De Gouden Klokke, gastronomie op de oever van de Schelde

Op niveau tafelen in Avelgem? Het kan in restaurant De Gouden Klokke in deelgemeente Waarmaarde waar Thierry Vancoppenolle in de potten roert en Ann Hoste de gasten ontvangt. De Gouden Klokke vind je in een landelijke oude hoeve die om getuned werd in een stijlvolle villa. Bij onze komst hebben we gelukt met het weer, we kunnen buiten tafelen met zicht op de prachtige tuin. Daar past een vakantiegevoel en het ‘vakantiemenu’ bij.

Als je op zoek gaat naar Restaurant De Gouden Klokke in Waarmaarde heb je geen GPS nodig, je kan je laten leiden door de koeltoren van de elektriciteitscentrale van Ruien. Die landmark bevindt zich precies aan de overkant van de Schelde. Maar de centrale zal verdwijnen en dat kan het uitzicht alleen maar verfraaien. Dit is ook wat er nu aan het gebeuren is met De Gouden Klokke. De mooie villa krijgt ook overnachtingsmogelijkheden. Ann Hoste: “Het wordt een ‘restaurant en bed’, een R&B. Omdat we wat afgelegen zijn, krijgen we soms de vraag of er bij ons kan overnacht worden en dat willen wij aanbieden.” Ook het restaurant werd de afgelopen maanden grondig gerestyled. De rustieke vloer werd vervangen en het donderbruine gebinte werd blank gezet. Ann Hoste: “Er moet nog een en ander afgewerkt worden. Er komt een prachtig hedendaags kunstwerk en bijpassende gordijnen met glitter en goud. Tegelijk hebben we ervoor gekozen de pracht van het gebouw te bewaren.” Het eindresultaat moet tegelijk eigentijds zijn en warmte uitstralen.

Ons maakt het niet uit, want met het mooie weer kunnen we aan tafel op het terras met een schitterend uitzicht op de tuin met veel bomen die de koeltoren van Ruien helemaal aan het zicht onttrekken. Terwijl we de kaart doornemen, dwarst een konijntje voor onze ogen het gazon. In De Gouden Klokke kan je kiezen uit drie menu’s: Menu Prestige (4 gangen, € 67 met aangepaste wijnen en koffie, € 89 voor 5 gangen), Ontdekkingsmenu (4 gangen € 45, met aangepaste wijnen € 62) en Vakantiemenu (€ 69 all in). ’s Middags is er een lunch aan € 35. De mooie tuin met veel bloemen, knotwilgen, een vijgenboom, een citroenboompje en zelfs een palmboom, doet ons kiezen voor het Vakantiemenu. Het menu is all-in, gelukkig want de wijnkaart grossiert uitsluitend in Franse wijn uit de betere streken en dus aan stevige prijzen.

Vakantie op het terras

Starten doen we toepasselijk met een zomercocktail met fruit, cocos, limoenvodka en sinaas; de zon in je glas. Daarbij worden enkele amuses geserveerd, onder meer een kopje smaakvolle bisque d’homard. Als voorgerecht komen aan de ene kant gebakken scampi's met curry uit Madras op het bord en aan de andere kant huisgemaakte kroketten van Zeebrugse garnalen. De scampi’s krijgen het gezelschap van groene uitjes, appelblokjes en tomaatjes in bessenformaat. De bijhorende wijn is een chardonnay uit de Pays d’Oc die stevig genoeg is om de curry te counteren. De garnaalkroketten waren super, handgemaakt, smeuïg met veel garnalen en geserveerd met gefrituurde peterselie. Een klassieker zoals hij moet zijn. Tussen het voor- en het hoofdgerecht komt Ann de rode wijn inschenken, het is een lekkere, fruitgedragen Bordeaux Superieur, Chateau de Reynaud 2011. Goeie Bordeaux doet het nog altijd het beste bij gegrilde côte à l'os en hoewel het geen topwijn is, houdt de Chateau de Reynaud toch prima stand tegen de Provençaalse aroma’s en de béarnaisesaus die de perfect gegrilde côte à l'os begeleiden. Fijne frietjes en krokante salade vervolledigen het klassieke gerecht. De chef bewijst ermee dat hij de klassieke gerechten aankan. Thierry Vancoppenolle deed veel ervaring op bij meesterkoks als Pierre Romeyer, Michel Haquin en Filip Bogaert. Met het gerecht aan de andere kant van de tafel, gestoomde kabeljauwrug met kokosmelk, een blanke botersaus met roze pompelmoes en groene asperges, toont de chef dat hij graag met verse seizoensgebonden kwaliteitsingrediënten werkt. “Ik zweer bij de Franse keuken, maar ik voeg daar graag een persoonlijke toets aan toe,” verduidelijkt Thierry Vancoppenolle. Voor het dessert kunnen we kiezen uit een aantal klassiekers zoals onder andere moelleux van chocolade, dame blanche of crême brulée. Met elk gerecht toont de chef dat hij oog heeft voor de kleurcomposities op het bord. Bij de moelleux van chocolade is het niet anders, het bord is een beeldig plaatje met rood en blauw fruit, munt, een bolletje ijs en ragfijne suikerspin.

Bij restaurant De Gouden Klokke in Waarmaarde eet je heerlijk in een prachtige locatie. Ann Hoste zorgt voor een warm onthaal en chef Thierry Vancoppenolle zet smakelijke klassiekers met een persoonlijke toets op tafel.

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

De Gouden Klokke
Trappelstraat 25 Avelgem
055 38 85 60

www.degoudenklokke.be


 

Er zijn heel wat heerlijke adresjes in de regio. UiT schuift graag aan tafel en het verslag lees je in Lekker UiT.

Meer Lekker UiT

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid