UiTGELICHT: De Stroate

Hip Hop Academie De Stroate  verhuist naar het vroegere Sint-Vincentius rusthuis.

“We hadden ditzelfde project evengoed in Gent kunnen doen, maar daar bestaan al veel andere initiatieven. Hier in Kortrijk is het veel meer nodig. Jonge mensen trekken hier weg, en dat is een vicieuze cirkel.”

Een kleine maand geleden verhuisde De Stroate  van het vroegere cinemagebouw de ‘Cinépalace’ in de Zwevegemsestraat naar het vroegere gebouw van rusthuis Sint-Vincentius in de Groeningestraat. Er is nog veel werk aan de winkel want het gebouw kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Toch belooft dit hoekje van Kortrijk één van de nieuwe hotspots te worden met naast De Stroate tal van andere initiatieven die hun intrek nemen in het leegstaande pand, zoals ‘Barcyclette’ waar je sinds vorige vrijdag terecht kan voor een drankje en allerlei fietsgerelateerde evenementen. Op 10 november opent ook De Stroate opnieuw haar deuren met een groot openingsevenement met een hele hoop veelbelovende activiteiten. En tot dan zitten ze bij De Stroate zeker niet stil.

Hip Hop Academie

Bij de mannen van De Stroate ontstond de goesting om een eigen organisatie op te richten in april 2016, na een uitwisselingsproject met gelijkaardige initiatieven in Berlijn en Den Haag. “In veel van onze buurlanden bestonden er initiatieven waar hiphopcultuur, jeugdwerking en empowerment samenkomen,” zo vertelt Siebrand Craeynest, medeoprichter en oud-secretaris. “In België bestond dat niet.” Als Hip Hop Academie staat De Stroate  voor een institutionalisering van hiphop als een manier voor zelfontplooiing en -ontwikkeling, waarin expressie een centrale rol krijgt. “We willen een thuisbasis zijn voor de professionalisering van hiphop, waar we jongeren inspireren en de kans geven om op het podium te staan,” vervolgt Siebrand. Met De Stroate  proberen zij dan ook in te spelen op iets dat volgens hen tot nog toe ontbrak in Kortrijk. “We hadden ditzelfde project evengoed in Gent kunnen doen, maar daar bestaan al veel andere initiatieven,” vertelt hij, “hier in Kortrijk is het veel meer nodig. Jonge mensen trekken hier weg, en dat is een vicieuze cirkel.”

De Stroate biedt tal van activiteiten. Er zijn onder meer workshop breakdance, slam poetry, graffiti, beatmaking en producen. Zo komt er bijvoorbeeld een eigen opnamestudio op de nieuwe locatie. Er zijn ook heel wat evenementen en een Hip Hop café dat zal open zijn op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. De Stroate wil met hun activiteiten zo laagdrempelig mogelijk zijn en kansen bieden aan iedereen die ze wil. Als organisatie vallen ze echter buiten de bestaande, traditionele kaders waardoor ze weinig financiële steun krijgen. Momenteel draait de organisatie bijna volledig op vrijwilligers, maar als externen een workshop geven doen zij dat uiteraard niet gratis.  “Dat maakt het moeilijk om laagdrempelig te zijn,” vertelt Siebrand, “We willen graag alle events en workshops gratis aanbieden, maar voorlopig lukt dat nog niet.”

Creatief ondernemerschap, educatie en organisatie

Op dit moment wachten ze bij De Stroate op een antwoord op hun aanvraag voor bovenlokale subsidies voor ondernemerschap en artistieke expressie. “Dat zou toelaten om verder te professionaliseren en de toegankelijkheid te vergroten, maar we wachten nog op nieuws,” vertelt Siebrand. Met die subsidies willen ze inzetten op drie verschillende thema’s: creatief ondernemerschap, educatie en organisatie. Daarmee willen ze jongeren die willen leven van hun kunst begeleiden, maar ook anderen opleiden in het geven van een goeie workshop of aanleren hoe je een succesvol evenement organiseert binnen de hiphopscene. Iets wat niet zo vanzelfsprekend is volgens Siebrand, omdat je inzicht nodig hebt in hoe die scene in elkaar zit. Op lange termijn hopen ze om deel uit te maken op structureel niveau van de organisaties die staan voor emancipatie en zelfontplooiing voor jongeren, door bijvoorbeeld workshop te geven in scholen. “We geven nu al workshops in scholen en gevangenissen,” vervolgt Siebrand, “maar het zou leuk zijn moesten we op termijn één van de vaste waarden kunnen zijn die naast Sensoa staat. Maar daarvoor hebben we verdere financiering nodig, bijvoorbeeld van stad Kortrijk, zodat we die workshop gratis aan alle Kortrijkse scholen zouden kunnen aanbieden.”   

Ondanks het beperkte budget staan er ook de komende maanden nog heel wat leuke activiteiten op de planning. Zo is er elke eerste vrijdag van de maand ‘Funck Dem Fridays’ met op 2 november hiphoplegende Jeru The Damaja, elke 3de vrijdag van de maand ‘Lettertid’, een productie van het #LettertypeCollectief en zeker niet te missen: het Street art museum op de eerste verdieping van hun nieuwe stek.   

Tekst: Margot Vanmarcke

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid