De 8 beste podcasts over geschiedenis en kunst

We moeten onze portie museum een tijdje missen. Dat zal ons niet beletten om de geschiedenis in te duiken of ons onder te dompelen in kunst. Grijp een hoofdtelefoon, want deze Nederlandstalige podcasts brengen de fascinerendste verhalen naar je huiskamer.


 

1. De Bourgondiërs

Bart Van Loo (schrijver, historicus en Frankrijkkenner) neemt je mee op een even wonderlijke als gevaarlijke reis door de middeleeuwen, langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, van vergeten kunstwerken tot de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck.

Van Loo is een meesterlijk verteller en vertelt vol goesting het verhaal van de Bourgondische vorsten en het ontstaan van onze Lage Landen. De achtergrondmuziek en geluidseffecten trekken je moeiteloos terug in de tijd.

De Bourgondiërs, 8 afleveringen van 1,5u

 

2. Het raadselachtige leven van Pieter Bruegel de Oude

Bruegel hield van spelletjes met de kijker: van het ene detail naar het ander leidt hij je blik rond totdat zich een heel verhaal begint te ontspinnen. De schilder zelf is een even groot raadsel als veel van zijn werken. Naast zijn kunst heeft hij weinig sporen nagelaten. Geen brieven, geen aantekeningen, en slechts wat luttele sporen in officiële archieven.

Toch slaagde kunsthistorica en schrijfster Leen Huet erin om een biografie te schrijven over Pieter Bruegel de Oude. In deze podcast neemt ze je mee op een tocht door het leven van een van de meest raadselachtige kunstenaars aller tijden

Bruegel, de podcast, 10 afleveringen van 5 à 6 minuten

 

3. Moving Henry: het bewogen verhaal van het praalgraf van Hendrik I

De volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk in Leuven heropende begin maart, maar dat was helaas van korte duur. De prachtige kerk herbergt beruchte kunstschatten zoals Het Laatste Avondmaal van Vlaamse Meester Dieric Bouts of het praalgraf van Hendrik I, de eerste hertog van Brabant. Die laatste kreeg de hoofdrol in de podcast Moving Henry van Museum M.

Met intriges, machtspelletjes en kruistochten leest het leven van Hendrik I als een spannende ridderroman. Zet er een draak bij en je hebt een verhaal waar Game Of Thrones-fans van likkebaarden.

Een teaser? In de eerste aflevering volgen we de experten die het praalgraf ontmantelen. Het graf zou leeg moeten zijn; de beenderen van Hendrik worden immers bewaard in de crypte onder de kerk. Maar dan blijkt er – naast een muntstuk van vijftig eurocent en een blikje Cola uit de jaren 80 – een zinken doos met beenderen in het graf te zitten. Maar die zijn niet van Hendrik I ...

Moving Henry, 5 afleveringen van 20 à 25 minuten

 

4. Rubens, de alleskunner

Peter Paul Rubens is de voorbije 400 jaar nooit uit de mode geweest. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Hij kon alles en hij wist alles.

Wie waren zijn ouders? Waarom trekt hij op jonge leeftijd naar Italië? Hoe sterk was zijn band met Antwerpen? Hoe was Rubens als familieman? Sara Debroey van Klara neemt je mee op een tocht door het leven van Rubens. Onderweg krijgt ze gezelschap van verschillende Rubenskenners.

Rubens, de podcast, 9 afleveringen van 10 minuten

 

5. Berlijn, het verhaal van de muur

Zondag 13 augustus 1961. De Berlijners staan op en stellen vast dat er de voorbije nacht een muur gebouwd werd, dwars door hun stad. Maar waarom moest er een muur komen?

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet zoeken verklaringen voor de bouw van de Berlijnse Muur. En daarvoor trekken ze naar Griebnitzsee, een meer op de grens van Berlijn en Potsdam. In die majestueuze villawijk speelde zich in 1945 de Conferentie van Potsdam af, waar de drie geallieerde grootmachten bespraken hoe ze Duitsland in de toekomst zouden besturen.

> Berlijn, het verhaal van de Muur,  4 afleveringen van 1,5 à 2 uur

 

6. De Kasteelmoord

Het is een ijskoude winterdag wanneer de 34-jarige Stijn Saelens op 31 januari 2012 (nabije geschiedenis!) vermist blijkt. Zijn vrouw vindt in het kasteel waar zij wonen een lege kogelhuls, de kapotte bril van Stijn en een bloedspoor op de buitentrappen. De schoonvader van Stijn, een dokter, is meteen verdacht. Maar het duurt nog bijna zes jaar voordat hij hier duidelijkheid over geeft. 

De Kasteelmoord groeide uit tot een van de meest besproken zaken van de afgelopen jaren. In de aanloop naar het proces zocht Gabriella Adèr uit waarom deze zaak in het ogenschijnlijk rustige West-Vlaanderen zo groot kon worden. Waarom raakt het zo’n gevoelige snaar? En vooral: wat is er nu precies gebeurd?

De kasteelmoord, 4 afleveringen van een half uur

 

7. Het hart van Napoleon

Iedereen kent Napoleon. Minder bekend zijn de vrouwen die de keizer vergezelden, in de marge van zijn wonderlijke bestaan. Joséphine de Beauharnais, zijn eerste vrouw en de liefde van zijn leven, moest wijken voor het politieke huwelijk met Marie-Louise van Oostenrijk, die hem een troonopvolger schonk.

Daarnaast kende Napoleon ontelbare minnaressen en verwekte hij verscheidene buitenechtelijke kinderen. Zijn liefdesleven maakte zijn politieke loopbaan zeker niet gemakkelijker.

Al deze vrouwen hebben mee het grote verhaal gemaakt. Zo is de saga van Napoleon er ook een van vorstinnen en maîtresses, van emoties en verlangens. Meesterverteller Johan Op De Beeck neemt je mee op sleeptouw.

Het hart van Napoleon, 10 afleveringen van ongeveer 50 minuten

 

8. Misia: de koningin van de Parijse salons

Misia is een bijzondere muzikale vertelling rond het leven van Misia Sert (1872-1950). Haar leven vol glorie, tragiek en verschroeiende muzikale passie leest als een artistieke, culturele en sociale geschiedenis van Frankrijk en België anno 1900.

Radiomaker Katharina Smets, musicologe Sofie Taes en componist Fredrik Neyrinck duiken met de neus in het pluche van de society-salons en het fluweel van de theaterzitjes. Ze lezen mee over de schouder van de grootste dichters van de Belle Époque, en loeren door de lens van Misia's legendarische portrettisten. 

Het verhaal van Sert, gecombineerd met passende muziek, levert een prachtige podcast op die je niet snel zal vergeten. 

Misia, 3 afleveringen van 30 à 40 minuten

 

Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsbestand dat je, wanneer je maar wil, kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Een soort radioprogramma dus.

Podcasts kan je beluisteren via de website Soundcloud, via Spotify of via een podcastapp zoals Google Podcasts of Apple Podcasts.  

 

Created at: 26/03/2020

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid