De 7 beste podcasts over sport

Sport geeft aanleiding tot de hevigste emoties, de grootste heldendaden en bijgevolg de meest geanimeerde gesprekken. Deze Nederlandstalige podcasts vertellen de mooiste verhalen over wielrenen, over voetbal en over andere sporten.


 

1. Tribune

Sportprogramma De Tribune beluister je elke maandagavond op Radio 1, of gewoon als podcast natuurlijk. Een presentator en twee gasten met een mening bespreken de meest brandende sportactualiteit van de afgelopen week. Ze nemen daar een uurtje de tijd voor, wat voor voldoende diepgang zorgt. De interessante gasten zorgen regelmatig voor een frisse insteek. 

De Tribune, tot nu toe 35 afleveringen van ongeveer een uur

 

2. El Tarangu

Op een dag krijgt ex-wielrenner Lucien Van Impe een uitnodiging om te gaan eten met zijn vroegere rivaal: de Spaanse wielrenner Jose Manuel Fuente. Op zich niet zeer bijzonder, ware het niet dat Fuente al zeven jaar dood is ... In zes afleveringen gaat het bekroonde audiocollectief Schik op zoek naar de waarheid, langs bruine wielerkroegen en Spaanse bergtoppen. 

Die plot zal de wielerfans onder jullie meteen overtuigd hebben, maar dankzij de meesterlijke spanningsboog is deze podcast ook voor koersleken een dikke aanrader. Voor die laatsten is er ook 'de mansplainer' als bonusmateriaal: over demarreren, truitjes, en wat er in hemelsnaam nu zo spannend is aan de koers.

El Tarangu, 6 afleveringen van 30 à 60 minuten

 

3. Croqueta

Meer Spaans sportplezier vind je bij Croqueta. Journalisten Koen Frans en Michael Van Vaerenbergh buigen zich over La Liga, de Spaanse voetbalcompetitie en volgens hen de mooiste ter wereld.

Hier hoor je zoveel méér dan bekend nieuws over pakweg FC Barcelona of Real Madrid en Atlético Madrid. Hoe niche het ook is, je voelt het plezier en de liefde voor Spaans voetbal door de luidsprekers stromen. 

Croqueta, tot nu toe 20 afleveringen van ongeveer 40 minuten

 

4. Radio Bahamontes

Bahamontes is een prachtig magazine dat kleine en heroïsche verhalen vertelt over de koers, soms kort maar vaker lang, in woord en beeld. Radio Bahamontes is het bijhorende audioluik. 

Luister naar heerlijke stukjes over vergeten wielerhelden, bijzondere records en andere petites histoires.

Radio Bahamontes, 12 afleveringen van 5 à 25 minuten

 

5. Sjotcast

Voetbaljournalisten Guillaume MaebeGert Gysen en Lars Godeau van Het Nieuwsblad doen elke maandag een babbel over de belangrijkste bijzaak in het leven.

Ze delen hun eigen voetbalverhalen, gaan op zoek naar de m/v van de week, trekken van leer tegen de niet altijd even smakelijke broodjes in de Belgische perszalen en mijmeren over autoritjes met Thorgan Hazard. 

Sjotcast, tot nu toe 56 afleveringen (in 2 seizoenen) van ongeveer een uur

 

6. Het geluid van sport

De mooiste podcasts zijn die waar het medium ten volle wordt benut. Dat doet Het geluid van sport absoluut. De Nederlandse sportverslaggever Steven Dalebout ging op bezoek bij tennissers, roeiers, synchroonzwemmers en basketters en onderzoekt welke rol geluid speelt in hun sport.

Kun je op hoog niveau tennissen als je doof bent? Kun je een schijnbeweging in het basketbal horen aankomen? Deze podcast bekijkt - of beter: beluistert - topsport vanuit een heel interessante hoek. 

Het geluid van sport, tot nu toe 4 afleveringen van ongeveer 20 minuten

 

7. Tommeke, wat doe je nu? 

Op 25 september 2005 reed de 24-jarige Tom Boonen als eerste over de meet in het wereldkampioenschap. Commentator Michel Wuyts werd helemaal gek en sprak de woorden "Tommeke Tommeke, wat doe je nu?" die mede dankzij de Virtual Zone-remix onsterfelijk werden. 

Het is maar een van de vele heroïsche (en dramatische) momenten uit de carrière van publiekslieveling Tom Boonen. In deze podcast kijkt Sporza-journalist Christophe Vandegoor terug, van Boonens eerste zege tot zijn laatste rit in 2017. Met ups en downs, valpartijen en overwinningen, in de sport maar ook privé. 

> Tommeke, wat doe je nu? 4 afleveringen van 20 à 30 minuten

 

Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsbestand dat je, wanneer je maar wil, kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Een soort radioprogramma dus.

Podcasts kan je beluisteren via de website Soundcloud, via Spotify of via een podcastapp zoals Google Podcasts of Apple Podcasts.  

Created at: 30/04/2020

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid