Ontdek de Deerlijkse Route-121, 'n kroegentocht ten noordwesten van de E17: ontdek onze centrumcafés

De Deerlijkse Route-121, ’n kroegentocht ten NW van de E17: ontdek onze centrumcafés! Na het succes van De Deerlijkse Route-85, ’n kroegentocht ten zuiden van de E17 van april en mei laatstleden, een fietsenzoektocht naar 85 al dan niet verdwenen cafés op den Belgiek, in Sint-Lodewijk en de Statiewijk, schakelen we nu over op een wandelzoektocht in het Centrum van onze gemeente. Met het ...


Waar
Start: Gemeenschapscentrum Deerlijk
Hoogstraat 122, 8540 Deerlijk
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Werkgroep Erfgoed Deerlijk ism Heemkring Dorp en Toren
Contact
erfgoed@deerlijk.be
Fax: 056 69 47 39

De Deerlijkse Route-121, ’n kroegentocht ten NW van de E17: ontdek onze centrumcafés!

Na het succes van De Deerlijkse Route-85, ’n kroegentocht ten zuiden van de E17 van april en mei laatstleden, een fietsenzoektocht naar 85 al dan niet verdwenen cafés op den Belgiek, in Sint-Lodewijk en de Statiewijk, schakelen we nu over op een wandelzoektocht in het Centrum van onze gemeente. Met het Centrum bedoelen we ongeveer het gebied tussen het kruispunt “De Barakke”, de Pikkelstraat, in het oosten de denkbeeldige lijn Sint-Rochusweg - Nieuwstraat en in het zuiden de Ringlaan N36.

Het verschil tussen herberg houden in het Centrum en op den Buiten was o.a. dat het op den Buiten veel makkelijker was om eens volledig uit de bol te gaan. Eén garde of veldwachter kon moeilijk op alle plaatsen tezelfdertijd zijn.

Zo was herberg “Den Blieker” op het kruispunt van de toenmalige Bree-,Vichte- en Bliekheerstraat in den duik gekend in de jaren 1930 als een oord des verderfs. Zo huppelde er daar soms in de late avonduurtjes een dartele deerne rond enkel gekleed in Chanel N° 5, zoals Marilyn Monroe het in 1960 zo mooi omschreef! Zijn deze tijden voorbij? Nee, denk aan 2018 toen er in Langemark-Poelkapelle een fotoliefhebber in een maïsveld stond kiekjes te nemen en op zijn foto’s naakte personen zag verschijnen in plaats van maïskolven!

Een ander opvallend feit is dat, in tegenstelling tot op den Buiten, de cafébazen op de Ploatse vele malen onderling van café wisselden! Waarom? Dit blijft vooralsnog een vraagteken.

De Route-121 is een initiatief van de Werkgroep Erfgoed Deerlijk i.s.m. Heemkring Dorp en Toren vzw, dit naar aanleiding van Open Monumentendag 2021. Aan de wandelroute is tevens een fotozoektocht gekoppeld. Op de startdag 12 september kan men tussen 10 en 18 uur een brochure, routeplan en wedstrijdformulier ophalen in Gemeenschapscentrum d’Iefte, Hoogstraat 122. Daarna kan dit via erfgoed@deerlijk.be of 056 69 47 39. Brochure en deelname aan de wedstrijd (deadline 3 oktober) zijn gratis. Er zijn 3 Deerlijkbonnen ter waarde van 50 euro te winnen. Let wel: slechts 1 deelname is toegelaten per adres.

Aan alle deelnemende bubbels: gelieve jullie te allen tijde aan de geldende coronamaatregelen te houden. Dank jullie wel! 😊

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid