Compact Disk Dummies: poppy, gevaarlijk, onverwachts

Deze zomer zijn de broers Coorevits, afkomstig van Desselgem, niet van de festivalpodia te slaan. Janus en Lennert brachten met Compact Disk Dummies hun eerste full album Silver Souls uit, het bewijs dat het winnen van Humo’s Rock rally in 2012 geen toevalstreffer was. UiT sprak met Lennert.

Eerste full album

“Na het uitbrengen van onze eerste EP waren we ervan overtuigd dat meer kleur en sounds onze muziek alleen maar ten goede kon komen. Zo ontstond het idee om met analoge instrumenten te gaan experimenteren.  Het eerste full album is dan ook een goed doorzochte mix tussen analoog een digitaal geworden. Zelf ben ik veel meer durven uitpakken met mijn stem, ik creëerde meerdere lagen en harmonieën. Ik begon de stem meer als een instrument te beschouwen. De nieuwe plaat is opnieuw veelzijdig; poppy maar toch gevaarlijk, onverwachts. Dat vind ik er wel fijn aan. “ 

Gegroeid

“We hebben heel veel ervaring opgedaan. Op vlak van teksten en productie zijn we er enorm op vooruitgegaan. De samenwerking is verbeterd. We zijn gegroeid. Als team, als broers, we weten perfect waar we staan en hebben iets gemaakt wat we heel graag wilden maken.”

Opnameproces

“Doordat er zoveel mensen betrokken waren bij het opnameproces verliep het soms wat chaotisch. We gooiden ons materiaal in een studio in Gent en kregen er behoorlijk wat producers en vrienden over de vloer. Maar zowel met onze Londense producer, Gareth Jones als met Luuc Cox was het goed samenwerken. Soms gingen we naar Londen, een andere keer kwam Gareth dan weer bij ons langs. Om de laatste hand aan het album te leggen trokken we onder meer naar ICP Brussel en Number Nine in Gentbrugge. We speelden op dit album alles zelf in om een maximaal gevoel van controle te behouden.”

Donkere teksten op dansbare muziek

“Het is niet zozeer een must voor mij om zwaardere teksten op dansbare muziek te gaan plaatsen. Vaak gaan de teksten bij dansmuziek over feesten of een goede tijd hebben en dat is ok, dat bevestigt elkaar. Teksten schrijven gebeurt bij mij vanzelf. Ik zit met vragen, wil dingen vertellen. Dingen die soms enkel via songteksten verteld kunnen worden. Vaak is het een spannend contrast. Ik denk dat, als je bijvoorbeeld naar onze nieuwste videoclip Silver kijkt, je ook wel merkt dat een donkere boodschap of een vreemde sfeer in een ‘lichtere’ vorm gegoten kunnen worden. Speelgoed, animatie, die combinaties vind ik altijd fijn.”

Live

 “De release in de AB was dik ok. Een fijn publiek, een toffe start van de campagne. We blikken ook vooruit naar Boomtown op de Gentse feesten. We stonden er vroeger al eens, nog voor we Humo’s Rock Rally wonnen, in een kleine tent in de vroege uurtjes. Het doet wel deugd om te weten dat we er nu als headliner geprogrammeerd staan! Verder concentreren we ons voorlopig vooral op België, Nederland en Frankrijk en kijken we enorm uit naar de zomerfestivals.” 

DJ-gigs en live performances, het verschil

“Dit zijn twee zaken die voor mij niet verder uit elkaar kunnen liggen. DJ-en is tegenwoordig een sterk overschatte kunst, laat ons eerlijk zijn. Twee Pioneers en dan wat nummertjes mixen – veel is daar eigenlijk niet aan. Een goede set opbouwen met de juiste keuzes en straffe mixen, daar heb ik respect voor. Maar hoe de laatste jaren dat DJ-en tot een ware kunstvorm wordt aanbeden, dat is wel wat belachelijk. Er zijn mensen die tonnen geld betalen om een “producer” plaatjes te zien draaien van iemand anders of plaatjes die ze zelf in één of andere remix hebben gegoten. Heel vreemd. Visueel is dat zowat het equivalent van een voorronde schaken kijken.”

“Nu, mijn broer is er echt goed in, beter dan mij. Maar hij is nog beter in het maken van synths, in het creëren van sounds. En dat vind ik toch net iets spectaculairder. Live gebeurt alles tegelijk; spelen, zingen, klauteren, inspelen op het publiek, denken aan de volgende stap in een nummer en daarop anticiperen. Al mijn zintuigen moeten op zo’n moment tegelijk op honderd procent staan. Ik drink geen druppel alcohol voor ik op het podium moet. Opperste concentratie. Maar een DJ-set, daar slaan we ons zo stoned als een komeet wel uit.”

Inspiratie 

Sonic Youth

“Die heb je van op onze Myspace gehaald zeker? (Neen gewoon van jullie facebook, nvdr.). Hier was ik vroeger al fan van. Maar ik ben evengoed fan van At The Drive In, Nirvana, Mastodon, Death From Above 1979, The Stooges en een resem andere bands. Sonic Youth is vooral wijs omdat ze feedback als een drijvende melodielijn gebruiken. Waar andere mensen hun gitaarpedaal in allerijl op mute zouden zetten gaan zij nog wat verder. De knappe songs zitten altijd in een aluminiumfolie van scheurende gitaarlijnen en pure noise gehuld.”

Soulwax

“Toen ik en mijn broer jong waren was de nu-rave periode volop aan de gang. Hot Chip, Klaxons, Lcd Soundsystem, Goose … Ook Soulwax hoorde tot de vaandeldragers. Dat waren stuk voor stuk bands die binnen eenzelfde periode status verwierven met het combineren van het beste uit hardrock en het spannendste uit de elektronica. Electro met een punk-attitude. Herinner je je die muur van Marshalls nog waarachter Justice zich schuilhield? Dat bedoel ik. Daar zijn wij op gebouwd.” 

Telex

Telex is een verdomd onderschatte Belgische elektronicagroep. Check de releasejaren van hun albums: 1979, 1980 … ze waren er akelig vroeg bij. Ze waren Kraftwerk met een scheut Urbanus.”

Website Compact Disk Dummies

Tekst: Wolfram Carlier


Meer interviews over bands uit en in de regio vind je in de rubriek UiTklinkend.

Meer UiTklinkend

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid