Faces On TV

Net voor de doorbraak

Toen UiT te horen kreeg dat Jasper Maekelberg, de uiterst getalenteerde frontman van Faces On Tv, in de contreien was wisten we dat dit een moment was om niet voorbij te laten gaan. Bandwerk, een radioprogramma met een neus voor opkomend talent, had de charismatische multi-instrumentalist te gast in de studio’s van medialab Quindo te Kortrijk. Het moment voor UiT om zelf eens te gaan snuffelen aan Jasper, het gezicht van Faces On Tv.

Aanstormend talent

Hoewel Jasper Maekelberg al van kindsbeen af met muziek bezig is, bestaat Faces On Tv nog maar om en bij de twee jaar. In die twee jaar gebeurde echter heel wat. In 2014 merkte Jef Neve hen op bij 'De Nieuwe Lichting' van Studio Brussel. Begin vorig jaar brachten ze hun eerste single uit Run Against The Stream. Het nummer werd meteen enkele weken opgenomen in de playlist van Studio Brussel en Radio 1. Bij één-programma ‘Fans Of Flanders’ schopten ze het zelfs tot song van de week. 

Dit op korte tijd bijeengesprokkelde palmares opende de deuren van menig prominente concertclub. Namen als AB, Vooruit, Trix, Muziekodroom, N9, Cactus Club en STUK passeerden de revue. Om maar nog te zwijgen van Boomtown- en Bruksellive festival (respectievelijk in Gent en Brussel).
Zelf blijft Faces On Tv echter stoïcijns kalm bij deze nieuwworven aandacht. Zolang er maar gewoon kan blijven geschreven worden aan nieuwe nummers zijn ze tevreden. De muziek moet spreken, wanneer ze daarmee kunnen doorbreken is dit natuurlijk des te beter.

Intussen werd de tweede single uitgebracht, Love/Dead. Een ijzersterk nummer dat niemand onberoerd kan laten. Een minutieus geschreven song waar gitaarpartijen zich in elkaar vervlechten, waar de volumineuze en warme stem van Jasper Maekelberg het haar op de armen doet rijzen. Het nummer is catchy, herkenbaar en heeft alles om het tot een hit te brengen zonder aan diepgang te verliezen.

Faces On Tv wordt getipt door ‘De Morgen’ en ‘De Standaard’ als aankomend talent. Een reden te meer om reikhalzend uit te kijken naar hun eerste EP die verschijnt in mei! 

Inspiratie

Belangrijke inspiratiebronnen voor deze heerlijke zielklevers steekt Jasper niet onder stoelen of banken. Eén van z’n grote helden is Tom Waits. De manier waarop deze laatste omschreven wordt maakt veel duidelijk: Tom Waits is een zalige gast, één en al gevoel en rauwheid, doorleefd … whisky en sigaretten. Ik heb enorm veel geleerd van hem, alleen al door naar hem te luisteren”.

Ook FKA twigs laat hem niet onberoerd: Heel inspirerend, heel soulful. Hier heb ik ongelooflijk veel van opgestoken. Rechtstreeks zal je dit in onze muziek niet horen. Van FKA twigs krijg ik dezelfde gevoelens als deze die ik wil meegeven in mijn muziek.”

Recent luistert het Faces On Tv-boegbeeld heel wat naar nieuwere hiphop, voor Flying lotus bijvoorbeeld heeft hij enorm veel respect.

Alle teksten van deze getalenteerde whizzkid zijn autobiografisch, of maken de allusie naar hetgeen zich rondom hem afspeelt. Love/Dead bijvoorbeeld is een liedje over de liefde en alle ‘shit’ die erbij komt. Hij zegt er niet de man naar te zijn om zijn gevoelens aan de grote klok te willen hangen, maar in een song kan je natuurlijk wel het één en ander kwijt.

Jasper Maekelberg - Faces on Tv

Het schrijfproces, de studio, live

Een song wordt meestal geboren op de zolderkamer van Jasper Maekelberg. Ze vertrekken puur uit zichzelf, z’n gitaar en z’n piano. Daarna wordt er druk geëxperimenteerd met drum en bas. Wanneer het nummer voorgelegd wordt aan de bandleden op repetitie staat er reeds een behoorlijk afgewerkt resultaat klaar. 

Alles wat door Faces On Tv gemaakt wordt, wordt door henzelf opgenomen in de eigen studio. Enkel voor de drums van de eerste twee singles werd afgezakt naar de Nederlandse studio ‘Audioworkx’.

Door de nummers live te gaan spelen kan een volledige nieuwe kijk op het desbetreffende nummer ontstaan. Dat is net het interessante eraan. De wisselwerking tussen de studio en het live spelen zorgen voor veel inspiratie. Het is bijgevolg moeilijk om Faces On Tv als een echte studio- of liveband te gaan omschrijven.

Momenteel staan heel wat optredens in België en Nederland gepland. Ook  andere landen komen zeker nog aan de beurt. Het loont dus zeker de moeite om de facebookpagina van deze band in de gaten te houden en hen waar mogelijk live te gaan aanschouwen. 

Producer

Naast Faces On TV frontman is Maekelberg ook producer. De laatste mix die afgewerkt werd was deze van Warhaus, het soloproject van Maarten (Balthazar). Vorige week werd Soldiers Heart dan weer afgewerkt. Ook vorig jaar stonden enkele ronduit schitterende platen op het programma. Bazart, Tsar B, Warhola, Jef Neve, Marble Sounds, Douglas Firs, Yuko, Amongster … noem maar op. Een bijzonder druk jaar met namen die niet min in de oren klinken. Ook dit is een bron van inspiratie: Het fijne aan al die producties doen is dat je telkens weer in een nieuwe wereld duikt. Door intensief samen te werken aan zo'n projecten krijg je telkens nieuwe inzichten, word je telkens opnieuw uitgedaagd en daag je tegelijkertijd ook je medemuzikanten uit. Ik merk ook dat al die ervaringen terug tevoorschijn komen in de muziek die ik zelf maak, het is een bron van inspiratie.”

Tekst: Wolfram Carlier

Dit artikel is de eerste bijdrage voor de nieuwe maandelijkse rubriek UiTklinkend van het UiTmagazine. In deze rubriek belichten we bands met een link met de regio.

Meer UiTklinkend

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid