Zomerse wandeling

Ga met een ervaren gids op stap en ontdek unieke plekjes in de Gavers. Elke week stellen we een bepaald thema centraal. Op deze manier zetten telkens een uniek stukje natuur in de kijker... van de kleinste kriebel-griezels tot de grootste fladderaars. We verzamelen elke donderdag om 19u30 aan het bezoekerscentrum. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Kan je niet komen? Verwittig dan minimum 2 ...


Waar
PRNC De Gavers
Eikenstraat 131, 8530 Harelbeke
Wanneer
Van 1 juli 2021 tot 31 augustus 2021 (do van 19:30 tot 21:00,
Organisatie
PRNC De Gavers
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Reservatie
www.west-vlaanderen.be/sites/default/...
Contact
gavers@west-vlaanderen.be
Fax: 056/23.40.10
Links

Ga met een ervaren gids op stap en ontdek unieke plekjes in de Gavers. Elke week stellen we een bepaald thema centraal. Op deze manier zetten telkens een uniek stukje natuur in de kijker... van de kleinste kriebel-griezels tot de grootste fladderaars.

We verzamelen elke donderdag om 19u30 aan het bezoekerscentrum. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.
Kan je niet komen? Verwittig dan minimum 2 dagen op voorhand via mail (gavers@west-vlaanderen.be)

Donderdag 1 juli
Bird-watching… een unieke kijk op en rond de plas: Voor veel vogels is de Gavers de place to be. Onder begeleiding van een vogeldeskundige kunnen we onze gevederde vrienden spotten vanop de oevers.

Donderdag 8 juli
De Gavers ... een dynamisch verhaal: op deze wandeling ontdekken welke actoren er allemaal actief zijn op de Gavers. Het is echt wel verrassend hoeveel partners de 'look and feel' van dit natuur- en recreatiedomein bepalen, een boeiend kluwen van interactie. Ne deze wandeling is je kijk op de Gavers nooit meer dezelfde.

Donderdag 15 juli
‘Grootmoeders keuken in den hof’: de ‘tante Kaat’ van de Gavers neemt mee op sleeptouw door het domein en deelt haar alledaagse ‘keuken’-wijsheid met jou. Voor elk klein probleempje of kwaaltje bestaat er wel een volkse en eenvoudige remedie. Op de manier ontpopt de Gavers zich voor jou misschien wel tot een lokale, natuur-leuke apotheek.

Donderdag 22 juli
‘Vlinders, vliegen, muggen,… Kleine fladderaars, groots in dynamiek’: Samen met de gids gaan we eens op de knieën in een gralsland of bloemenveld: het paradijs bij uitstek voor kleine fladderaars. Aan de hand van verschillende verhalen en weetjes opent zich een ongekende boeiende micro-wereld.

Donderdag 29 juli
Er zit meer in een boompje dan je denkt: we trekken richting arboretum om enkele geheimen rond bomen te onthullen. Kunnen bomen met elkaar communiceren? Hoe beschermen ze elkaar? Wat is een oerbos? Wanneer kan je een groep bomen een ‘bos’ noemen? Kan een boom pijn hebben?

Donderdag 5 augustus
‘Help er zwemt een beest tussen mijn tenen:’ Op een zomerse dag komen honderden mensen genieten van de lokale zwemzone. Maar al te vaak wordt deze omgeving vergeleken met een zwembad en is men er zich niet van bewust te zwemmen in een natuurlijke vijver, met alle voor- en nadelen. Op deze wandeling verkennen we even het leven in en op het water. We laten je kennis maken met de dynamiek van de plas … maar tevens ook met het broze evenwicht van dit ecosysteem. Op enkele unieke locaties, zoals de doorkijkraam in de vijver, brengen we het unieke verhaal van eendagsvliegen, kokkerjuffers en waterschorpioenen.

Donderdag 12 augustus
Thema nog te bepalen

Donderdag 19 augustus
‘De Gavers… de kleine, groene fabriek van de regio.’: Niet enkel de productie van drinkwater voor de regio wordt bepaald in de Gavers. Het domein is zowat de groene long van de regio. Dit vergt een degelijke aanpak. Op deze wandeling nemen we mee achter de schermen van deze provinciale werking. Wie doet wat? Wat zijn de toekomstplannen? Hoe wordt het beheer toegepast? Aan de hand van concrete cijfers krijg je blik achter de schermen.

Donderdag 26 augustus
Een beestige wandeling: Ga op stap met een natuurgids en ontdek een verborgen kantje van de Gavers. Het is een ware uitdaging om in eens stukje bos, een perceel weiland of op de plas het alledaagse leven van kleine en/of grote dieren te observeren.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid