De schilder van de zonnekoning en andere boeiende expo’s in de Eurometropool

Expo Home Cinema

Voor we de zomer induiken presenteert UiT u een aantal tentoonstellingen die uw bezoek meer dan waard zijn. Een retrospectieve van Roobjee, striptekenaar Zep die een museum op z’n kop zet en een statige tentoonstelling van Le Brun in Lens. Keuze te over! 

Pjeroo Roobjee

Gentenaar Pjeroo Roobjee is een artistieke duizendpoot. De man tekent, schildert, graveert, schrijft, zingt en is op het podium te vinden als acteur en conférencier. Zijn monumentale doeken waren al te bekijken in alle continenten.

De artiest woont intussen een vijftiental jaar in Ellezelles en kan terugkijken op een fantastisch artistiek parcours. Twee tentoonstellingen zetten zijn werk in de kijker. Nu al kan je in Doornik zijn grote doeken uit de jaren negentig bekijken. Geen vrolijke beelden weliswaar, ze verbeelden het oprukken van extreemrechts in die periode.

Pjeroo Roobjee

Een tweede expo over Roobjee is verwacht later dit jaar in het Hôpital Notre Dame à la Rose in Lessines.

Pjeroo Roobjee, een kleine rétrospective, une petite retrospectief. Nog tot 30 juni in het Maison de la Culture in Doornik. Meer info op: www.tournai.be 

Home Cinema 

Films kijken, daarvoor ging je tot voor een paar decennia naar de bioscoop. Maar door de intrede van goedkope technologie kan iedereen nu thuis naar films kijken in hoge definitie en met surround sound en andere toeters en bellen.

Intussen is ook een smartphone een wijd verspreid gebruiksgoed. Maar wat doet dat met de kijker van weleer? Mensen maken nu zelf filmpjes, verdelen zelf video, halen films van het net. De mensen worden kijkers-makers-verdelers.

Onze draagbare mini-studio’s wijzigen drastisch onze manier van omgaan met beelden. De expo Home Cinema belicht deze ommekeer aan de hand van installaties van een reeks internationale artiesten.

Expo Home Cinema

Home Cinema, tot 4 september in Gare Saint Sauveur in Rijsel. Meer info op: www.lille3000.eu

Open Museum: Zep

Het Rijselse Palais des Beaux-Arts is aan de derde editie toe van haar Open Museum. Hedendaagse kunstenaars krijgen in deze formule het museum tot hun beschikking om er werken uit te lichten, om toevoegingen te doen, om hun zin te doen met de collectie schone kunsten. Dat leverde de jongste jaren verrassende combinaties op met de Franse muziekgroep Air en het collectief Donald. Ditmaal is de populaire Franse striptekenaar Zep aan de beurt.

Een echte museumman is hij niet, hij heeft ook niet veel geduld. "Ik heb lange benen waarmee ik musea sneller kan doorkruisen”, zegt deze vrolijke artiest. Toch heeft hij voor zijn werk in Rijsel ruim de tijd genomen. Voorzien van een gewoon potlood biedt hij een actuele en onbeschaamde herlezing van de geschiedenis van de kunst en het museum. Hij zet de wandelroute door het gebouw in een ander perspectief door middel van originele tekeningen, projecties en visuele verrassingen. Die brengen de beeldhouwwerken en schilderijen tot leven, tot aan de stillevens toe!

Zep 

Open Museum #3 Zep, tot 31 oktober in het Palais des Beaux-Arts in Rijsel. Meer info op: www.pba-lille.fr

Les Belles du Nord

Behalve voor de ingrepen van Zep is het nog de moeite waard om de komende maanden langs te lopen in het Palais des Beaux-Arts van Rijsel. Les Belles du Nord zijn vier standbeelden uit de renaissance die onlangs zijn gevonden in Orchies.

Bij opgravingen in het Noord-Franse stadje stootten archeologen in 2013 op een stenen element. Pas bij het schoonmaken werd duidelijk dat het om een deel van een sculptuur ging. Prompt ging het graven voort en de dag zelf werden vier standbeelden uit de aarde geborgen.

Het is best mogelijk dat deze beelden in de grond werden verborgen tijdens de Franse Revolutie om ze zo voor vandalisme te behoeden. De eigenaar van het perceel heeft intussen de beelden geschonken aan de Franse Staat die ze vervolgens in depot gaf aan het Rijselse Palais des Beaux-Arts. De restauratie start in mei 2016 en zal ook zichtbaar voor het publiek worden uitgevoerd. 

Les Belles du Nord, publieke restauratiewerf tijdens de zomer in het Palais des Beaux-Arts in Rijsel. Meer info op: www.pba-lille.fr

Middeleeuws manuscript

En er is nog een recente aanwinst voor de erfgoedcollecties in de Eurometropool. De stad Doornik heeft recent het getijdenboek Tramerie kunnen bemachtigen, een prachtig verlucht middeleeuws manuscript uit de regio Doornik. De stad kon het object kopen op een veiling bij Sotheby’s in Londen. Het werk is in een uitstekende staat. De tekst is in het Latijn, de kalender in het manuscript is in oud-Picardisch. Volgens kenners is het geschreven tussen 1420 en 1520 en het boek beschrijft feestelijkheden zoals de inwijding van de kathedraal van Doornik. De grafiek is van een Doornikse artiest.

Getijdenboek Tramerie 

Het getijdenboek Tramerie zal worden bewaard in de bibliotheek van Doornik.

Charles Le Brun – de schilder van de zonnekoning

Het Louvre-Lens presenteert de komende maanden een tentoonstelling met het werk van Charles Le Brun, de belangrijkste Franse artiest van de tweede helft van de 17e eeuw. Le Brun was de lievelingsschilder van Louis XIV, de zonnekoning, en dat voor maar liefst dertig jaar. Hij stond ondermeer in voor de decoratieve inrichting van een deel van het kasteel van Versailles.

Het is die link met het politieke establishment die mee zijn roem creëerde, want zijn werk oogst ook veel kritiek als te academisch en te propagandistisch. Nochtans is er veel positiefs op aan te merken, zoals zijn expressiekracht, inspiratie en blijvende scheppingsdrang over decennia heen. Le Brun hield het graag groot. Bekend zijn dan ook zijn decors en tapijten, waarbij je door de bombast ook een intieme en gevoelige hand kan ontwaren. “Overvloed zonder verwarring” is hoe zijn werk wordt getypeerd.

© Louvre - Charles Le Brun, Portrait équestre du chancelier Séguier, olie op doek, circa 1660

De tentoonstelling in Lens verzamelt maar liefst 235 werken. Vele stukken uit privécollecties, werken ook die nog nooit zijn tentoongesteld. Eentje is zelfs recent opgedoken bij de renovatie van het Ritz in Parijs, aangetroffen in de suite ingericht door Coco Chanel. Deze expo is alvast één van de grootste die het levenswerk van de Franse kunstenaar in zijn volledigheid ontsluit. 

Charles Le Brun, le peintre du Roi-Soleil, van 18 mei tot en met 29 augustus in het Louvre-Lens. Meer info op: www.louvrelens.fr

Stippel online je fietsroute door Wallonië uit

Zin om na al deze tentoonstellingen de fiets op te springen? Sedert een tijdje is het volledige grondgebied van Wallonie Picarde van knooppunten en routes voorzien, zie ook vroegere edities van UiT in de Metropool.

Maar je kan vanaf nu ook online je routes uitstippelen. De interactieve kaart van het Ravel-netwerk staat op het web. Ravel staat voor Réseau autonome des Voies Lentes. 1.350 kilometer routes liggen klaar voor jou, voor een groot deel routes die zich situeren op oude spoorweglijnen. Meer info vind je op: ravel.wallonie.be

Tekst: Bart Noels

Foto: © Louvre - Charles Le Brun, Portrait équestre du chancelier Séguier, olie op doek, circa 1660


Ontdek meer culturele trekpleisters die u kan bezoeken in de eurometropool Lille - Kortrijk - Tournai via UiT in de metropool

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid