Restro Daan

Daan: rechttoe, rechtaan

In het landelijke Hulste ligt ‘Restro Daan’ op het dorpsplein pal tegenover de kerk. Daan, voluit Daan Claerhout, heeft een uitgebreid gastronomisch parcours achter de rug. Een zestal jaar geleden ging hij met Liselotte Deryckere zijn eigen weg, wijnrestaurant Restro Daan in Hulste was een feit.

Wijnkelder Daan

De stijlvolle glasgevel op het dorpsplein van Hulste zou een eyecatcher kunnen zijn, maar het overvolle terras van het aanpalende café eist alle aandacht op. Dat voorspelt niet zo veel goeds, maar als we de deur van het restaurant dichttrekken, vallen alle storende geluiden weg. We worden vriendelijk naar een tafeltje gebracht, nee niet door Liselotte, de vrouw des huizes, want een voetbreuk houdt haar een tijdje weg uit het restaurant. Misschien is het daardoor dat we voor het aperitief niet uitgenodigd worden in de exclusieve wijnkelder onder het restaurant. Die gewelfde wijnkelder krijgen we pas later op de avond te zien. Eigenlijk is het die kelder die de naam ‘restro’, een samentrekking tussen restaurant en retro, verklaart. Want het interieur van het restaurant is daarentegen fris en strak eigentijds met behoorlijk uitbundige abstracte schilderijen aan de muur. En achter het restaurant is er nog een Provençaals aandoend terras dat met het zomerweer goed moet scoren.

Beperkte kaart

We krijgen de menukaart toegestopt. Die is niet zo uitgebreid, want de chef mikt op verse producten. Dat heeft hij zeker uit zijn opleiding meegenomen. Chef-kok Daan Claerhout studeerde af aan hotelschool "Ter Duinen", na stages bij verschillende gerenommeerde restaurants, onder andere in "t Oud Konijntje" en "De Pas". Na zijn studie ging hij verder in de leer bij grote namen. Na een periode in "t Convent" bekwaamde hij zich in de Italiaanse keuken bij risottokoning Gabrielle Ferron in het Italiaanse Verona, daarna
 werkte hij bij "Bistro Novo" en hij rondde af bij "t Hof van Cleve".

De kaart vermeldt als voorgerechten buffelmozarella, carpaccio en geitenkaasjes, als hoofdgerecht kan je onder meer kiezen voor zeetong, tonijn, entrecote en zelfs wrap. Er is ook een ‘Menu alla Daan’ dat opent met vitello tonato en tegen dit gerecht kunnen we geen neen zeggen, zeker als het door een echte chef bereid wordt. Het menu kost 45 euro, 55 met bijpassende wijnen. Maar eerst een aperitiefje. De gin-tonic, die we trendygewijs bestellen, valt een beetje tegen, want de gin wordt sober geserveerd met een klassieke Schweppes. In een wijnrestaurant mag je iets meer verwachten. Ook de bijhorende hapjes, olijven en rauwe ham, zien er basic uit, maar ze smaken voortreffelijk. De chef verliest zich niet in ingewikkelde bereidingen als de basisproducten dit niet nodig hebben.

Vitello tonato

Bij de vitello tonato wordt die lijn enigszins doorgetrokken, de dungesneden carpaccio van kalf wordt gecombineerd met een verfijnd tonijnsausje en een pak mediterrane groentjes, appelkappertjes, kerstomaatjes, komkommer, uitjes en pistachenoot. Een zuiderse vitello tonato waarvan we echt genoten hebben.

Vitello tonato - Daan

In Restro Daan kan je vier verschillende wijnen per glas bestellen, maar in een wijnrestaurant zijn we benieuwd naar de bijpassende wijnen. Bij het voorgerecht wordt een witte Portugese wijn geschonken. De Terra d'Alter past met zijn frisse zuren en een tikkeltje vettigheid perfect bij het kalfsvlees en zijn garnituur. Als hoofdgerecht komt er een prachtig stukje filet van het Duroc d’Olive varken op het bord. Ook hier veel respect voor het kwalitatieve basisproduct. Chef Daan laat het mooie stuk vlees enkel samengaan met gebakken asperges, krieltjes en een lekker mosterdsausje. Een evenwichtig smaakrijk gerecht waarbij de kruidige Portugese rode wijn het goed doet. Afsluiten deden we met een aardbeiendessert. Daan combineert aardbeien, met witte chocolade, rabarber en een granité van basilicum. Een smakelijk dessert dat perfect inspeelt op texturen en de zoet-zuurbalans.

Bij Restro Daan geniet je van een lekkere, seizoensgebonden rechttoe-rechtaankeuken. De chef kiest voor dagverse topingrediënten die hij in eigentijdse gerechten verwerkt.

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

Restro Daan
Hulstedorp 14 Hulste
056/71 98 38

www.daan-restro.be

Meer Lekker UiT

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid