De Nieuwe Lichting 2015 - I will I swear

De Nieuwe Lichting 2015

Muziek die leest als een kunstwerk. Ontluisterend mooie songs die schitteren als melancholische diamanten. Bezielend, breekbaar, droevig, dromerig, betoverend en... barstend van het talent.
I will, I swear, de meer dan beloftevolle band rond Jonathan Van Landeghem en Fien Deman breekt door. Onlangs wonnen ze De Nieuwe Lichting op Studio Brussel. Tijd voor een gesprek met Fien Deman!

Jullie omschrijven jullie genre als Orchestral Pop, wat kunnen we ons daar bij voorstellen?

Wel, genres zijn altijd moeilijk, je kleeft niet zomaar een etiket op hetgeen waar je je ziel in gestoken hebt. Maar op een bepaald moment hebben we toch moeten kiezen. We spelen met een bezetting van 7 personen en daarom voelt het voor ons en het publiek soms aan als een klein orkestje. We gaan graag voor een heel vol en warm geluid, maar toch blijft het pop. Orchestral Pop dus!

Eind 2012 gingen jullie van start met I will, I swear. Hoe zijn jullie ontstaan? Hoe verliep jullie groei, jullie geschiedenis tot nu toe?

Jonathan wou een project starten, iets helemaal nieuws. Voorheen had hij een postrock band. Gaandeweg ontmoette hij mij, via onze gitarist waarmee ik toen in een andere band zat. Hij wou dat ik bij hem kwam zingen, ik zei ja en zo is het begonnen. Het is pas heel wat later dat we echt een band hadden om ons te omringen. Nu zijn we met 7 mensen die heel veel tijd en moeite steken in I will, I swear, maar gelukkig halen we er veel plezier uit.

Onlangs wonnen jullie De Nieuwe Lichting op Studio Brussel. Hoe verliep de wedstrijd?

We werden uit 600 kandidaten tot bij de laatste 8 geselecteerd. Daarna wonnen we samen met twee andere bands. We hadden dit succes nooit verwacht, ongeloofelijk gewoon! We waren onder de indruk van de andere bands. We gunden het iedereen echt wel om te winnen. Maar natuurlijk zijn we trots dat wij het zijn.

I will I swear DNL15

Hoe verliep het contact met de andere bands?

Heel goed. We hebben heel interessante en getalenteerde mensen leren kennen. De andere winnende bands, St. Grandson en Zinger, kenden we beiden reeds enkele jaren. Dit maakte het wel helemaal gek; winnen met bands waar je mee gegroeid bent, schitterend is dat.

Denken jullie dat, door het winnen van De Nieuwe Lichting, nieuwe deuren voor jullie zijn open gegaan?

We hebben een veel groter publiek kunnen bereiken. Op een andere manier lukt je dit zomaar niet. Dit jaar heeft Studio Brussel extra veel moeite gestoken in de promo-campagne. Dit maakte het dus extra interessant om net dit jaar te winnen. Door het winnen van De Nieuwe Lichting is de media aandacht best wel groter geworden. Daar zal je ons niet gauw over horen klagen.

Neen, dat denk ik ook niet. De wedstrijd is nu echter voorbij en het zou me niet verwonderen dat jullie nog meer moois van plan zijn. Toekomstplannen?In mei gaan we een nieuwe EP uitbrengen! In tussentijd gaan we alvast een nieuwe single releasen, jullie blijven dus niet op jullie honger zitten. Bij de single nemen we opnieuw een videoclip op, dat wordt dus leuk. Daarnaast komt er ook nog een interessante samenwerking aan, maar daar kan ik voorlopig nog niet veel over zeggen...

Spannend. De lente komt eraan. Waar kunnen we I will, I swear zoal op de planken zien de komende maanden?

Wel... We zijn geboekt voor een aantal shows in de zomer, maar hier kunnen we eigenlijk ook nog niets over kwijt.

Mijn vermoeden zegt dat de interessante samenwerking iets te maken heeft met de shows deze zomer.

Het wordt jullie allemaal duidelijk de komende maanden!

Ok, we zij benieuwd! Iets anders, Pieter Deknudt (Zinger), Klaas Tomme (St. Grandson) en jij hebben alle drie Zuid-West-Vlaamse roots, zit hier een broeihaard van talent?

Ik denk dat dit puur toeval is. Het is wel zo dat een aantal mensen uit mijn stad, Waregem, in verschillende disciplines heel succesvol zijn. Ik zie geen link tussen Zuid-West-Vlaanderen en succes. Wel denk ik dat de West-Vlaamse nuchterheid zeker helpt om de voeten op de grond te houden.

Fien Deman

Zijn er initiatieven in Zuid-West-Vlaanderen die ervoor zorgen dat talent zich hier beter kan ontwikkelen.

Geen idee, ik ben er niet zo goed van op de hoogte. Wel werk ik mee aan Klankkast in Waregem, een initiatief van Misfit vzw. Daar komt telkens 1 gevestigde waarde samen spelen met een regionaal talent. Zo krijg je wel leuke kansen. Veel jeugdhuizen bieden ook wel een mooi platform.

Welke tips zou je willen meegeven aan jonge bands en artiesten om vooruit te raken?

Zorg dat je product af is voor je het op de wereld loslaat. Zorg voor goeie artwork, een drietal nummers, de juiste muzikanten rondom je en maak dat er een verhaal is rond je muziek. Als je concept goed is, ben je veel overtuigender!

Via onderstaande links kom je terecht op de Facebook, iTunes en Soundcloud van I will, I swear:
https://facebook.com/iwilliswear
http://bit.ly/iwilliswearitunes
http://bit.ly/iwilliswearsoundcloud

Tekst: Wolfram Carlier

Video

Lees hier het interview met streekgenoten en medewinnaars van De Nieuwe Lichting

Pieter Deknudt van Zinger en Klaas Tomme van St. Grandson 

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid