l'Envie om lekker te eten

Restaurant l'Envie

De regio krijgt er steeds maar meer goede restaurants bij. In Sint-Denijs (Zwevegem) opende restaurant L’Envie in oktober de deuren. Chef David Grosdent en gastvrouw/sommelier Ines Vankeirsbilck zijn twee twintigers met een pak culinaire ervaring in de rugzak. “We kiezen voor Sint-Denijs omdat er hier op het platteland geen toprestaurants zijn,” vertelt Ines die zelf in Sint-Denijs opgroeide.

Dankzij hun passie voor lekker eten leerden David en Ines elkaar kennen. Ze werkten beiden in het sterrenrestaurant Château du Mylord in Ellezelles. Daarvoor hadden ze er al elk een parcours langsheen sterrenrestaurants op zitten. De stages tijdens haar opleiding aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde brachten Ines al in aanraking met de ‘sterren’. Ze werkte bij Restaurant Boury (*), ’t Oud Konijntje (*) en de Auberge du Vieux Puits in Zuid-Frankrijk (***). Na haar studie startte Ines bij Château du Mylord (**) en daarna in Sea Grill (**) als ‘chef pâtissière’.

Chef David Grosdent groeide op in een familie van artisanale bakkers waar hij de regels leerde die nodig zijn om te kunnen spelen met lokale producten. Tijdens zijn studies aan het Notre Dame-Instituut te Heusy loopt David stage in Sea Grill in Brussel. Meer ervaring doet hij op in Restaurant Barbizon, L’Ecailler du Palais Royal, Le Charmes-Chambertin, Manoir de Lébiolles, Maison Bru en Château du Mylord. Aan het eind van zijn culinaire opleiding wordt hij sous-chef van Sea Grill aan de zijde van Yves Mattagne.

Gastronomie begint bij L’Envie

Gesterkt door die enorme bagage, leggen David en Ines de lat meteen erg hoog. Bescheidenheid is aan hen niet besteed, wat blijkt uit de slogan op hun website: “Gastronomie begint bij L’Envie.” Dat maakt een mens meer dan benieuwd.

We worden heel vriendelijk onthaald door Ines en krijgen een tafeltje aangeboden naast de open keuken waar we chef David heel de avond aan het werk kunnen zien met potjes, pannetjes, flesjes, schaaltjes en tubes.

L’Envie gaat voor streekproducten en dat blijkt al bij het aperitief waar we de kans krijgen om een gin tonic met gin uit Moen uit te proberen. Samen met een Thomas Henry tonic en wat citrus smaakt hij heerlijk. Veel tijd om het interieur te bekijken krijgen we niet, want de amuses komen er snel aan en ze eisen al onze aandacht op. We starten met zwarte kroepoek, van inktvis, met gerookte vis, vongole, witloof, garnaal en oestermayonaise. Dit smaakt naar meer. Meer is in dit geval zwart sesamzaad met een mossel crème en kruiden. Een smaakbommetje. Ondertussen kiezen we het menu. In L’Envie heet dat Découverte (4 gangen € 58), Plaisir (6 gangen € 68) of Signature (7 gangen € 80). We kiezen het eerste en nemen er de aangepaste wijnen bij (+ €20).

Restaurant l'Envie

Als eerste voorgerecht komt Sint-Jakobsnoot uit Dieppe - bij L’Envie wordt de herkomst heel graag vermeld - op carpaccio-focaccia van krab met zure room en groene kruiden. Een mooi opgebouwd kleurrijk gerechtje dat perfect smaakt. Het glas Touraine Sauvignon Blanc, een sterk aromatische wijn, versterkt het geheel.

Voor het tweede gerecht stond omega bar van Kruishoutem uit op het menu. Maar gastvrouw Ines komt aan de tafel vertellen dat de kwaliteit van die vis niet voldeed aan de normen van het restaurant. In de plaats komt zeebaars. De vis krijgt het gezelschap van bloemkool, prei, daikon, dashi en soja. Hierbij kiest Ines voor een witte wijn uit de Languedoc: ‘Le Grand Carré’ van het huis Mas d’Agalis. Ook dit is een zeer aromatische wijn, met appeltoetsten, die uitstekend werkt bij het rijke smakenpalet van het gerecht. De chef heeft niet enkel oog voor de opbouw van elk gerecht, elk kunstwerkje wordt ook op een ander bord geserveerd.

Als hoofdgerecht komt een mooi stukje succulent lamsfilet, uit de Pyreneeën, samen met kikkererwten, amandelmelk, harissajus en geroosterde knolselder op tafel. Alweer een kunstige compositie en een fraai samenspel van smaken en texturen. Gastronomie ten top! En ook hier heeft Ines een uitstekende begeleidende wijn uitgekozen: een rode volle wijn uit de Languedoc met versmolten tannines en een zwoele kruidigheid. Alle mooie wijnen worden ruim geschonken.

Restaurant l'Envie

Afsluiten doen we met een dessert dat bestaat uit hazelnoot, uit Piemont, met pralinécrème, koffie en tijm, met daarbij een eetbaar miniroosje uit Wervik. Ook met het dessert bewijst David dat hij technisch hoog geschoold is en dat hij prima thuis is in het combineren van smaken.

Zeggen dat ‘gastronomie begint bij L’Envie’ is misschien wat hoog gegrepen, maar je kan er terecht voor een gastronomische top beleving.

David Grosdent serveert een creatieve keuken met veel aandacht voor kwaliteitsproducten. David voegt er zelf nog graag iets aan toe: “L’Envie betekent vooral de goesting kweken om te komen eten en genieten. Die goesting en de glimlach van de klanten wil ik bereiken door te koken met respect voor het product, de lokale boeren, en in de eerste plaats voor ‘les saisons‘, het koken volgens de seizoenen.” 

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

L'Envie
Helkijnstraat 38 Sint-Denijs
0498/85 37 69 - 0471/93 92 15

www.lenvie-restaurant.com

Meer Lekker UiT

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid