Verhalen van het Landschap

 

Van 25 tot 31 maart strijkt het Festival van het Landschap in Tiegem (Anzegem) neer, van 1 tot 7 april is het de beurt aan Sint-Denijs (Zwevegem). Op allerlei manieren word je respectievelijk ondergedompeld in het "Land van Streuvels" en het "Land van Mortagne", en je komt er alles te weten over het ontstaan, de geschiedenis, het gebruik en de toekomst van ons landschap. Verwacht een overweldigende mix van klanken, beelden en oorverdovende stiltes. Per fiets of te voet ontdek je trage wegen die je nooit eerder gebruikte. Leun achterover bij een film of een lezing, en bewonder de doorlopende expo. Laat je kinderen met klei en in wilgenhutten ravotten in het bos, proef van lokale lekkernijen, droom weg in een stiltepaviljoen of geniet van luisterverhalen op de fiets. Een week vol wandelingen, fietstochten, workshops, lezingen en concerten! 

UiT in zuidwest stuurde reporter Margot UiT om enkele verhalen te ontdekken!

Sint-Denijs, op de rug van de heuvel

Sint-Denijs ligt op het kruispunt tussen twee heuvelruggen en dankt daaraan zijn uitzonderlijk glooiend landschap en het prachtige zicht over de valleien. Eén van die heuvelruggen is het interfluvium tussen het stroomgebied van de Schelde en de Leie. Ontdek het verhaal!

Van de Tjampens- tot de Tjammelsbeek.

Vanop de Tiegemberg is het niet moeilijk je voor te stellen hoe de talloze beekjes het glooiende landschap tussen Anzegem en Tiegem hebben gecreëerd. Hoewel het hele gebied doorspekt is met waterloopjes, zijn ze niet makkelijk te vinden. Ontdek het verhaal!

De Trimaarzate, een stukje sociale geschiedenis tussen de akkers.

De Trimaarzate is een wandel- en fietspad tussen Spiere en Avelgem, dat de route van de vroegere spoorlijn 85 volgt. Die spoorlijn werd in 1881 aangelegd tussen Avelgem en Herseaux. Ze vervoerde vooral Vlaamse trimaars, seizoens- en grensarbeiders, die uit armoede naar Frankrijk en Henegouwen trokken om er te gaan werken op het veld of in een fabriek. Ontdek het verhaal! 

Festival van het Landschap praktisch

Waar & Wanneer: 25-31/3 in Tiegem, 1/4-7/4 in Sint Denijs

Info & tickets: www.festivalvanhetlandschap.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid