen en de tentoonstelling met foto's van Baldewijn Steverlynck bezoeken. Fotograaf Baldewijn Steverlynck (BST) is alom gekend voor zijn gedrevenheid op economisch vlak. Minder bekend is dat hij ook een goede fotograaf was. Een reeks foto’s uit de archieven worden geselecteerd en tentoongesteld in het gebouw van de Belgian Sewing Thread.

BST - Minister Liebaertlaan 53, Kortrijk

Schutterstoren Willem Tell

De toren werd in 1932 gebouwd voor de handbooggilde ‘Willem Tell’. De bouwheer was Gustaf Josson alias Stafke, cafebaas van de ‘Willem Tell’. De toren bevatte oorspronkelijk 1 staande wip met een hoogte van 28 meter. Tijdens de winter kwamen heel wat schuttersverenigingen hier schieten. De schietstand is nog steeds operationeel. 

Schutterstoren Willem Tell - Brugsestraat 20 

Armengoed Bissegem

Het Armengoed is een historische hoeve die in de jaren 1600 in het bezit kwam van het Hospitaal van Kortrijk. De pachtinkomsten werden gebruikt voor de armenzorg van het Hospitaal, vandaar de naam ‘Armengoed’ of ook wel ‘Hospitaalgoed’. Het woonhuis, de dwarsschuur met het aangebouwde wagenhuis en het restant van de omwalling van de hoeve zijn als monument beschermd. 

Armengoed - Tientjesstraat 60 Bissegem

Patria

Het Huis de Roeland, beter bekend als de Patria, wordt reeds in de tweede helft van de 14de eeuw vermeld als het Lombarden Steen. In de 15e en 16e eeuw wordt er laken en lijnwaad verkocht. Rond 1780 krijgt het huis zijn huidig uitzicht in classicistische stijl. Het werd onlangs gerenoveerd. Enkel het interieur beneden is toegankelijk en de middeleeuwse kelder kan met gids bezocht worden.
Zondag kan je er ook de expo Omgaan met Onroerend Erfgoed in Kortrijk bezoeken en kennis maken met de lokale werkgroep die sinds ijvert voor het behoud van bouwkundig erfgoed. 

Patria - Grote Markt 19 Kortrijk 

Dakpannenbedrijp Littoral

De NC ‘Céramiques et Briqueteries Mécaniques du Littoral’ was oorspronkelijk gevestigd in Ramskapelle maar werd na de Eerste Wereldoorlog naar Kortrijk overgebracht. Tussen de spoorlijn en het kanaal Bossuit-Kortrijk was het bedrijf ideaal gelegen. De bewaarde droogloods is een typisch voorbeeld voor de pannenfabrieken in het Kortrijkse. De gerenoveerde loods herbergt nu kantoren van Wienerberger. In de omgeving zijn nog diverse bijgebouwen overgebleven.

Voormalig dakpannenbedrijp Littoral - Kapel ter Bede 88 Kortrijk

Preetjes molen

Preetjes Molen is een vlaszwingelwindmolen, gebouwd in 1866 door Ivo Deprez, de toenmalige eigenaar van de molen. In Heule en omgeving stonden in die tijd meer dan tien vlaszwingelwindmolens. De molen werd gebruikt tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. 'Preetjes Molen' is de enige nog bestaande windmolen om vlas te zwingelen in Europa, en daardoor een unicum. De molen en de omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht. In de jaren 1990 werd de molen gerestaureerd.

Preetjes molen - Hoge Dreef 24 Heule 

Spinnerij De Stoop

In 1886 startte Camille Destoop een weeffabriek langs De Leie, uitgebreid met een ververij, blekerij en afwerkingsbedrijf. In 1908 bouwde hij een tweede vestiging aan het kanaal Kortrijk-Bossuit. De nieuwe fabriek was een katoenspinnerij, bedoeld om zelf in de productie van draden voor de weverij te kunnen voorzien. Het is een imposant gebouw, met torens en kantelen, die de macht van de industrie moesten symboliseren. De machinekamer was het hart van het bedrijf van waaruit alle afdelingen werden aangedreven. Deze ruimte is herbestemd als kantoor voor een energie-inkoop consultancybedrijf. De andere ruimtes zijn als lofts ingericht (niet te bezoeken).

Voormalige spinnerij - Spinnerijkaai 43 Kortrijk

Fatimakerk en klooster Heule

In 1953 kwamen 19 Passionistinnen uit Tielt naar Heule. Hun nieuwe kloostergebouw werd ingewijd door Mgr. De Smedt. De kloosterkapel werd in 1966 een parochiekerk, toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria van Fatima, vandaar de naam Fatimakerk. Met haar 1350 zielen is het de kleinste parochie van het dekenaat. De Gotisch geinspireerde kerk met gekoppelde spitsboogvensters biedt binnenin een heldere en vrij sobere aanblik. In de kerk werd in 1971 een nieuw positieforgel geplaatst. Begin 2015 verlieten de zusters het klooster. De gebouwen krijgen een nieuwe bestemming als begeleidingstehuis voor jongeren in probleemsituaties.

Fatimakerk - Moorseelsestraat 148 Heule

Rijwoningenwandeling en herenhuizen

Ontdek uitzonderlijke (heren)huizen en inspirerende verbouwingen.

Tussen 13u00 en 15u30 kan je in het Broelmuseum terecht voor meer informatie en de wandelkaart voor een rijwoningenwandeling.
Broelmuseum - Broelkaai 6 Kortrijk.

In de Gentsesteenweg kan je op nummer 37 het herenhuis met gevel in neo-Vlaams-renaissancestijl uit 1987 bezoeken. Achteraan is een vijfzijdige “orangerie” geïnspireerd op de Moorse architectuur. Het interieur is deels behouden en recent gerenoveerd. Je kan er een klein optica museum en een kunstgalerij bezoeken. Aansluitend is er aan de Vlaanderenkaai een industrieel pand dat herinnert aan de bedrijvigheid aan het kanaal. 
Gentsesteenweg 37 Kortrijk.

Ook het 19e eeuwse decoratiehuis met stijl in de Doorniksestraat opent zondag de deuren. Sinds 1903 staat het bekend als decoratiezaak Gheysens. De handelsruimte beneden werd regelmatig heringericht, maar een aantal interieurelementen brengen de oorspronkelijke grandeur in herinnering. De opmerkelijke wenteltrap onder lichtkoepel brengt je naar de eerste verdieping waar enkel salons in Franse en Vlaamse stijl bewaard zijn.
Doorniksestraat 60 Kortrijk.

Created at: 31/08/2015

Reactie toevoegen

Reacties

Cialis 20 Mg Price <a href=http://cialonlineno.com>where to buy cialis online safely</a> How Long Should I Take Amoxicillin Propecia Order Online No Prescription Acheter Cialis Original 20mg Purchasing Acticin Best Website Pills Overseas Next Day <a href=http://tadalafonline.com>cialis 5 mg best price usa</a> Site Pour Acheter Levitra Buy Viagra With Paypal Comprar Cialis On Line En Espana Levitra Che Cos'E <a href=http://cialiviag.com>generic cialis canada</a> Cialis Y Viagra Generico 5mg Generic Levitra Generic Name For Keflex Xm Radio Generic Cialis <a href=http://ciali20mg.com>cheapest cialis</a> Buy Prednisone Without Rx 5mg Generic Levitra Cialis Vente Libre Quebec Levitra Generic Lowest Prices Colchicina En Canada Controindicazioni Levitra <a href=http://achetercialisfr.com>cialis prix de vente</a> Canadian Online Drugstore Buy Synthroid No Prescription Needed

Cialis Viagra Comparativa Amoxil 875 Kamagra Naturel <a href=http://adrugo.com>online pharmacy</a> Viagra Achat En Belgique Le Prix Du Cialis Viagra A Basso Costo <a href=http://kamagorder.com></a> Viagra Canada Compra Viagra A Reembolso Moteur A Baclofen <a href=http://cheapvia25mg.com>viagra</a> Viagra Purchase Without Perscription Cialis Alle Erbe Funziona <a href=http://tadalafonline.com>online cialis</a> Kamagra Ahumada Buy Cheap Tadalafil Cialis Vendita Contrassegno

Propecia Vom Hausarzt <a href=http://cialgeneri.com>buy cialis online</a> Cephalexin Allergic Reaction Viagra E Cialis Acquisti The Canadian Medstore No Percription

Propecia Vom Hausarzt <a href=http://cialgeneri.com>buy cialis online</a> Cephalexin Allergic Reaction Viagra E Cialis Acquisti The Canadian Medstore No Percription

Fake Generic Viagra Amoxicillin Used For Stds Generic Cialis No Prescription <a href=http://sildenaf50.com>viagra</a> Cheap 80 Mg Vardenafil Hcl Comprar Cialis En Las Palmas Health Viagra

Fake Generic Viagra Amoxicillin Used For Stds Generic Cialis No Prescription <a href=http://sildenaf50.com>viagra</a> Cheap 80 Mg Vardenafil Hcl Comprar Cialis En Las Palmas Health Viagra

Priligy In Italia Cytotec En Estados Unidos Commander Cialis 10 <a href=http://durazy.com>viagra online</a> Viagra Acquisto In Farmacia Silagra Online Apotheke

Amoxicillin For Ear Infections Cialis Traitement Continu <a href=http://truthaboutstaininggrid.com></a> Can You Drink While Taking Amoxicillin Buy Clamelle Azithromycin 500mg Tablets

Levitra Listino Farmacia <a href=http://prilipills.com>stendra priligy</a> 100mg Viagra Cost Per Pill 114 Amoxicillin Side Effects Drowsiness

Order Celexa 20 Mg Medications Lioresal Sans Ordonance <a href=http://cialviag.com>buy cialis</a> Cheap Generic Viagra Cialis Cardiovasculaire Viagra Pros Y Contras

Venta De Viagra Sin Receta Amoxicillin Dosage For Child Cialis Lilly Prezzo <a href=http://bmamasstransit.com>generic cialis from india</a> Cialis Para Mejorar La Ereccion Antabuse Greece Viagra Pр с–рўвђ˜ Nett I Sverige

Pagina's

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid