Restaurant Saint-Christophe

Statig herenhuis

In het prachtige herenhuis aan de achterkant van het Kortrijkse station roert Olivier Dewulf al een aantal jaren in de potten. Eerst werkte hij als souschef in Restaurant Saint-Christophe, maar in 2007 nam hij samen met zijn vrouw Sophie de zaak over.

Sophie en Olivier van Saint-Christophe

Sophie verwelkomt ons heel vriendelijk. Als we dat wensen, kunnen we in de riante tuin dineren, als het kouder wordt, breng Sophie ons wel een dekentje. Op het terras met zicht op de rijzige bomen en de geometrisch aangelegde tuin laten we ons culinair verwennen. Het statige herenhuis op nummer 5 in de Pieter Tacklaan heeft een rijke restaurantgeschiedenis. Toen Filip Bogaert er, tot 20 jaar terug, onder zijn eigen naam een restaurant runde, kreeg hij twee sterren van Michelin toebedeeld. Zijn opvolger, de Franse sterrenkok Jacques Pélissier, doopte het restaurant om tot Saint-Christophe. Nu is Olivier Dewulf er chef, maar Restaurant Saint-Christophe was uiteraard niet zijn eerste werkplek. De Kortrijkzaan startte zijn culinaire loopbaan in zijn geboortestad bij de gebroeders Boxy's. Daarna verlegde hij zijn grenzen. Letterlijk, want Olivier trok naar de Côtes d'Azur om er te werken in het twee sterrenrestaurant La Bastide St.-Antoine in Grasse. Na 8 jaar keerde hij terug naar Kortrijk. Eind september 2007 nam hij Saint-Christophe over.

Je komt een andere wereld binnen in Restaurant Saint-Christophe. Het herenhuis ziet er fantastisch uit met hoge plafonds, schitterende luchters, monumentale schouwen en fraaie lambriseringen. De tafels zijn in dezelfde stijl gedekt. Maar nog voor we al dat moois opgenomen hebben, leidt gastvrouw Sophie Bergen ons mee naar de tuin. Omdat we in ons landje niet zo vaak buiten kunnen dineren en omdat de tuin, aansluitend bij de status van het herenhuis, parkallures heeft, tafelen we graag op het terras.

Petite-Dégustation

Restaurant Saint-Christophe biedt een hele reeks menu’s, van de scherp geprijsde lunch (37 euro, wijn in) tot het ‘Veuve Cliquot rosé-menu’ van 145 euro, ook wijn inbegrepen. Wij kiezen ergens tussenin: het menu ‘Petite-Dégustation’ (70 euro, wijn in). De menu’s wijzigen regelmatig, het hierbij beschreven menu veranderde kort na ons bezoek. We mogen een broodje kiezen uit het assortiment dat de huispatissier Guétan voor ons gebakken heeft.

Saint-Christophe

We starten met een klassiek hapje tomaat-mozzarella dat een nieuwe look meekrijgt, een streep opgesteven tomatencoulis met mozzarellatoefjes en basilicum, een prima appetizer. Het tweede hapje is heel smaakvol: forelmousse met radijs en gomasio. Het gaat in stijgende lijn: rolmops van IJslandse langoustine, rauwe ganzenlever, zomertruffel en lavendelolie. Een verfijnd klasse gerecht. Hierbij serveert de jonge sommelier Vincent Wynant een fris, fruitige, droge rosé van het biologische wijnhuis Cazes uit de Pays d’Oc. Het tweede voorgerecht, een perfect gebakken stukje geelvintonijn met ratjetoe, sepia, kruiden uit de eigen tuin en een infusie van citroengras zit prima. De chef kookt met heel veel respect voor de kwaliteitsproducten die hij gebruikt en dat proef je. Hierbij wordt een lekkere Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc geschonken. Als hoofdgerecht komt ‘trio van kalf’ op tafel: merg op toast, kraai en zwezerik. Opnieuw topproducten die perfect bereid (het stukje kraai mooi saignant, de zwezerik lekker krokant) en zeer smaakvol op het bord komen, begeleid door kleine paddenstoeltjes en braadjus. Sommelier Vincent heeft daar een Spaanse wijn van het grote huis Gonzalez Byass bij gekozen. De Finca Constancia 2011, een blend met onder meer Tempranillo en Cabernet Sauvignon, is nog heel fruitig, maar tegelijk ook krachtig genoeg bij dit rijk gerecht. Ook het dessert is een uitdagend spel van smaken en texturen: veel zoet en zuur in een combinatie van aardbei, rabarber, witte chocolade, mojitogranité en citroensorbet.

Een toprestaurant is een totaalconcept waar je van tafel gaat met een gevoel van totale voldoening: lekker eten, correcte, vriendelijk bediening, goede prijs-kwaliteitswijnen en een mooi en gezellig kader. Bij Saint-Christophe valt dit allemaal mooi in de plooi.

Kiezen voor kwaliteit

Chef Olivier Dewulf: “We hebben een Frans-Belgische gastronomische keuken, die alle nodige vernieuwende technieken toepast, maar in tegenstelling tot vele andere restaurants vinden wij het meer dan noodzakelijk de oude 'vergeten' keuken terug meer tot zijn recht te laten komen. Binnen de gastronomie wil iedereen elkaar na-apen, pop-up is daar een goed voorbeeld van. Wij kiezen resoluut voor topkwaliteit, over de hele lijn. De keuze van de ingrediënten bepaalt voor meer dan 50 % het niveau van het eindproduct. We kiezen voor de beste producten met een optimale bereidingswijze, zonder onnodige kunstgrepen. Ik streef ernaar om gerechten te creëren die niet in de eerste plaats hedendaags zijn, wel gerechten die je niet overal terugvindt, waar de kwaliteit van het product primeert. Wie uit eten gaat, wil de aroma's en smaken immers ten volle kunnen appreciëren. Daarom wordt alles ter plaatse bereid, van de tapas bij het aperitief, tot de verschillende soorten brood en de zoetigheden.”

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

Saint-Christophe
Minister Tacklaan 5 Kortrijk
056/20 03 37

www.stchristophe.be

Meer Lekker UiT

 

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid