Jazz Kuurne 2016

Zaterdag 16 april wordt de Kubox te Kuurne omgetoverd tot een grote Jazzclub. Jazz Kuurne maakt zich klaar voor z’n 25editie.  Met zijn rijke traditie, origineel recept, gevarieerde programmatie en unieke sfeer behoort dit event tot één van de gezelligste indoorfestivals van het land. Anthony Dewaele programmator van Jazz Kuurne vertelt er alles over.

Over Jazz Kuurne

“De programmatie staat steeds centraal tijdens Jazz Kuurne. Ook het contact van de artiesten met het publiek is echter heel belangrijk, de gezelligheid een troef. Iedereen, van nieuwkomer tot connaisseur, vindt in het programma dan ook wel iets van zijn of haar gading terug. Het unieke is dat Jazz Kuurne nog steeds door vrijwilligers en met jonge mensen georganiseerd wordt, jeugdhuis ‘t Molentje. Jazz Kuurne is eigenlijk een verhaal van vriendschap en muziek. We mikken eerder kleinschalig op een – zittend – publiek van 350 tot 400 personen. Op deze manier blijft de intimiteit zijn troeven maximaal behouden. Doorheen de jaren hebben we een uitstekende reputatie opgebouwd. Het publiek komt van ver buiten de regiogrenzen om te genieten van uitstekende Jazz. De muziekkeuze wordt bepaald door een werkgroep. Die bestaat uit mezelf en vrijwilligers die al jaren bij dit concept betrokken zijn. Het is altijd overleggen om tot de ultieme consensus te komen."

“Naast de programmatie volg ik concreet het artiestengebeuren op, communiceer met de bands, maak de contracten, regel de administratie, de planning van de soundchecks en de PA-firma, de riders, de technische fiches, noem maar op.”

25editie!

“Deze 25e editie snijden we de verjaardagstaart aan voor elke bezoeker. Er wordt een nieuw VIP-pakket gelanceerd. Alle oud-bestuursleden van jeugdhuis ’t Molentje werden getrakteerd op een gratis ingangskaart en de dj’s draaien een verjaardagset. Als je er de kans toe krijgt, bekijk dan zeker ook eens ons promoboekje. Alle affiches van de voorbije jaren staan erin afgebeeld. Het decor werd verder vernieuwd en staat dit jaar volledig in het teken van deze 25e editie. Alle affiches worden ook hier zichtbaar door projectie.

De line up

19u30: Salade De Fruits (BE)
Salade De Fruits staat voor swingende jazz met een vleugje chanson. Een beetje Django en een snuifje Bechet. Salade De Fruits brengt de sfeer van weleer terug: swingende melodietjes, stevig gitaarwerk en warme zang.

Salade De Fruits

20u40: Toine Thys Trio (BE/NL/CAN)
De eerste cd van het Toine Thys Trio werd laaiend enthousiast ontvangen door het grote publiek. Hoewel het Toine Thys Trio vooral inspiratie put uit de jaren vijftig en zestig, laat het zich graag omschrijven als uitdagend met een knipoog naar de toekomst. Stevig swingend, melodieus en vol pure soul en onbezorgde laatavondgrooves. Hun tweede cd Grizzly is net uit. Het Toine Thys Trio herbergt één van de meest toonaangevende saxofonisten van vandaag, een absolute maestro op Hammond en een Franse Canadees op drums.  

22u15: Nordmann (BE)
Nordmann is niet langer uitsluitend de naam van een spar. Sinds de gelijknamige band tweede eindigde in de finale van Humo’s Rock Rally en er ook de publieksprijs wegkaapte, weten muziekliefhebbers al lang dat de Belgische muziekscene een gigant in wording rijper is. Het perfecte voer voor fans van Morphine, King Crimson en Frank Zappa

Platendraaier Skallie & Elek’tricia (BE)

“Tussenin horen we dj’s Platendraaier Skallie & Elek’tricia aan het werk. In 1997 startten zij het legendarische Jazzcafé Komeet Planeet. Ze zijn vaste klanten op Gent Jazz, maandelijks bedwingen ze het hippe volkje van de Charlatan of spelen ze in de Vooruit, de AB of het Kuipke. Ze speelden intussen samen met een eindeloze reeks aan jazz grootheden. Hun selectie overwon ieder podium, steeds weer. Wanneer ze hun platen beroeren valt een deel van hun magie op het publiek neer."

“Persoonlijk kijk ik vooral uit naar Toine Thys Trio. Toine Thys is een innovatief muzikant, heeft een geweldige groove en is momenteel één van de meest toonaangevende saxofonisten in de Europese jazzwereld.”Toine Thys © Francois-de-ribaucourt

Top drie aller tijden

1: Neil Cowley Trio (UK)
“Neil Cowley was in 2013 te gast op Jazz Kuurne en won dat jaar ook de fameuze prijs ‘Uk Jazz Artist of the year’. Zijn passage op Jazz Kuurne was onvergetelijk door de fantastische performance, de sfeer die ze brachten en de afterparty na de show. Platen draaien kunnen ze ook als de besten."

2: Aka Moon (BE)
“In 2012 sloot Aka Moon Jazz Kuurne af. Aka Moon is een succesverhaal van hechte vriendschap en wonderbaarlijke chemie. Hun geschiedenis is er één van een wervelwind van ontmoetingen, verschillende muzikale reizen, culturele uitwisselingen en meer dan een dozijn albums. Hun 20-jarig bestaan werd onder andere op Jazz Kuurne gevierd. Een subliem concert. “

3: Nathalie Loriers met Bert Joris en Nicolas Thys (BE)
“Waarschijnlijk één van de intiemste concerten in de geschiedenis van Jazz Kuurne. Muisstil was het in de zaal, je kon er een speld horen vallen. Deze “leading lady of Belgian jazz” betoverde het publiek op een geniale en poëtische manier. Een concert om nooit meer te vergeten “ 

Alle info over Jazz Kuurne vind je terug op de volgende links:

website facebook pagina

Tekst: Wolfram Carlier

Meer interviews over bands uit en in de regio vind je in de rubriek UiTklinkend.

Meer UiTklinkend

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid