De troost van de schoonheid

CHIHARU SHIOTA (°1972 Osaka) A long day, 2015 Kunst heeft een signaalfunctie. Het is onmogelijk om exact te formuleren wat kunst is. Als we de hedendaagse kunst bekijken als de ‘polsslag’ van het culturele leven, dan kan dat ons zowel verontrusten als troosten. Aan de ene kant zien we de kunstmarkt met een ratrace aan veilingen en ‘onmenselijke’ prijzen voor één werk. Aan de andere kant zien ...


Waar
CC De Steiger Menen
Waalvest 1, 8930 Menen
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
CC De Steiger Menen
Prijs
€ 25.0
Kansentarief voor UiTPAS Zuidwest: 5.0 Basistarief: 25,00 €
Contact
vorming@ccdesteiger.be
Fax: 056 51 58 91
Leeftijd
18+
Links

CHIHARU SHIOTA (°1972 Osaka) A long day, 2015

Kunst heeft een signaalfunctie. Het is onmogelijk om exact te formuleren wat kunst is. Als we de hedendaagse kunst bekijken als de ‘polsslag’ van het culturele leven, dan kan dat ons zowel verontrusten als troosten. Aan de ene kant zien we de kunstmarkt met een ratrace aan veilingen en ‘onmenselijke’ prijzen voor één werk. Aan de andere kant zien we de kunstwereld met een groot aantal integere kunstenaars die allerlei creatieve projecten ontplooien. Enerzijds zien we mensen die willen ‘beleggen’ in kunst. Anderzijds gaan meer en meer (politieke) stemmen op die zich afvragen of kunst nog wel een plek verdient in onze samenleving.
En toch. Op elk kantelmoment in het leven zoeken mensen een vorm voor wat onuitspreekbaar is: een sterk gedicht, een aangrijpende compositie of een mooie tekening.
We belichten de actuele visies op kunst aan de hand van de theorie van filosoof Alain de Botton en antropoloog Rik Pinxten. Met concrete voorbeelden toont de Botton aan dat kunst ons bijvoorbeeld kan helpen te herinneren, weer in balans te komen en een bron van hoop kan zijn. Rik Pinxten beschouwt cultuurparticipatie als een recht. Kunst en cultuur wordt volgens hem in de toekomst een cruciale toetssteen voor democratie en inclusie.
Aan de hand van concrete voorbeelden wordt aangetoond hoe kunst kan leiden tot een volwaardiger bestaan en hoe schoonheid troost. Ook de figuur van Francis Alÿs komt aan bod.

Datum: Vrijdag 22 oktober van 14.00 tot 16.00 u.

Begeleiding: Els Vermeersch is artistiek medewerker in Wit.h, een sociaalartistieke werkplek, en zelfstandig curator, kunstrecensent.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid