Zinderende zomer in Le Nord

Een sportief bezoek aan Rijsel, kasteelconcerten in een prachtig decor. De zomermaanden nodigen uit om een stapje over de grens te zetten. Combineer één van onderstaande evenementen met een toeristisch bezoekje en beleef een leuke dag in Wallonië of in Le Nord.

 Sports Factory 2012

Les musicales de Beloeil

De streek rond Doornik heeft iets met kastelen en klassiek. Twee maanden na ‘Le Printemps de Silly’ - zie de vorige UiT-kalender - vindt in Beloeil ‘Les Musicales’ plaats. Dit klassieke festival zet op zaterdag 25 augustus de grootste klassieke muzikanten op het podium. Op het programma staan Trio Dali, Daou Ha Div, Brussels Chamber Orchestra, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Boyan Vodenitcharov, Frank Braley, Rafik El Maai, Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Trilogy, Chapelle Musicale Reine Elisabeth, Le Carnaval des Animaux de Camille Saint-Saëns, Jean-Philippe Collard-Neven, Duo Solot en Cello Project.

De optredens vinden plaats op zeven podia verspreid over het domein en de finale vindt plaats op het hoofdpodium, met de waterpartij aan het kasteel als decor en een prachtig vuurwerk als afsluiter. De magie van de plekken rond het kasteel gecombineerd met de wandeling tussen de podia vormen mee de ingrediënten van dit evenement. Deze vierentwintigste editie zweert, zoals de affiche al aantoont, niet bij het nauwe klassiek, maar kijkt over het muurtje richting jazz en hedendaagse rootsmuziek. Maar Les musicales de Beloeil mikken ook groot en breed, met populaire deuntjes en gekende melodieën. Een aanrader voor wie houdt van klassiek én voor klassiek op een aangename wijze wil leren kennen.

Zaterdag 25 augustus 2012, vanaf 14.30 u., rond het kasteel van Beloeil, Leuze-en-Hainaut.www.lesmusicalesdebeloeil.be

OIympisch Londen in Rijsel

De Gare Saint Sauveur staat tot half augustus bol van sportieve evenementen en tentoonstellingen. De initiatiefnemers van Lille3000 surfen mee op de vibe van de Olympische Spelen in Londen en geven hun cultuurcentrum een sportieve ambiance.
De tentoonstelling ‘Sports Factory’ combineert kunst met actie. Wat dacht je van klimmen op een filosofisch citaat of al golfend kunstgeschiedenis ontdekken? ‘Handen af’ is ditmaal niet aan de orde. De kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt of verzameld nodigen uit om aan te raken en te bewegen.

Hotel Europa, de kleine expositieruimte in Saint Sauveur, heeft zijn kamers Olympisch ingericht. De vestiaire nodigt uit om te dansen, de slaapkamer is gewijd aan de hula hoop, erotiek en wielrennen vinden elkaar en een pingpongtafel laat country music klinken. Hotel Europa kan je privé afhuren voor maximum zes personen voor een uur.

Je kan heel de maand juli terecht in Saint Sauveur voor mode-ateliers. Voor de openingsparade (6 oktober) van Fantastic kan je je eigen kostuum tekenen en zelf met schaar en naaimachine aan de slag gaan. Ontwerpers staan je bij elke donderdag, vrijdag en zaterdag, om 15 u. en 17 u.

Gare Saint Sauveur is open van woensdag tot zondag, van 12 tot 19 u. www.lille3000.com

Op naar Fantastic

Hét cultuurevenement van 2012 wordt Fantastic, dat ook in onze regio plaatsvindt. Het is nog even wachten tot oktober, maar in de zomer kan je alvast naar evenementen met het label “pre-Fantastic”. In de Espace Natural Prés du Hem (Armentères), vergelijkbaar met De Gavers in Harelbeke, kan je van 4 tot 8 juli de groep ZUR aan het werk zien, wat staat voor Zone Utopiquement Reconstituée. Ze brengen elke dag een bizar en poëtisch spektakel waar je zelf ook in wordt betrokken.

En op de vooravond van de Franse feestdag kan je in Villeneuve d’Ascq terecht voor een fantastisch vuurwerk.

Meer info op www.fantastic2012.com

Toeristische gids Wallonie Picarde

De toeristische dienst van Wallonie Picarde heeft een gloednieuwe gids uit met tientallen ideeën voor uitstappen en wandelingen in de streek. Dat is de regio van Doornik en Ath, met ondermeer het heuvelland en andere mooie groene plekken. De gids kan je online bekijken op guide.visitwapi.be, en kan je er ook aanvragen als gedrukt exemplaar. Een paar dagen later krijg je de gids dan gratis in de bus.

Info op: guide.visitwapi.be

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid