Kinderen baas op de boerderij

Een omwalde hoeve kreeg een herbestemming als kinderboerderij. Je krijgt er een idee van het boerenleven van vroeger en kinderen ondervinden het aan den lijve. De oudste vermelding dateert van 1493. Uit 1537 dateert een uitvoerige beschrijving van de hoeve, de grootte van de landerijen en de verschillende gebouwen. Op dat moment is de hof ca. 52 ha. groot, met een walgracht omgeven en bezit ...


Waar
Doerak Kinderboerderij
Cannaertstraat 30, 8500 Kortrijk
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Stad Kortrijk Musea en erfgoed
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Contact
musea@kortrijk.be

Een omwalde hoeve kreeg een herbestemming als kinderboerderij. Je krijgt er een idee van het boerenleven van vroeger en kinderen ondervinden het aan den lijve.
De oudste vermelding dateert van 1493. Uit 1537 dateert een uitvoerige beschrijving van de hoeve, de grootte van de landerijen en de verschillende gebouwen. Op dat moment is de hof ca. 52 ha. groot, met een walgracht omgeven en bezit een paardenstal en een duiventoren. De aanwezigheid van die duiventoren wijst op het belang van de hoeve. In 1644 wordt het goed vermeld met walgracht, poort, oude mote en boomgaard.
Historische kaarten tonen dat de hoeve vrijwel ongewijzigd bleef tot 1953 als een omwalde site met losse bebouwing. Heden is het een hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen rond een erf, te weten een langgestrekt 18de-eeuws boerenhuis met dakkapel en klokkentorentje op de nok, een stalvleugel met koeienstal, voederkot en stalling voor kleinvee, een wagenkot, gebruikt als overdekte mestvaalt en een dubbele dwarsschuur met paardenstal. Toegankelijk langs opmerkelijk poortgebouw.

Tegenwoordig dient de hoeve als kinderboerderij met de naam Doerak! Het is een plek waar duurzaamheid, biodiversiteit, korte keten,…hoog in het vaandel worden gedragen. Dit komt terug in alle facetten van de werking. Een plek waar natuur en educatie samen kunnen komen.

Een beetje modder is mogelijk, voorzie aangepast schoeisel.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid