Janne Desmet

Janne Desmet © Sven Van Baarle

Wie de solo-voorstelling Hier waak ik van streekgenote Janne Desmet (35) nog wil zien, zal er snel bij moeten wezen. Zo’n 120 keer mag de rasactrice met Zwevegemse roots deze vertelling al op haar conto schrijven en ze lokt er nog steeds volle zalen mee. Haar solo met een venijnig maatschappijkritisch randje erom heen, is de komende dagen alvast nog te zien in Waregem, Diksmuide en Avelgem. Wij waren er zelf nog net bij in Moorsele (Wevelgem) en praatten nadien nog lang na in de foyer van het OC De Stekke.

Op een diefje de weg gevonden naar de grote zalen

Diefstal loopt als een rode draad door Jannes leven. Een inbraak in haar pas aangekochte woning leidde tot oprechte verontwaardiging, grappige verhalen en pijnlijke conclusies. Op zoek naar de dief fileert ze op een onnavolgbare manier haar jeugd in Zwevegem en rekent ook ze af met foute schooljuffrouwen.

"Hier waak ik is ondertussen al drie jaar bezig. We zitten nu al boven de 120 voorstellingen en dan reken ik daarbij de kleine try-outs niet mee. Bij aanvang, op het festival ‘Theater aan zee’, bezat ik van de solo-voorstelling enkel een geschreven tekst die ik daar ben gaan voorlezen! Met die voorstelling vond ik op een diefje de weg naar de grote zalen!”

Janne Desmet © Sven Van Baarle

Directive

“De geboorte van Hier waak ik ligt bij mijn eigen moeder die haar hele leven diefstalinspectrice is geweest. Als kind noemden we haar een … ‘directive’. Ze werkte samen met een ploegje van zeven zeer hechte vriendinnen. Dat leverde bij ons thuis veel spectactulaire verhalen op. Toch zit er daarover niets meer in de voorstelling zoals die er vandaag uit ziet."

"Als voorbereiding had ik in de Studio in Antwerpen wel ‘de maand van de diefstal’ georganiseerd. Tijdens dat evenement mocht al wie dat wou mij daarover zijn/haar eigen anekdotes komen vertellen. Zo kwam ik in contact met heel veel jongeren die wel eens iets hadden gejat. Zo kon ik mijn eigen verhaal en mening daarover telkens aanpassen aan wat dat zij mij daarover hadden verteld”, aldus nog Janne.

Na die voorstelling zoveel keer te hebben gespeeld, stelt Janne vast dat de inhoud van het stuk op vandaag extreem relevant blijft. “Als je als vijftienjarige puber op zoek gaat naar jezelf en noch thuis noch op school erg gezien bent, werkt dat bij die jongeren meestal destructief. Zo begon ik mezelf steeds méér te herkennen in de groep jongeren die al eens een fiets had gejat. Ook al had ik mij zelf daar nooit op betrapt. Mijn verhaal nu is ook beïnvloed door Antwerpen, waar ik al acht jaar woon. In alles wat ik tot op vandaag in het theater doe, is het de vertelling die bij mij primeert. Als freelance-actrice ben ik ook vaak te gast bij andere gezelschappen. Denk maar aan Braakland/ZheBilding, HETPALEIS, ’t Arsenaal, Bronks en het Nieuwstedelijk Leuven. Daarnaast probeer ik zoals in Hier waak ik om de zoveel jaar iets te maken dat helemaal van uit mijzelf komt.”

Hoe erg blijf je gehecht aan West-Vlaanderen?

“Ik hoed er mij voor maar krijg al eens te horen dat, naarmate ik in West-Vlaanderen speel, mijn voorstellingen té West-Vlaams gaan klinken. Toch vind ik het belangrijk om de twee te kunnen!”

Ben je nu een actrice of een stand-upper?

“Wat maakt dat uit? Laat ik het er bij houden dat ik moeilijk onder één hoedje ben thuis te brengen. Ik ben, zoals ik al zei, eerder iemand van de lang uitgesponnen vertellingen, minder iemand van de oneliners. En ik hou mijn publiek ook graag een spiegel voor waarin het zichzelf herkent.”

Janne Desmet © Sven Van Baarle

Wie hielp je bij het maken van deze succesproductie?

“Het was op de eerste plaats Johan Petit, een rasverteller uit Antwerpen, die me begeleidde. Zijn naam stond al lang op mijn verlanglijstje. Het is een goeie match gebleken! Ook al zijn we totaal andere figuren. Ooit maakte hij in Antwerpen de voorstelling Zoo-logie waarin hij zelf prachtige verhalen vertelde over de dieren die er wonen en de mensen die er werken. Hoe méér we samen repeteerden, hoe meer zij-verhalen er ontstonden. Ik had op een zeker moment materiaal voor wel vijf uur spelen! In bijna elke voorstelling doet zich wel iets voor waardoor er tussen het publiek en mijzelf een soort dialoog ontstaat. Het gebeurt wel méér dat in Hier waak ik de toeschouwer ‘afziet’ maar uiteindelijk wordt hij ook soms de ster van de voorstelling!”

Voor wie in je vak koester je een grote bewondering?

“Ik heb best wel voor veel mensen een bewondering. Ik moet toegeven een extreem grote fan te zijn van een Wim Helsen. Wat hij met zijn publiek te weeg brengt, vind ik alles overstijgend. Mijn allergrootste held is eigenlijk Peter De Graef. Ik vind dat die mens de wereld kan redden! Maar ook een Els Dottermans is een ‘heel grote dame’!”

Ben je met nieuwe plannen bezig?

“Vanaf 2 mei ben ik aan het werk bij het Gents gezelschap Studio Orka, en daarna begin ik te schrijven aan iets nieuws. Dat draagt als werktitel Het zwembad van mijn vader. Naar het beroep van mijn vader die nu met pensioen is. Daarnaast wil ik ook iets aanvangen met het thema ‘werkloosheid en RVA’ en hoe aan te kijken tegen mensen die geen job hebben en er ook geen vinden.”

Voorstellingen

Donderdag 21 april - CC De Schakel Waregem: twee schoolvoorstellingen

Zaterdag 23 april - De Cultuurfabriek Sijsele

Donderdag 28 april - CC De Steiger Boom

Vrijdag 29 april - Spikkerelle Avelgem

Tekst: Bernard Vancraeynest

Foto's: Sven Van Baarle


 

Er zit heel wat talent in Zuid-West-Vlaanderen! Ontdek hier meer UiTblinkers

Meer UiTblinkers

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid