MuziekBoutique met Maarten Schuermans - lezing & muziek 'Des Duivels'

"Waar gedanst wordt, daar worden de mannen bedwelmd en vinden de vrouwen hun ondergang." In de jaren 1930 waarschuwden vrome pastoors voor de tuchteloosheid van de Amerikaanse amusementscultuur omdat die een gevaar zou vormen voor de maatschappelijke orde en vooral voor de opgroeiende jeugd. Maar geen Bob Dylan, geen Stones, geen hiphop en geen Taylor Swift zonder Mississippi Fred McDowell, ...


Waar
Centrale Bibliotheek Kortrijk
Leiestraat 30, 8500 Kortrijk
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Centrale Bibliotheek Kortrijk
Prijs
€ 5.0
Kansentarief voor UiTPAS Zuidwest: 1.0 Basistarief: 5,00 €
Reservatie
apps.ticketmatic.com/widgets/uik/addt...
Leeftijd
18+
Links

"Waar gedanst wordt, daar worden de mannen bedwelmd en vinden de vrouwen hun ondergang." In de jaren 1930 waarschuwden vrome pastoors voor de tuchteloosheid van de Amerikaanse amusementscultuur omdat die een gevaar zou vormen voor de maatschappelijke orde en vooral voor de opgroeiende jeugd. Maar geen Bob Dylan, geen Stones, geen hiphop en geen Taylor Swift zonder Mississippi Fred McDowell, King Oliver of Dock Boggs. U onbekend?
Zomer 2018 trok Maarten Schuermans samen met muzikanten Bjorn Eriksson en Alain Rylant naar het diepe zuiden van de VS. Op zoek naar de roots van wat we vandaag popmuziek noemen: blues, cajun, country, hillbilly, folk, jazz... Een bedevaart naar de katoenvelden waar de religieuze gospelmuziek ontstond, naar de kroegen en bordelen van het verderf. Van Atlanta en de Appalachen langs Nashville, Memphis en New Orleans tot Austin in Texas.
In het boek ‘Des Duivels’ blikt Maarten terug op de reis die hij twee jaar eerder maakte. Met het boek in de hand vertelt Maarten over deze reis, naar een ver land, naar wat een ver verleden lijkt.
Hij dompelt de toehoorder onder in de boeiende wereld van hillbillies die honderd jaar terug na het zware werk in de mijnen vertier zochten op hun porches waar ze levensliederen zongen. Muziek die de basis zou worden van country. Hij laat het publiek kennis maken met de juke joints van Mississippi. Plekken waar de whisky rijkelijk vloeide en waar blueslui uren aan een stuk hun bezwerende bluesrifs ten berde brachten. Hij voert de toeschouwer mee naar unieke steden als New Orleans waar in de hoerenbuurten de grootste kunstvorm van de 20ste eeuw ontstond: jazz.
Al de verhalen die Maarten brengt worden ondersteund door heel veel muziek, afgespeeld op vinyl om de beleving nog te verhogen.

MuziekBoutique is een programma rond, over en mét muziek, waar kenners en liefhebbers luisteren naar en praten over één bepaald genre, artiest, groep, componist. Voor al wie houdt van muziek en interesse heeft in anekdotes of gewoon van een rustige muzikale avond in gelijkgestemd gezelschap wil genieten. Wie daarna meer wil kan terugvallen op de rijke muziekcollectie van de bibliotheek.

vooraf inschrijven via Ticketservice Kortrijk of telefonisch via 056 23 98 55 of reserveren via bibliotheek@kortrijk.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid