Menin Road - Ypernstrasse

bohler_and_orendt_the_schlock_of_glory

De legendarische Menin Road – Ypernstrasse, of de weg van Ieper naar Menen, speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar lang streden Britten en Duitsers om de steden Menen en Ieper, zonder veel succes. De vier gemeenten langs de weg - Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen - willen deze gebeurtenissen herdenken. Samen met het In Flanders Fields Museum en MMP17 Zonnebeke, met de steun van Toerisme Vlaanderen en GoneWest, ontstond dit prachtige project.

 In november 2015 verscheen Menin Road – Ypernstrasse. De weg Ieper-Menen 1914-1918, een belangrijke historische publicatie over de weg. Van juni tot september 2016 organiseren de gemeenten Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper, de musea  IFFM Ieper en MMP17 Zonnebeke, GoneWest en Toerisme Vlaanderen een grote kunsttentoonstelling op en langs dit traject.

En cours de route

Op zondag 4 september is er een publieksevenement: En cours de route, waarbij de toeristische troeven van het parcours volop aan bod komen. Een reuzegrote pop visualiseert die dag de vluchtende mens in tijden van oorlog. Van Ieper tot Zonnebeke, Van Wervik tot Menen kan het publiek zich vergapen aan een poëtisch schouwspel van licht en betovering.  Je kiest zelf om het traject te voet of per fiets te volgen van Ieper tot in Menen en vindt er historische en beeldende kunstlocaties uit een woelig verleden. 18 km is voor sommigen natuurlijk wat lang, de haltes zijn dus ook afzonderlijk te bezoeken. Op elke halte zullen drank en eetstandjes voorzien zijn. En cours de route is een artistiek concept van Bolwerk in opdracht van bovengenoemde partners.

Kunstparcours Landscape, Form & Psyche

Voor dit uitzonderlijk artistiek project zijn 40 nationale en internationale kunstenaars uitgenodigd om zich te verdiepen in de landschappelijke en architecturale overblijfselen van WOI langs de weg Menen - Ieper. Het uitgangspunt van de tentoonstelling is de idee van het graven in de aarde.

Het gegeven van het oorlogslandschap wordt benadrukt of verborgen via monumentale sculpturen, land art, schilderkunst en literatuur, maar ook door minimale en poëtische ingrepen. De kunstwerken worden gepresenteerd op en nabij de weg van Ieper naar Menen, in 19 verrassende binnenlocaties en in open lucht. De locaties zijn vrij toegankelijk, van woensdag tot zondag van 10u00 tot 18u00.

De tentoonstelling wordt gecureerd door kunstenaar Johan Tahon, een internationaal beeldhouwer van Menense komaf.  

Naar aanleiding van dit project verschijnt er in juni een kunstboek met onder andere bijdragen van de curator en van psychiater Mark Kinet, teksten en foto’s van nieuwe creaties en het werk van Eva Kotatkova, artist-in-residence 2016 van het In Flanders Fields Museum.

Praktische informatie

Instappunten:
Ieper: toeristische dienst / IFFM, Grote Markt 34, tel. 057 23 92 20 
Menen: toeristische dienst / Stadsmuseum ’t Schippershof, Rijselstraat 77, tel. 056 53 23 63

Onthaalpunten:
Geluwe: oud-gemeentehuis, Sint-Denijsplaats
Geluveld: schoolhuis, Oude Zandvoordestraat

Website Menin Road - Ypernstrasse

Zomergids

Benieuwd naar andere festivals in de regio? In de Zomergids 2016 vind je een kalender met alle activiteiten tijdens de zomer en een unieke blik achter de schermen van enkele festivals!

Tekst: Wolfram Carlier

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid