La cave de Gérard

Wijn, Etrusken en een kerstmarkt. Een nevenprogramma in de Eurometropool.

Deze maand nemen we u mee naar een paar minder gekende hoekjes en initiatieven in de regio’s Doornik en Rijsel. Best te combineren met één van de toptentoonstellingen die we vorige maand in UiT beschreven. Zoals de tentoonstelling “Happy Birthday Galerie Perrotin” in de Tripostal in Rijsel. We bezoeken deze maand de wijnkelder van Gérard Depardieu, een tentoonstelling over de Etrusken in Lens, het Institut du monde Arabe in Tourcoing en we eindigen met een glühwein op de kerstmarkt in Rijsel.

Gerard Depardieu

De wijnkelder van Gérard Depardieu

Je kan je de heisa van vorig jaar wel herinneren toen de Franse filmster Gérard Depardieu meldde dat hij wilde verhuizen naar België. De acteur was het niet eens met de rijkentaks in zijn thuisland en verkaste prompt naar het kleine Néchin, vlak over de grens, tussen Kortrijk en Doornik. “Een stunt” klonk het toen, “Hij zal hier niet blijven.” Maar niets is minder waar: Gérard Depardieu investeerde meteen in de regio waar hij zijn thuis wil maken. Hij begon met een hotelletje, maar nu wil hij wijn verkopen én een restaurant openen.

Vlakbij het station van Néchin vond Depardieu zijn stek: de Villa White Cloud, waar je als gast één van de vijf kamers kan boeken. Veel kans dat je de huisbaas zelf tegen het lijf loopt is er niet, de acteur is nog altijd aan de slag op tal van filmsets. Maar Depardieu is niet enkel te zien op het witte doek, hij is ook actief in de wijnsector. De acteur bezit maar liefst 120 hectare wijngaarden in de Anjou. In Estaimpuis wil hij deze wijn laten proeven, samen met het aanbod van andere bekende wijnbouwers, waaronder Francis Coppola, Angelina Jolie en Brad Pitt. “La cave de Gérard” opent half november de deuren in de gebouwen van “Estaim’Services”. De wijnkelder wordt uitgebaat als sociale economie project en telt 5.000 flessen.

En dat is nog niet genoeg voor “Obélix”: in 2014 opent hij een wijnbar tegenover de kathedraal van Doornik en hij zoekt daarenboven nog naar een restaurant om over te nemen. In Frankrijk bestiert hij overigens al een viswinkel en drie Parijse restaurants. Depardieus postuur verraadt een zekere voorliefde voor gastronomie en hij maakt van zijn hobby stilaan zijn tweede job.

De Etrusken en de Middellandse Zee

Vanaf 5 december kan je in het Louvre Lens terecht voor de archeologische tentoonstelling “De Etrusken en de Middellandse Zee”. Maar liefst 400 werken belichten de evolutie van de stad Cerveteri, van 1.000 voor Christus tot aan de verovering door de Romeinen in 90 voor Christus. Dankzij opgravingen in de voorbije twee eeuwen kan de geschiedenis van deze stad heel goed worden gereconstrueerd.

De Etrusken leefden in wat we nu kennen als Toscane. Zij bekwaamden zich in smeedkunst, schilderkunst en keramiek. Cerveteri bevindt zich in Latium, op 42 kilometer van Rome. Het is de stad waar ‘bucchero’ werd gemaakt, keramiek met een zwart oppervlak en tal van tekeningen.

De start van deze tentoonstelling valt samen met de eerste verjaardag van het museum. Naar aanleiding hiervan worden vijftien werken uit de Galerie du temps vernieuwd. Zo wordt het gekende werk van Delacroix “La liberté guidant le peuple” vervangen door “Oedipus legt het mysterie van de sfinx uit” van Ingres. De Galerie du temps is gratis te bezoeken en geeft een overzicht van de kunstgeschiedenis aan de hand van topstukken uit het Parijse Louvre.

“De Etrusken en de Middellandse Zee”, van 5 december tot 10 maart in het Louvre Lens - www.louvrelens.fr

Duizend en één nachten

Naaste buren met een duizendjarige geschiedenis, en toch zo weinig gekend. De Arabische cultuur is rijk aan verhalen en tradities en kan bogen op een boeiende en wervelende geschiedenis. Dat is wat het Institut du Monde Arabe ons wil duidelijk maken. Opnieuw een satelliet van een bekende Parijse instelling, zoals het Pompidou in Metz en het Louvre in Lens, maar wel kleiner en bovendien pal aan onze grens. De ‘Antenne Nord-Pas-de-Calais’ van L’Institut du Monde Arabe zoals de instelling officieel heet bevindt zich in Tourcoing, op een paar kilometer van Kortrijk. Eind vorig jaar opende dit huis haar deuren in een oude textielfabriek, in de zone Union, een gebied dat in volle reconversie is.

“Les mille et Une nuits” is het najaarsprogramma, waarbij de sprookjes van het gelijknamige verhaal centraal staan. Djinn, honing en safraan, tapijten en reizen. Een tentoonstelling waar je weliswaar Frans voor moet beheersen want er is geen bijkomende vertaling voorzien. Dat hoeft dan weer niet als je één van de vele concerten wil zien die het Institut organiseert.

“Les mille et Une nuits”, nog tot 26 december in de Antenne Nord-Pas-de-Calais van L’Institut du Monde Arabe - www.imarabe.org/antenne-npdc

De kerstmarkt van Rijsel

Ooit al - in de vrieskou weliswaar - van 50 meter hoog naar Rijsel gekeken? Op een heldere avond kan je tientallen kilometers ver lichtjes zien, van de streek van Menen tot het Bassin Minier. Het reuzenrad op de grote markt van Rijsel is één van de trekpleisters op de jaarlijkse kerstmarkt. Het decor rond het rad is waanzinnige kitsch, een ritje een belevenis.

Denk aan tachtig chalets, pannenkoeken met choco, kleurtjes en lichtjes. Een kerstboom van 18 meter hoog en alle klassiekers van een kerstmarkt. Zelfs de meer kritische kerstmarktbezoeker bezwijkt na een tijdje rondwandelen voor de charme waarmee onze zuiderburen de klassiekers aanpakken.

Kerstmarkt Rijsel, van 20 november tot 29 december, elke dag van 11 tot 20 uur - www.lilletourism.com

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid