MuziekBoutique met Dries Delrue - Lezing & muziek - De charme van Frans chanson

Het vooral in Frankrijk populaire muziekgenre chanson verenigt tekst en muziek op heel eigen wijze. Toch heeft het genre bij ons de laatste decennia wat aan populariteit ingeboet ten voordele van Angelsaksische popmuziek. Brassens en Barbara zijn bekende namen en de teksten van ‘Chanson pour l’Auvergnat’ en ‘Nantes’ zijn in verschillende studieboeken voor de Franse taal opgenomen. De naam ...


Waar
Centrale Bibliotheek Kortrijk
Leiestraat 30, 8500 Kortrijk
Wanneer
18/11 van 19:30 to22:00
Organisatie
Centrale Bibliotheek Kortrijk
Prijs
€ 5.0
Kansentarief voor UiTPAS Zuidwest: 1.0 Basistarief: 5,00 €
Reservatie
apps.ticketmatic.com/widgets/uik/addt...
Leeftijd
18+
Links

Het vooral in Frankrijk populaire muziekgenre chanson verenigt tekst en muziek op heel eigen wijze. Toch heeft het genre bij ons de laatste decennia wat aan populariteit ingeboet ten voordele van Angelsaksische popmuziek.
Brassens en Barbara zijn bekende namen en de teksten van ‘Chanson pour l’Auvergnat’ en ‘Nantes’ zijn in verschillende studieboeken voor de Franse taal opgenomen. De naam Ferré is wat minder gekend en namen als Fanon en Leprest klinken voor de meesten van ons al helemaal vreemd.
Ook in België en in Québec (Canada) zijn belangrijke chansonniers en chansonnières te vinden, denk maar aan Jacques Brel.
In de luisterlezing ‘Frans Chanson’ laat Dries Delrue de luisteraar aan de hand van een vijftiental chansons echt kennis maken met het chanson van vroeger en nu. En daar zitten ook enkele onbekende pareltjes bij.

Dries Delrue (°1944) maakte als tiener kennis met het Franse chanson via het radioprogramma ‘De charme van het chanson’. Ondertussen is hij een autoriteit in het genre en publiceert hij in tijdschriften als ‘Gandalf’ en ‘New Folk Sounds’ over dit onderwerp.
Hij was meerdere keren te gast in het Radio1-programma ‘De Groote Boodschap’ en in 2012 een van de eerste gasten van Kurt Van Eeghem in ‘Les compagnons de la chanson’ op Klara. Nog op Klara werd hij in ‘La vie est Riguelle’ vaak als chansonkenner vernoemd.

MuziekBoutique is een programma rond, over en mét muziek, waar kenners en liefhebbers luisteren naar en praten over één bepaald genre, artiest, groep, componist. Voor al wie houdt van muziek en interesse heeft in anekdotes of gewoon van een rustige muzikale avond in gelijkgestemd gezelschap wil genieten. Wie daarna meer wil kan terugvallen op de rijke muziekcollectie van de bibliotheek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid