De 6 mooiste podcasts met echt gebeurde verhalen

De mooiste verhalen hoeven niet geschreven te worden door eloquente schrijvers - ze worden beleefd door mensen als jij en ik. Deze Nederlandstalige podcasts vertellen de meest ontroerende, fascinerende maar vooral echt gebeurde verhalen.


 

1. Bob: hoe vind je iemand die misschien niet bestaat?

Elisa is 84 jaar en verliefd ... op Bob. Haar drie dochters hebben tot dan toe nog nooit van Bob gehoord, maar hun moeder kan er niet meer over zwijgen. Vanuit haar kamer in een bejaardentehuis in Antwerpen vertelt Elisa dat Bob haar buurjongen was in 1947. Rakelt Elisa een groot familiegeheim op, of kan ze feit en fictie niet meer onderscheiden?

In zes afleveringen gaan Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist van het bekroonde audiocollectief Schik op zoek naar de waarheid. Maar hoe vind je iemand die misschien niet bestaat?

Bob, 6 afleveringen van 30 à 60 minuten

 

2. Relaas: verhalen van mensen die ze zelf hebben meegemaakt

Relaas organiseert (normaliter) knusse vertelavonden in Gent en Antwerpen, waar telkens een aantal mensen een verhaal vertellen. Iets wat ze zelf hebben meegemaakt: soms zijn het grappige kwajongensstreken en soms levensveranderende gebeurtenissen. Maar altijd zijn het bijzondere, ontroerende verhalen, afzonderlijk te beluisteren als podcast.

De mensen achter Relaas geloven dat iedereen een boeiend verhaal heeft dat het verdient om gehoord te worden. Ze verzamelen daarom verhalen van diverse pluimage, ook van mensen die van nature uit niet zo goed kunnen vertellen. Ze worden gecoacht en begeleid tot hun verhaal klaar is voor een publiek.

Relaas, tot nu toe 161 afleveringen van 15 à 50 minuten

 

3. Laura H.: het kalifaatmeisje

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura en ze komt uit Zoetermeer. Ze is ontsnapt, ze huilt en ze wil naar huis. Op Schiphol wordt Laura echter gearresteerd: ze zou door IS gestuurd zijn om een aanslag te plegen.

Ook deze reeks is een prachtige creatie van audiocollectief Schik. De drie maaksters laten Laura zelf aan het woord, haar familie en Thomas Rueb, die een boek schreef over haar.

Laura H., 4 afleveringen van 30 à 50 minuten

 

4. Iemand: straffe verhalen

Iemand is een reeks van Radio 1, over mensen met straffe (levens)verhalen. Je hoort ze zelf vertellen, afgewisseld met interviewers Philip Heymans en Ward Bogaert. 

Luister naar het verhaal van voormalige pornoster Erika, over Paula, de vrouw die er altijd bij was, of over Mikhail, die de Koningin Elisabethwedstrijd won maar nu straatmuzikant is.

> Iemand, 23 afleveringen 30 à 50 minuten

 

5. In mijn hoofd: een verrassende luisterervaring

Anke Van Meer probeert in deze reeks te verklanken wat zich in allerlei hoofden afspeelt - hoofden die anders werken zoals het onze. Hoe is het om te denken als afasiepatiënt, als blinde, als verliefde, als persoon met Alzheimer ...?

Deze podcast biedt een verrijkende kijk in het dagelijkse leven van een aantal bijzondere mensen. De geluidseffecten maken het tot een verrassende luisterervaring.

In mijn hoofd, 8 afleveringen van 15 à 25 minuten

 

6. Moeders ten laste

In Moeders ten laste luister je naar drie moeders die na een leven lang werken geen pensioen opbouwden. Ze naderen nu de pensioenleeftijd. Het ontnuchterende relaas van drie vrouwen in financiële moeilijkheden.

Moeders ten laste, 3 afleveringen van 25 tot 35 minuten

 

Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsbestand dat je, wanneer je maar wil, kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Een soort radioprogramma dus.

Podcasts kan je beluisteren via de website Soundcloud, via Spotify of via een podcastapp zoals Google Podcasts of Apple Podcasts.  

Created at: 23/04/2020

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid