Bord'eau

Restaurant Bord'eau

Tafelen aan de rand van de Leie

In Harelbeke heeft de hoek van de Kortrijksestraat met de Abdijstraat, een van de straten die haaks op de Leie staan, een lange horecageschiedenis. De nieuwste bladzijde van die geschiedenis wordt geschreven door Steve Joos. Hij trok de jonge chef Gilles De Lombaerde aan en opende er het restaurant Bord’eau.

Restaurant Bord'eau

We worden zeer vriendelijk verwelkomd en krijgen een tafeltje aan de straatkant met uitzicht op het verkeersplein in de Kortrijksestraat. Tegen het donker van de avond geven de vele straatlichten en de voorbij rijdende auto’s op en rond het plein het uitzicht een urban flair.

Het interieur van restaurant Bord’eau sluit daarbij aan met veel eigentijds zwart en wit. Samen met de vele kaarsjes en de muziek baadt het geheel in een loungesfeertje. Daarbij past Gin tonic perfect. De Hendrick’s Gin wordt ruim bemeten geschonken en die royaliteit zal heel de avond aanhouden. We krijgen meteen ook een wachthapje voorgezet: een mangomousse met gerookte eend en pijnboompitjes, een hapje om goesting te krijgen terwijl je de kaart bestudeert. Nu, veel bestuderen is er niet bij, want restaurant Bord’eau gaat voor een uitgebreide selectie bistroklassiekers met onder meer kroketten, scampi en zalm als voorgerechten en vol-au-vent, stoofvlees, lam en filet pur of côte à l’os als hoofdgerechten. Daarnaast kan je ook kiezen voor een marktmenu en een menu Bord’eau. Dat huismenu (52 euro, wijn in) grosseert ook in de bistrokeuken, dus kiezen we voor het avontuurlijker ogende marktmenu (47,50 euro, wijn in). Vooral de patrijs in het hoofdgerecht haalt ons over de streep.

Patrijs

Maar we starten met carpaccio van hert. Het hertenvlees heeft een zoete nuance en daar gaat de begeleidende gekonfijte mango prima bij. Het schuimpje van bieslook levert de frisse toets en de Parmezaanse kaas wordt er apart bij geserveerd. Als begeleidende wijn komt een witte Chenin uit Zuid-Afrika in het glas, een lekkere frisfruitige wijn die iets te licht uitvalt tegenover het hertenvlees. De Chenin van het huis Millstream wordt bijgevuld om de brug te slaan naar het hoofdgerecht: ”patrijsfilet met rode biet en pompoen”. Nog voor het gerecht op tafel komt, schenkt de kelner ons de rode wijn in, een Cinsault Ruby Cabernet van hetzelfde Zuid-Afrikaanse huis. De aromatische, fruitgedragen wijn, heeft een duidelijke kruidige toets en zelfs wat van het rokerige dat doet denken aan Zuid-Afrikaanse Pinotage. De wijn doet het uitstekend bij de patrijsfilet.

 

De chef trekt volop de herfstkaart, naast de rode biet en de pompoen wordt de perfect gegaarde patrijs nog vergezeld door boschampignons. Een heerlijk uitgebalanceerd gerecht waarmee de chef bewijst dat hij de lat iets hoger mag leggen dan de bistrokeuken. Ook de rode wijn wordt nog eens bijgevuld en de kelner laat de fles gewoon op tafel staan. Wat goed uitkomt, want aan de andere kant van de tafel wordt het dessert vervangen door kaas.

Het dessert van de chef bestaat uit een compositie van chocolade, ijs en mousse, met gekarameliseerde noten. Daarna volgt nog een koffie. Uitbater Steve Joos duikt ook even op in het restaurant. Die man heeft al 20 jaar horeca-ervaring op zak en hij vat het succes van zijn restaurant Bord’eau correct samen: “Onze kenmerken zijn grote gastvrijheid en ingrediënten van onberispelijke kwaliteit en versheid. Chef Gilles De Lombaerde presenteert daarmee een geraffineerde Frans-Belgische keuken.”

Alleen jammer dat bijna uitsluitend ingezet wordt op bistroklassiekers, denken wij dan.

Restaurant Bord’eau is ook ’s middags open. De lunch (15 euro) en de dagschotel (12,50 euro) lokken veel volk. En bij mooi weer, in een ander seizoen dus, kan je in restaurant Bord’eau van dat alles genieten op het terras, met zicht op de Leie. 

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

Bord'eau
Kortrijksesteenweg 2 Harelbeke
056/29 83 06

www.restaurantbordeau.be

Meer Lekker UiT

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid