Alcatraz 2016

Op zaterdag 13 en zondag 14 augustus kunnen aanhangers van het hardere werk terecht in Kortrijk voor de negende editie van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. Liefhebbers van virtuoos bespeelde gitaren, smerige grunts en ruig uitziende zuipmakkers zijn hier op hun plaats. Welkom in de gezelligste gevangenis van België, Alcatraz!

Vorig jaar konden 13.000 bezoekers gespreid over 2 dagen aan de levende lijve ondervinden dat de organisatie van Alcatraz één van de beste zetten uit hun geschiedenis poneerde. De verhuis van het festival van VIVES naar De Lange Munte bleek de enige perfecte uitgangspositie te zijn. Het nieuwe terrein zorgde voor twee dagen ongebreideld muzikaal vertier.

Het weidse veld biedt heel wat perspectieven om verder te groeien en zal de volgende jaren fungeren als vaste bestemming. Ook dit jaar dus. Bovendien zag de organisatie geen enkele reden om het festival niet verder te ontwikkelen. Ook voor 2016 is de indeling weer helemaal anders. Verwacht jullie alvast aan enkele innovatieve ingrepen die het metalen hart à-la-minute enkele slagen sneller zullen doen slaan. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

De zeer gevarieerde affiche van 2015 heeft Alcatraz geen windeieren gelegd. Het was op alle vlakken een editie waar tevreden op teruggekeken werd. Mede daarom werd al vlug beslist om diezelfde invalshoek te behouden. Alcatraz zal nooit haar vaste doelpubliek verwaarlozen, iets waar het inmiddels acht jaar trouw op mag rekenen. Tegelijkertijd is het niet bang in te zetten op verjonging en vernieuwing, inventiviteit alom. Dat, in combinatie met - maar - één podium, is niet de meest evidente oefening. Het is vaak puzzelen met maar een ding in het achterhoofd: een geanimeerd – hard - rock & metal festival, in de breedste zin van het woord, kunnen presenteren.

 

De affiche doet alvast watertanden. Within Temptation, één van de headliners is daar een sprekend voorbeeld van. De band met diepgewortelde roots in de metalscene is inmiddels ook buitengewoon populair geworden bij niet metal fans. Ze staan minstens garant voor een spetterende show. Ook Whitesnake/David Coverdale is dit jaar aanwezig, om maar eens losjes te vermelden dat zelfs de grondleggers van de hedendaagse scene deze gewijde Kortrijkse rockgrond als een absolute prioriteit zien. Uiteraard is ook het zwaardere geweld dit jaar aanwezig of wat had je gedacht? Children Of Bodom, Ministry, DevilDriver, Airbourne, Flotsam&Jetsam, Metal Church, Korpiklaani, Lita Ford, Triptykon, Candlemass … het is slechts een greep uit het programma.

Redenen genoeg dus om 13 en 14 augustus af te zakken naar Kortrijk. Iedereen is er welkom om eens stevig headbangend met de haren te wapperen, een meer dan behoorlijke moshpit te leggen, koele pinten te drinken, maar vooral heel erg veel metal te absorberen tijdens hartje zomer. Harten winnen die de vorige jaren reeds aanwezig waren is onnodig. Het unieke concept en een geweldige beleving spreken voor zich. Alcatraz heet niet voor niets Alcatraz, ontsnappen is onmogelijk!

Praktische informatie

Zaterdag 13 en zondag 14 augustus

Sport Campus Lange Munte - Bad Godesberglaan 22 Kortrijk

Website Alcatraz

Zomergids

Benieuwd naar andere festivals in de regio? In de Zomergids 2016 vind je een kalender met alle activiteiten tijdens de zomer en een unieke blik achter de schermen van enkele festivals!

Tekst: Wolfram Carlier

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid