10 jaar Kokopelli

Multicultureel, toegankelijk, zon en diversiteit. Lekker eten op een festival met een boodschap. Ontspannen sfeer, laagdrempelig aanbod. Mensen ontmoeten elkaar op een muzikale ontdekkingsreis. Een breed publiek en heel wat nieuwe artiesten. Niet te missen, ook dit jaar niet. Dit jaar zeker niet, want Kokopelli viert zijn 10e verjaardag!

Kokopelli slaagt er telkens opnieuw in de wereldmuziekscene te verbluffen met de namen op de affiche, want jaarlijks haalt het festival enkele grote namen uit de wereldmuziek. Sommigen hebben nog nooit eerder in België gespeeld, denk maar aan Gentleman’s Dub Club die in 2015 langskwam. Ook Afriquoi, die dit jaar het Gullegemse festival onveilig zal maken is ongezien op Belgische bodem. Kokopelli staat meer dan eens garant voor namen die exclusief zijn in het festivalseizoen maar ook voor ontdekkingen.

De bezoekers van Kokopelli zijn letterlijk van alle leeftijden. Het is vooral een erg gezellig festival dat leeft in zuiderse sferen. Jongeren tot 16 jaar kunnen gratis naar workshops. Liefhebbers van wereldmuziek genieten met volle teugen, maar ook ouders met kinderen zijn graag en veel geziene gasten.

Kokopelli is veel meer dan muziek, het is een festival met een boodschap. De diversiteit in de wereld wordt getoond, en dat in het centrum van Gullegem. Deze kleurrijke mix uit zich natuurlijk vooral in wereldmuziek, maar we vinden het ook in het eten en drinken terug.  Bezoekers eten geen traditionele festivalfood zoals frieten en pizza’s, maar maken kennis met de Oosterse-, de Afrikaanse- en de Latinokeuken. Er worden fair-trade dranken geschonken. De bieren worden dan weer gebrouwen in het ons welbekende West-Vlaanderen.

De organisatie noemt zichzelf ook graag “Ecopelli”. Er wordt hoog ingezet op herbruikbare materialen om de voetafdruk beperkt te houden. Personen met een fysieke beperking zijn even welkom als ieder ander. Kokopelli is zelfs de trotse drager van het Intro OK label voor toegankelijke events.

10 jaar, een topeditie

Dit jaar kijken we uit naar een topeditie. 3 absolute headliners in het wereldmuziekgenre maken hun opwachting.

Mr Vegas
De fantastische live entertainer Mr Vegas is een performer met meer energievoorraden dan de gemiddelde Golfstaat. Hij sleep zijn kunst tot een 24 karaat diamant tijdens een marathon van optredens overal ter wereld. Zijn bekendste hit Heads high vult dansvloeren van Kingston tot Princeton. Mr. Vegas stuitert van zijn eigen oeuvre naar diep in de reggaegeschiedenis en terug. Hij speelt Jukebox-De-Luxe en trakteert het publiek op een muzikale oplawaai waar het nog lang van natrilt. Deze stomend hete brok Dancehall Delicious is het verjaardagscadeau van Kokopelli aan zijn bezoekers.

Sergent Garcia 
Bruno Garcia, beter bekend onder de naam van zijn band, Sergent Garcia, komt uit de banlieue rond Parijs, is van Spaanse origine en begint zijn muzikale loopbaan in de Franse rockscene van de jaren ‘80. Daarnaast was hij destijds als DJ ver vooruit op zijn tijd door zowel afro, reggae, latin en hiphop te mixen. Als artiest speelden zijn latin roots op en besloot hij om een nieuw project op te starten gebaseerd op het mixen van raggamuffin, afro en latin. Hieruit kwam in 1996 op een klein onafhankelijk label zijn eerste zelfgeproduceerde album Viva el Sargento uit. Het album laat zich omschrijven als een mix tussen reggae, afro, salsa, cumbia en raggamuffin gezongen in het Spaans en Frans. De energieke groep achter Bruno Garcia toert al bijna 20 jaar de wereld rond! Met 7 langspelers geldt Sergent Garcia samen met Manu Chao als één van de allergrootste namen in de mestizo muziek!

Chico Trujillo
Chico Trujillo is Chili's meest prominente cumbia band. Zij zijn de soundtrack van alle feesten. De mix van klassieke Colombiaanse cumbia, oude boleros, rock, ska, reggae en Latijns-Amerikaanse volksmuziek vult stadions met alle generaties en levensstijlen. Chico Trujillo begon in 1999 als een uitloper van de mythische punk/ska band La Floripondio. Dertien jaar en vijf albums later is deze band van 9 muzikanten uitgegroeid tot een unieke cocktail van Chileense volkscultuur en mondiale popcultuur. Na veel succes in het thuisland trokken ze ondertussen door de ganse wereld. De 10e editie van Kokopelli wordt afgesloten met een geweldig groot zuiders feest.

Verder maken ook wereldfanfare Orchestre International du Vetex, stand-up comedian Kamal Khamarch, Gloria Boateng, Electrorumbaiao en vele andere zuiderse sfeermakers hun opwachting.

App

Wie Kokopelli wil ontdekken kan de Kokopelli app downloaden - voor IOS en Android. De app laat je alvast makkelijk je festivalprogramma samenstellen, een selfie nemen met het gekende Kokopelli-ventje of tickets winnen met een quiz.

Zomergids

Benieuwd naar andere festivals in de regio? In de Zomergids 2016 vind je een kalender met alle activiteiten tijdens de zomer en een unieke blik achter de schermen van enkele festivals!

Tekst: Wolfram Carlier

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid