Hula

Ode aan Heule en bistronomie 

Geregeld opent een nieuw restaurant de deuren in onze regio. Meestal zijn het chefs die hun sporen al op een ander verdiend hebben die nu voor eigen rekening gaan werken. Zo ook Thijs Clinckemaillie en zijn vriendin Aurélie Reynaert. Zij namen het Heulse Rattenkasteel over, restaureerden het en doopten het om in Hula. Thijs kookt er in een brasserie die het brasserieniveau mooi overstijgt.

’t Rattenkasteel is al een eeuwigheid een begrip in Heule. De laatste 30, of is het al 40 jaar, was het een feestzaal die wij ons helaas vooral herinneren als locatie voor begrafenismaaltijden. Maar tijden veranderen en ook de mooie omwalde herenhoeve in de Wittestraat kreeg een upgrade. Aan het fraaie woonhuis werd nauwelijks geraakt, maar de feestzaal in de voormalige stallingen werd grondig aangepakt en om getuned in een feestzaal en een eigentijds restaurant met veel blank hout, een monumentaal glazen wijnrek, veel wit, zwart en oker geverfde bakstenen.

Hula interieur

Op een vrijdagavond volstaat de ruime parkeerplaats niet, we moeten onze auto langs de Wittestraat achterlaten. Het restaurant is aardig volgelopen, reserveren is noodzakelijk in Hula, en we krijgen een tafeltje naast een koppeltje dat met een baby’tje op restaurant is. Heel fijn is het als je merkt dat de baby even welkom is als wij. Vriendelijkheid lijkt wel het toverwoord in Hula.

Hula is overigens de oorspronkelijke naam van de gemeente Heule, de naam werd in 1111 voor het eerst opgetekend. De talrijke diensters dragen allemaal een T-shirt waarop het cijfer 8501 staat, de postcode van Heule. Thijs en Aurélie hebben allebei hun roots in de Tinekesgemeente. Ze noemen hun restaurant ‘een ode aan Heule’. Dat moet ook blijken uit een grote oude foto van Stijn Streuvels, de schrijver die in Heule werd geboren.

Thijs en Aurélie zijn een tijd uit Heule weg geweest om het vak te leren. Thijs startte zijn culinaire opleiding aan Hotelschool Spermalie in Brugge en hij verzamelde meer dan 10 jaar ervaring in sterrenrestaurants als Hof van Cleve, Maison Pic, Seagrill, L’Ecailler du Palais Royal en bij Piet Huysentruyt in de Ardèche. Aurélie heeft de liefde voor het vak gevonden in het pittoreske restaurant ‘Le Lutin Gourmand’ in Frankrijk, dat ze samen gedurende 2 zomerseizoenen runden. Daarna trokken ze samen naar Amerika om deel uit te maken van het opstartteam van ‘B Too’ het restaurant van Bart Vandaele in Washington. Maar hun grote droom was zelf een zaak opbouwen en met Hula lijkt dat fantastisch te lukken.

Hula Hoop

Als aperitief kiezen we onder de rubriek Mixology voor het huisaperitief Hula Hoop, een smakelijke mix van gin, vers citroensap, suikersiroop en cava (€9). Als hapje wordt daarbij een croqueje met Brie en truffel geserveerd, een eerste smaakbommetje. We nemen de tijd om de kaart door te nemen en stellen vast dat de chef kiest voor een brasseriekaart met een reeks klassiekers als garnaalkroketten, carpaccio, zalm en oesters. Maar de borden die voorbij komen, zien er minder klassiek uit.

Als er een menu beschikbaar is, kiezen we dat traditiegetrouw en in restaurant Hula heet het simpelweg ‘maandmenu’ (€ 39,50). Starten doen we met Makreel escabeche vergezeld van komkommer en appel en aan tafel overgoten met dashiconsommé (consommé van zeewier). Een gerechtje dat niet alleen mooi oogt maar ook voortreffelijk smaakt. De zoet/zuur verhouding is in balans. De witte wijn die we daarbij kozen, een fruitige Italiaanse Arneiswijn uit Piemonte (€ 26) met bloemengeur, maakt het plaatje rond. De wijn kan ook nog bij het hoofdgerecht aan de andere kant van de tafel: kabeljauwhaasje met groene asperges, mousseline en garnalen. De chef kiest voor kwaliteit, de kabeljauw is supervers en perfect gegaard. Het begeleidende streepje pesto en een kruidig korstje tillen het gerecht op. Ik kies voor gebakken eendenborst a l’orange met m'hamsa couscous, chorizo en wortel. Ook hier de ideale cuisson: mooi rosé. De kruidige couscous is van de lekkerste die we ooit aten. Echt een smaakbom. Bij de eend kozen we een Portugese Aneto Douro uit het mooie wijnjaar 2011 (€ 5/glas). De ronde, versmolten tannines van de wijn lijken de perfecte match bij het lekkere stuk eendenfilet.

Maar de verrassing zit ‘m in de staart: een dessert met een mousse van eekhoorntjesbrood. Champignons in een toetje, gecombineerd met vanille ijs en rood fruit, heerlijk, en net als heel het menu het bewijs dat chef Thijs Clinckemaillie meer in zijn mars heeft dan de brasseriekeuken.

Zelf zegt hij daarover: “Hula wordt inderdaad als brasserie omschreven, maar daarmee hebben we het vooral over de sfeer die er moet heersen. We streven naar een ongedwongen, prettige ambiance. De sfeer moet levendig en joviaal zijn. Daarom houden we alle gerechten bewust onder de 30 euro, net om die laagdrempeligheid te behouden. Wat in het bord komt moet eenvoudig, maar perfect uitgevoerd zijn. Daar gaan wij voor.” 

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

Hula
Wittestraat 2 Heule
056/90 15 83

www.hula.be

Meer Lekker UiT

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid