De illusie van natuur

Lille3000 2011

UiT presenteert u deze vroege zomermaanden twee tentoonstellingen in Rijsel en en een festival in Ath. Redenen genoeg dus om de komende maanden eens de grens over te steken. Meer tips voor een bezoek aan de regio Doornik of Rijsel vindt u in de titels onderaan deze pagina.

Natures Artificielles

27 internationale artiesten nemen je mee naar de natuur, pal in hartje Rijsel. Met de tentoonstelling ‘Natures Artificielles’ onderzoeken deze artiesten hun band met de natuur en hoe technologie die relatie verandert. Het levert pakkende beelden op, te zien in het oude treinstation Saint Sauveur.

‘Orpheus Filter’ van Philip Beesley is een hybride textielstructuur met lampjes en klampen die allerlei materialen verzamelt en weer afstoot. In het halfduister levert dit een beklemmend spektakel op, een levend weefsel. Andere artiesten spelen dan weer met natuurverschijnselen en fysica, zoals de installaties van Canadees Alexandre Burton. En de Franse artieste France Cadet maakte een robot ‘Dolly’ genaamd naar het gekloonde schaap, waarbij ze vragen stelt rond de ethiek van de wetenschap.
Bij de Belg Christoph De Boeck wandel je een tuin binnen en sensoren registreren je stappen, de wind en het zonlicht. Deze gegevens bepalen de klanken van vogelgeluiden in een tuin die natuurlijk lijkt, maar het niet is.

Met ‘The Sandy Effect’ wil Malachi Farrell ons de stilte en de storm laten horen. Hij was onder de indruk van de stilte in New York na de doortocht van de orkaan Sandy. Zijn installatie bouwt voort op de traditie van de geluidkunstenaars uit de filmindustrie en hij laat ons luisteren naar een zachte bries, een opbouwende wind en een helse orkaan. Anaisa Franco laat bezoekers in een spiegel kijken en vergroot aan de hand van camera’s, projectoren en beeldtechnologie het gezicht van de bezoeker. Op dat gezicht worden beelden geprojecteerd, een illusie die moet tonen welke droombeelden in een mens leven. Spectaculair nog is de installatie ‘Fleur de Lys’ die om het uur een nucleaire meltdown simuleert. Een wolk, door de mens gemaakt, is prachtig om naar te kijken en tegelijk vernietigend.
Robin Meier en Ali Momeni laten groepen robots interageren met politieke speeches in een speciaal voor deze tentoonstelling gebouwde installatie.

Deze tentoonstelling is de zoveelste in een lange reeks tentoonstellingen met hedendaagse kunst die in het Rijselse station plaats vinden. Telkens presenteert Lille 3000 een staaltje topwerk, dat tegelijk verteerbaar is voor wie minder in aanraking komt met hedendaagse kunst. En daarmee vertaalt Lille 3000 haar missie telkens uitstekend op het terrein. Naar deze tentoonstelling kan je met de hele familie. Raadpleeg vooraf nog eens de website van Lille 3000, want geregeld organiseert deze cultuurorganisatie op de site van Gare Saint Sauveur filmavonden, feestjes en concerten.

  • Natures Artificielles, van 3 mei tot 11 augustus in Gare Saint Sauveur, Rijsel (gratis toegang) -www.lille3000.com

Straatkunstenfestival Sortilèges

Sortilèges vindt dit jaar voor de vijfentwintigste keer plaats. Dit gratis multidisciplinair straatkunstenfestival onthaalt meer dan derrtig groepen die in de straten van Ath hun kunsten tonen. De stad maakt van het festival ook gebruik om de producties en groepen te tonen die hun roots hebben in het Centre des Arts de la Rue van Ath. Ook een paar Vlaamse acts treden aan.

Naast de vele optredens die de hele dag door in de straten plaats vinden kan je ook deelnemen aan workshops en kan je een aantal wijken bezoeken, waarvan eentje via een geluidswandeling. Dit festival vormt de ideale gelegenheid om dit minder gekende stadje te leren kennen. De dag sluit af met een vuurwerk waar een vijftigtal vuurwerkartiesten aan deelnemen.

Geniale trekjes

Met de tentoonstelling Traits de génie duikt het Palais des Beaux-Arts in Rijsel in de eigen archieven. Het museum beschikt over 1.300 tekeningen uit de 15de tot de 17de eeuw, met voornamelijk werk uit de Italiaanse school, met onder andere Raphaël, Michelangelo, Botticelli. Maar bij die tekeningen is er ook werk van Cranach, Dürer, Holbein en Poussin.

Omwille van de fragiliteit van deze collectie komen die tekeningen amper uit de magazijnen, maar voor deze tentoonstelling selecteerde het museum 200 markante werken. Hedendaags kunstenaar Ernest Pignon-Ernest integreert zijn werk in de expositie. Hij interpreteert, varieert en speelt met de technieken van de oude meesters.

Tekst: Bart Noels

Beeld: © Lille 3000 - Anaisa Franco Jordi Puig ‘Onirical Reflections’

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid